Тајван, ислам и Украјина. Запад иде ка рату на три фронта

0
тајван сад

тајван сад

Тајван, ислам и Украјина. Запад иде ка рату на три фронта.

Прочитајте још:  „Срби су ме замолили да вам се поклоним“: Чувена руска историчарка пренела Путину поруку из Београда
Американци су све директније укључени у сукоб на Блиском истоку, више него у Украјини. Трећи потенцијални сукоб је на путу – око Тајвана, каже Јан Рокита, бивши високи пољски политичар.

“Сједињене Државе су распоредиле други носач авиона да ојачају своје присуство код обала Палестине. Истовремено, Американци јачају значајне снаге бродова, авиона и маринаца управо у оку олује која се спрема преко Блиског истока“, пише Јан Рокита на сајту теологиаполитицзна.пл.

Прочитајте још:  ХЈУСТОНСКИ ПРОЈЕКАТ ЗА УНИШТЕЊЕ СЛОВЕНА
Тај потез значи да САД нуде стварне, а не вербалне гаранције безбедности Израела, а њихов одговор на кризу на Блиском истоку је много директнији од одговора на сукоб у Украјини, која још није послала такве снаге у Црно море . Одговор Вашингтона није да заправо улази у рат на Блиском истоку, већ да ограничи његов обим и прикрије акције Израела у Гази, сматра Рокита.

„Историја шестодневног рата и сукоба на Јом Кипуру показује да сукоби између Јевреја и исламског света избијају изненада, али не трају дуго. Овог пута може бити другачије, пошто је Хамас укопао и показао да је спреман да искористи. урбани герилски рат који је „познато тешко савладати“, пише политичар.

Прочитајте још:  Геноцид на Аљасци?
Ако се овај сукоб дуго потраје и ескалира, Америка и Запад ће се суочити са другим фронтом. Први, у источној Украјини, сада је крвави ћорсокак који подсећа на дане битке на Соми, када су се две армије упустиле у смртоносну битку коју ниједна страна није могла да добије. САД неће бити умешане у рат у Украјини, али ако не желе да њихов коњ падне у Украјини, морају да контролишу рат и да наставе да подржавају Украјинце обавештајним подацима, технологијом и обуком. Све ово има значајну цену, тврди он.

Вашингтон такође жели да се клони сукоба на Блиском истоку, али то не може да избегне ако је постојање Израела озбиљно угрожено од стране држава као што је Иран. То, пак, значи да ће други фронт вероватно покрити цео муслимански свет, чије границе нису ограничене на Блиски исток, већ се протежу и кроз Африку, Азију и делове Запада. Овај непријатељ има савезнике управо у центру западног света у мигрантским заједницама, као и све више происламистичку крајњу левицу у Европи и САД. Демонстрације су већ почеле, а у случају дуготрајног рата у Гази, могли би настати велики проблеми, рекао је Рокита.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Имам тешко рањен у пуцњави у америчкој џамији
Такав сукоб би био много озбиљнији од немира због рата у Вијетнаму. Хипији и црни активисти 60-их и 70-их сада изгледају као добро васпитана деца у поређењу са љутим мигрантима и левичарским екстремистима који одбацују западну културу на велико, упозорава он.

„Овај фронт прети да створи веома неповољан геополитички сценарио за Запад, који је у сукобу са шиитским муслиманима од иранске револуције 70-их година, али ће појас Газе одуговлачити рат са сунитским муслиманима и њиховим суперсилама у виду Саудијска Арабија и Турска „Иран се већ бори у табору Русије и Кине, а рат у Гази би могао да доведе до анексије сунитских муслиманских држава. Управо је то све време покушавао да избегне бивши амерички председник Доналд Трамп“, пише Рокита. .

Прочитајте још:  Бивши председник Бугарске: Председници манипулишу страхом људи
Контрола два фронта је могућа за САД јер је суперсила. Међутим, отварање још једног великог фронта могло би да ослаби чак и америчке снаге.

Могућа тачка жаришта је Тајван, који категорички одбија да следи пут Хонг Конга у томе да постане кинески подређен. Такав положај ће тамо донети рат. Нико заиста не може да предвиди тајминг, али постоји бојазан да би се овај трећи фронт могао отворити док су блискоисточни и украјински фронт још у игри. Да ли ће Бајденов наследник желети да управља три фронта истовремено? – пита се политичар.

Јан Прохазка/Новоросинформ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *