Живимо у земљи у којој су радници робови!

1

Живимо у земљи у којој су радници робови!

Испред нишке фабрике Компаније “Јура” окупили су се овог петка представници Самосталног синдиката металаца Србије, како би указали на ужасан положај у којем су радници, посебно у већини страних компанија. Председник овог синдиката Зоран Марковић је казао да је највећи проблем то што се не спроводи закон и радници су препуштени самовољи послодавца.

– Немамо државе, не поштује се закон, нема начина да се заштите права радника која су никад гора. Највећи проблем је што страни инвеститори не улазе у удружење послодаваца, јер је њима много лакше да дођу до председника државе, потребних министарства, локалне самоуправе, јер их држава довела. Све договарају са актуелном влашћу или политичким партијама у тим местима где су и добили простор и субвенције – објашњава он тренутан положај радника.

Додаје да је највећи проблем увођење ставке у закону који је донет 2014. године, а то је флексибилно запошљавање, али и флексибилно отпуштање.

– Ви попреко да погледате послдавца, он може да вам да отказ – нагласио је Марковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као пример да је много тешко изборити се за права радника, посебно ако нису синдикално организовани, јесте и Предраг Стојановић, синдикалиста из лесковачке “Јуре” који је добио отказ и чак кривичну пријаву јер је свој отказ изнео у јавност.

Прочитајте још:  Радник Линглонга: Терају нас да свашта радимо, атмосфера на ивици сукоба
Ипак, Стојановић је на суду доказао исправност, али је много времена прошло.

– Ради се и по седам дана у недељи, а то наш закон не дозвољава. Инспекција је немоћна, институције неће да раде свој посао, јер је ово држава робова – казао је након свега кроз шта је прошао Стојановић.

Подсетио је да је Лесковац у последњих десет година изгубио 20.000 становника.

– Радник нема простора да, на пример, прими плату за овај месец и да наредни не прима, јер плата оде само за рачуне. Значи, присиљен је да ради да би преживео, зато је отпор радника врло слаб – закључује Стојановић.

Синдикално организовање је само први корак, али радници сами, сви заједно, једино могу да устану против овог положаја. Без тога, све се своди на приче између себе када преморени изађу са смене и крену кући.

Васељенска/Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Живимо у земљи у којој су радници робови!

  1. ДАЈТЕ ПРЕДНОСТ ЗАШТИТИ РАДНИЧКИОХ ПРАВА!

    Представници Самосталног синдиката металаца Србије сакупили се у Нишу, како би указали на ужасан положај у којем су радници, посебно у већини страних компанија. Доведене су стране компаније и уз субвенције запошљавају наше људе, који малтене немају никаква права осим да раде и слушају газде. То није све многе стране фирме, када су потрошиле субвенције Србије, затворише фирме, а радницима показаше излаз из фирме. Ми имамо законе и који требају и који су вишак, а раднике и грађане не штите ти постулати и закони, већ штите послодавце. Позива се владајућа структура, устав и закони, Привредна комора, судови и тужилаштво, без оклевања, да се ставе у заштити радног народа и грађанства у супротном, председниче, „оде маст у пропаст“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *