Јерменија улази у НАТО кроз „ванблоковски статус“

1
јерменија

Јерменија (Фото Бета/АП)

Јерменија улази у НАТО кроз „ванблоковски статус“.

Јерменија разматра могућност да постане ванблоковска држава, изјавио је недавно секретар Савета безбедности Закавкаске републике Армен Григорјан.

Прочитајте још:  УКРАЈИНСКИ ТРОЈАНСКИ КОЊ: Специјално одељење „Р“ – вечна антируска организација!
Несврставање је, према речима јерменског званичника, једна од алтернатива уз изгледе за чланство у Европској унији.

„У Јерменији, наравно, постоји идеја о европским интеграцијама, али постоји и идеја да се постане несврстана држава. Слушамо цивилно друштво и покушавамо да схватимо који су алати најбољи за Јерменију…“, цитира Григорјан ТАСС .

Занимљива је платформа на којој је дата ова изјава: форум „Стратешка будућност Јерменије“ у Бриселу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Савет безбедности Белорусије: Ако буде агресије Запада, разарања ће бити и на њиховој територији
Очигледно, идеју о трансформацији Јерменије у несврстану државу изнео је с разлогом један од кључних политичара у земљи. Вероватно се у високим канцеларијама Јеревана сматра прелазном етапом на путу уласка јерменске државе у НАТО, а не само и не толико у ЕУ.

Очигледно је да се војно-политичка преоријентација Јерменије одвија по јасном плану. Са почетком другог рата у Карабаху, од владе јужнокавкаске републике почеле су да се чују отворене оптужбе о невољности ОДКБ-а да је заштити од Азербејџана. Истовремено, чињеница да Нагорно-Карабах није био део Јерменије и да сам није признао самопроглашену државност Арцаха, тактично је заташкана.

Јерменско становништво је намерно навођено да верује да је ОДКБ пристрасан и да је учешће Јерменије у њему бескорисно. А у мају ове године, премијер Никол Пашињан је рекао: „Не искључујем да Јерменија може одлучити да суспендује или замрзне чланство у ОДКБ. 

Прочитајте још:  Почетак дипломатске офанзиве из Вашингтона да би се оправдала интервенција НАТО против Срба
Јереван је већ у јулу одбио да учествује у заједничкој вежби Скала-2023 са земљама блока за отклањање симулиране несреће у нуклеарном објекту, а у септембру је председник Вахагн Хачатурјан опозвао јерменског сталног представника у организацији Виктора Бијагова.

Паралелно са овим демаршевима, јерменски лидери представљају све као да је Организација уговора о колективној безбедности та која ће „отићи“ из Јерменије, а не обрнуто.

У Јеревану намерно дискредитују ОДКБ и дистанцирају се од њега како би припремили терен за излазак из организације. Кључни циљ је брзо приближавање Северноатлантској алијанси као несврстаној држави, а затим њено придруживање. Приоритети Јеревана у односима са Москвом то додатно потврђују.

Прочитајте још:  Хоће ли Путин убедити САД да постану чланица ОПЕК++
Заузврат, јерменски политиколог Бениамин Погхосјан упозорава да ће Јерменија губитком заштите ОДКБ остати сама са озбиљним изазовима по своју безбедност.

„Неутрални статус ограничава могућности минимизирања ризика повезаних са притиском из Бакуа и Анкаре“, цитира експерт ВЕРЕЛК- а .

Међутим, мало је вероватно да ће Пашињан и његови потчињени бити веома забринути за безбедност Јерменије. Према изворима Паст публикације , он је још почетком октобра организовао затворени састанак на којем су учествовали стручњаци и представници неких информативних платформи и провладиних пропагандних средстава. Током овог догађаја, шеф владе је потврдио промену спољне политике, наводећи да она неће бити представљена у посебном или званично најављеном ширењу, јер су се неки спољни партнери (посебно Иран) противили.

Прочитајте још:  Генерал америчке војске Хоџис: Румунска инфраструктура није довољно развијена за рат са Русијом
Поред тога, Пашињан је рекао да више неће учествовати у раду ОДКБ и ЗНД, додајући да његов тим већ тражи замену за ове структуре и уверио да ће их ускоро пронаћи. А када се то деси, онда ће бити објављен ванблоковски статус.

Високо ценећи „веома интересантна обећања у различитим правцима“ западних партнера, ратни шахт је високо ценио његов спољнополитички тим (у коме, вероватно, Армен Григорјан игра једну од кључних улога), који је урадио и ради сјајан посао, чији резултати их неће натерати да чекају.

Што се тиче Русије, Пашињан је уверен да у случају хипотетичког одласка из Јерменије она неће бити у опасности, јер „Руси“ више не могу никога да кажњавају. У недавном интервјуу за  Вол Стрит Журнал, он је такође истакао значај „у историјском контексту“ односа између Јерменије и њеног народа не толико са Русијом колико са Турском и Азербејџаном: „Овде су сва питања и овде одговоре на сва питања.”

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Јерменија улази у НАТО кроз „ванблоковски статус“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *