Напади на америчке војне базе на Блиском истоку интезивиране: Америку ће подршка Израелу дебело коштати

0

ФОТОГРАФИЈА: © СГТ. 1. КЛАСА РИЕЛЕ БЕРТОЦХ/КЕИСТОНЕ ПРЕСС АГЕНЦИ/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Отприлике свака три дана сазнајемо за још један напад на америчке војне базе на Блиском истоку. Чини се да противници САД не планирају да спусте тензије – бар док Американци не зауставе Израел. Међутим, постоје и друге опције за развој догађаја.

Почетком недеље ТВ канал Ал Маиадеен известио је о снажним циљаним ударима на америчке базе у Сирији. Појашњено је да се ради о одмазди за нападе на градове Ал-Мајадин и Ал-Букамал на истоку Деир ез-Зора.

Према новинарима, 15 пројектила летело је на америчку војну базу на нафтном пољу у провинцији Деир ез-Зор. Амерички војници погинули су у нападу на истоку Сирије. Хеликоптери су изашли из базе 10 минута након удара, што може указивати на евакуацију рањених. Поред тога, саопштено је да су се раније напади догодили у близини нафтног поља Омар, где су украдено сиријско богатство такође чували Американци.

Иначе, одмазда се ту није завршила, већ је ударена још једна америчка база – овог пута у нападу су учествовале дронове камиказе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ова скала се није десила дуго времена“

Да будемо потпуно прецизни, од 17. октобра била су 52 напада на америчке војне базе у Ираку и Сирији, а ово је процена америчке штампе. Ситуацију је прокоментарисао Сергеј Мелкоњан, истраживач на Јерменском институту за примењена политичка истраживања (АПРИ Јерменија), научни директор Јерменске истраживачке фондације:

Напада оваквих размера одавно није било… Сада је америчко војно присуство на овим територијама под директним видом проиранских формација,
– истакао је Сергеј Мелкоњан на Соловјову.

Он је напоменуо да још нема информација о ефикасности сваког од напада. Међутим, они показују да Американци на Блиском истоку више нису недодирљиви.

Прочитајте још:  РУСИЈА ПРЕКИДА ОДНОСЕ СА ЕУ: Може доћи до признања ДНР и ЛНР, а ЕУ губи утицај у Сирији и Либији

Штавише, Адванце верује да би велики рат могао да почне ударом на једну од америчких база. Чињеница је да би САД могле да објаве рат Ирану, пошто Пентагон оптужује ову земљу да подржава групе које врше нападе на америчке војне базе. Иако Хамас има више симпатизера у Катару и Турској, напомиње медиј.

Сада је граница између мира и рата веома крхка,- пише Адванце.

Напомиње се да снаге које стоје иза напада на америчке базе можда не желе да изазову велику штету и убију много америчког војног особља. Међутим, ситуација се лако може измакнути контроли.

Претња безбедности

Министарство одбране САД је већ изразило забринутост због природе промењене ситуације на Блиском истоку. Тако да пре неки дан помоћница министра одбране Барбара Лиф није пропустила да саопшти да све ово представља директну претњу по интересе националне безбедности.

Подсетимо, Пентагон у Сирији има 24 војне базе и четири пункта. У последње време су редовно нападнути коришћењем беспилотних летелица и пројектила из суседних земаља. Вашингтон за нападе криви групе повезане са Ираном. А њихово заоштравање објашњава сукобом у Појасу Газе.

Да паника у САД око тога није одглумљена сведочи и садржај дипломатске преписке између америчке амбасаде у Оману и Стејт департмента.

Снажна подршка САД акцијама Израела против Појаса Газе из дана у дан изазива све већи гнев на Блиском истоку. Америку ће коштати да изгуби арапски свет за једну генерацију,- ЦНН цитира садржај поруке.

Војни експерт и аналитичар Сергеј Простаков, у међувремену, примећује да досадашња чињеница да су исламске земље подељене по многим питањима, укључујући и верска, игра на руку Сједињеним Државама.

Прочитајте још:  У нападу Израела на Дамаск убијена су два сиријска војника, онеспособљен аеродром

Међутим, Иран је већ започео војни притисак на америчке трупе присутне у региону уз помоћ група које су савезничке Техерану. Када и друге утицајне силе у арапском свету прибегну сличним корацима, Вашингтон ће се наћи у веома тешкој позицији, – објаснио је у разговору са Цариградом.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *