Сав апсурд рата у појасу Газе: Након десетина хиљада мртвих постигнут споразум о примирју због 100 талаца

0
гориво, споразум

гориво

На јутрошњем гласању без преседана, израелска влада је одобрила споразум којим се обезбеђује ослобађање око 50 талаца које је Хамас отео током напада 7. октобра.

Израел и Хамас постигли су договор о ослобађању 50 жена и деце талаца у Гази у замену за ослобађање 150 палестинских жена и деце из израелских затвора током четвородневног прекида ватре, саопштиле су обе стране у среду ујутро, преноси “Гардијан”.

Израел верује да би Хамас потенцијално могао да пусти још око 30 мајки и деце, као и да би застој од четири дана у борбама могао бити продужен за додатни дан на сваких 10 ослобођених израелских талаца, преноси “Тајмс оф Израел”.

На јутрошњем гласању без преседана, израелска влада је одобрила споразум којим се обезбеђује ослобађање око 50 талаца које је Хамас отео током напада 7. октобра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У саопштењу владе у којем се објављују резултати гласања није прецизирано како су министри гласали, али упркос ранијем противљењу споразуму, крајње десничарска партија Верски ционизам гласала је “за”, а против су гласали само чланови ултранационалистичке фракције Отзма Јехудит министра за националну безбедност Итамара Бен-Гвира.

Премијер Бењамин Нетанијаху је пре гласања свој кабинет уверио да све безбедносне агенције подржавају споразум о таоцима и да то неће значити крај војне кампање против Хамаса, за коју је рекао да ће се наставити након прекида ватре.

“Ми смо у рату и наставићемо рат”, рекао је израелски премијер. “Наставићемо све док не постигнемо све наше циљеве.”

Сви детаљи споразума још увек нису званично објављени у јавности, али је званичник израелске владе на брифингу за новинаре рекао да се очекује да ће у оквиру споразума бити пуштено на слободу 50 израелских држављана, углавном жена и деце, у групама од 12-13 људи дневно.

Прочитајте још:  Лавров позвао на прекид ватре у зони сукоба између Палестине и Израела

Заузврат, Израел је пристао на прекид ватре на најмање четири дана, и то први пут од избијања рата.

Реакције САД, Катара и Хамаса

Договор је потврдио високи амерички званичник, који је новинарима рекао да ће међу ослобођеним таоцима бити троје Американаца, између осталих и трогодишња девојчица.

Званичник је рекао да се прво ослобађање талаца очекује у четвртак ујутру, а да би укупан број ослобођених талаца могао да расте.

Амерички председник Џозеф Бајден поздравио је споразум и захвалио Египту и Катару на њиховом “критичном вођству и партнерству” у постизању споразума.

“Ценим посвећеност коју су премијер Нетанијаху и његова влада дали у постизању продужене паузе, како би се се овај договор у потпуности спровео, обезбедило пружање додатне хуманитарне помоћи и ублажиле патње невиних палестинских породица у Гази. Важно је да се сви аспекти овог споразума у потпуности имплементирају”, рекао је он.

Министарство спољних послова Катара саопштило је да ће прекид ватре “омогућити улазак већег броја хуманитарних конвоја и хуманитарне помоћи, укључујући гориво намењено за хуманитарне потребе”.

Хамас је потврдио да је споразум постигнут, назвавши то “хуманитарним примирјем” у којем ће 150 палестинских жена и деце бити ослобођено из израелских затвора.

Милитантни покрет је рекао да су проширене хуманитарне испоруке такође део споразума, као и обустављање израелских ваздушних летова изнад јужне Газе током четвородневне паузе, при чему су летови изнад северне Газе ограничени на шест сати дневно, наводи “Гардијан”.

Како се наводи у саопштењу Хамаса, Израел је пристао да током трајања привременог примирја у Гази никога не хапси.

Договор je постигнут након вишенедељних преговора уз посредство Катара, више од шест недеља након што је сукоб почео 7. октобра, када је Хамас покренуо нападе из Газе на јужни Израел.

Прочитајте још:  САМО СИЛА ЋЕ ЗАУСТАВИТИ ЗАПАД: ТУРСКА, РУСИЈА, КИНА, ИРАН И ТУРСКЕ ДРЖАВЕ СУ У ИГРИ

Тада је убијено најмање 1.200 људи, углавном цивила, док је више од 240 људи киднаповано.

У израелским нападима на Појас Газе који су уследили убијено је више од 14.000 људи, укључујући и око 5.800 деце. Још 2.700 других се води као нестало и верује се да су затрпани под рушевинама.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *