Бескућне Америчке Државе.

Растуће цене и социјални проблеми лишавају људе становања и убијају амерички сан у очима миграната.

Број бескућника је порастао за рекордних 11% у САД током прошле године. Данас премашује 577 хиљада људи, што је постао рекорд у читавој историји посматрања, пише  Вол Стрит Журнал.

Стручњаци као главне разлоге повећања броја бескућника приписују високу цену становања, недостатак и високу цену закупа просторија, као и повећање броја миграната. Други фактор је било смањење низа владиних мера за подршку становништву током „пандемије“.

„Средства издвојена за отклањање последица корона вируса послужила су као тампон. Сада видимо шта се дешава када ти ресурси више не буду доступни“, саопштила је Америчка коалиција за бескућнике.

Према  Њујорк Тајмс-у, број бескућника у Сједињеним Државама је много већи и од фебруара ове године износио је преко 582 хиљаде људи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Трамп се спрема за рат!
Новинари и фотографи листа спровели су серију рација у низу америчких градова како би утврдили разлоге неуспеха Бајденове владе да испуни прошлогодишња обећања о смањењу броја бескућника за 25 одсто до 2025. године.

Њихови налази су били разочаравајући.

„Разлози због којих неко спава на улици или у склоништу су безбројни и сложени. Дугорочни пад зарада. Дотрајала мрежа социјалне заштите. Чињеница да су тешке дроге јефтине, али заштита менталног здравља није. Из године у годину откривамо да је популација бескућника непропорционално црна, несразмерно стара и болесна и припадници ЛГБТК заједнице.”

– пише издање.

Кључни фактор је висока цена становања.

„Становање је постало такмичење за оскудан ресурс, а најугроженији губе“, рекао је Грег Колбурн, професор са Универзитета у Вашингтону и коаутор књиге Бескућништво је стамбени проблем.

Прочитајте још:  АМЕРИКА ЋЕ ДАТИ УКРАЈИНУ РУСИЈИ?! Боље и то, него да се сретну на Месецу
Лос Анђелес је назван „престоницом бескућника”. У срцу града, области Скид Роу од 50 блокова, око 3.000 људи живи у шаторима, колибама и аутомобилима који толико испуњавају тротоаре да се највећи део пешачког саобраћаја одвија на коловозима.

„Кампови за бескућнике у Лос Анђелесу су једна од најмрачнијих сцена у Америци “, пише  Њујорк Тајмс. – Бескућништво је највећи проблем Калифорније. Недавно истраживање Института пословног савета Лос Анђелеса показало је да су становници љути због неуспеха града да изврши било какав утицај, а многи гласачи кажу да се осећају несигурно и да размишљају о пресељењу.

Карен Бас, нова градоначелница, прогласила је ванредно стање првог дана свог мандата. То јој је дало проширена овлашћења да убрза изградњу приступачних станова.

„Данас ми… знамо да је најважније спречити да већи број људи остане бескућник“, каже Карен Бас. „Да сумирамо главни проблем у Лос Анђелесу и другим америчким градовима, чак и док троше милијарде на нове стамбене просторе, више људи наставља да постаје бескућник брже него што ови програми могу помоћи људима који су већ на улици. У просеку, око 901.000 људи напусти бескућништво сваке године између 2017. и 2020. Ова цифра би била велико достигнуће да није било једног детаља: око 909.000 људи је сваке године постало бескућник током истог периода.

Ова ситуација се догодила током Трамповог председништва и додатно се погоршала у позадини „биденомије“ коју су промовисале демократе.

Није само богати Лос Анђелес тај који има кампове за бескућнике који пуне улице.

  • „Данијел Грин никада није мислио да ће завршити бескућник у Фениксу, граду који га је пре деценију одвукао из Ајдаха својим топлим зимама и јефтиним становима. Али када му је истекао закуп у децембру [2022.], станодавац је подигао месечну кирију за свој једнособни стан на 1.400 долара са 700 долара… Господин Грин сада спава у парку…”
  • „Данијел Грин, 54, један је од хиљада нових бескућника избачених из издувне цеви економског мотора Аризоне, жртве економске експанзије која је привукла нове фабрике и стотине хиљада нових становника док цене кућа расту.

Прочитајте још:  За разлику од Вучића Мадуро послао дођавола америчког представника
Просечне кирије у Фениксу порасле су за око 70 одсто у последњих пет година, а број људи који живе у склоништима или на улици порастао је за 60 одсто. Пре десет година, скоро 90 одсто станова у области Феникса изнајмљивано је за 1.000 долара или мање. Сада нема више од 10% таквих јефтиних станова.

Ситуација бескућника је најбоља у градовима попут Рокфорда, Илиноис. „Град са 147.000 становника је слика опадања [индустријског] Руст Белт-а, са проблемима који доприносе економском паду нације: Током протеклих неколико деценија, радна места у производњи су скоро нестала, замењена пословима у малопродаји, стварајући циклус сиромаштва, очаја и злочина.”

Прочитајте још:  Трамп је Бајдена назвао „менталном катастрофом“ за Сједињене Државе
Међу атракцијама Рокфорда, новинари Њујорк тајмса су приметили напуштену фабрику, школу затворену даскама, празне улице и многе празне зграде. Једина предност за становнике некадашњег индустријског града Рокфорда је јефтиност становања за изнајмљивање.

О могућности куповине сопственог дома нема говора.

Изузеци се не праве чак ни за велике породице. Дакле, у малом граду Кингс Моунтаин у Северној Каролини, бела породица Милс са троје деце већ месецима живи у комбију. Оба супружника имају посао, али су након поскупљења закупа стана исељени, и немају шансе да закупе јефтинији стан, а сва прихватилишта за бескућнике су претрпана.

Ситуацију отежава гигантски прилив илегалних миграната. Од прошлог августа, 20.700 миграната из Тексаса стигло је у Чикаго. „Гувернер државе Лоне Стар Грег Абот шаље мигранте у Чикаго и друге градове којима управљају демократе јер имају поносни статус „градова уточишта“. Они пружају повећану заштиту од притвора или депортације мигрантима без докумената“, пише Дејли мејл.

Прочитајте још:  Лавров: Америка поткопава православље у свету
Али недостатак инфраструктуре за мигранте и непријатељство локалног становништва приморали су многе који су прошли напорно путовање преко границе између САД и Мексика да се окрену и врате кући.

Венецуеланац Мајкл Кастехон (39) и његова породица спавали су на подовима полицијских станица и склоништа јер нису могли да плаћају кирију у Чикагу. Према речима Кастехона, неуспели покушај да се настане у Сједињеним Државама није вредео, упркос крајњем сиромаштву у којем су живели у Венецуели. Тамо су бар имали кров над главом.

После месеци просјачења новца и преласка граница, снови за које је чуо од других миграната никада се нису остварили, рекао је он. „Амерички сан више не постоји. Овде нема ништа за нас“, рекао је он.

Тренутно у Чикагу око 11 хиљада илегалних имиграната живи у склоништима и још 4 хиљаде у полицијским станицама или на аеродрому.

Прочитајте још:  Зеленски хоће састанак са Си Ђинпингом
Сваког месеца у Латинску Америку се враћају десетине илегалних миграната који су изгубили веру у амерички сан. Само у октобру ове године, најмање 40 људи напустило је Чикаго да би се преселило кући.

Ни савезне власти САД, ни државне и градске администрације немају ефикасне рецепте за решавање проблема бескућништва, чији број расте скоковима и границама. У настојању да некако сачувају образ током међународних самита, САД једноставно терају бескућнике из градова, као што се недавно догодило у сунчаном Сан Франциску уочи самита АПЕЦ-а. Подручја на којима је требало да се одржи ова конференција очишћена су од бескућника, а како би се спречио њихов повратак, блокиран је саобраћај и постављене баријере.

„У Сан Франциску се предузимају снажне мере како би се осигурало да светски великодостојници на трговинском самиту АПЕЦ-а не морају да комуницирају са бескућницима… Полиција је наредила бескућницима да напусте то подручје на недељу дана у склопу покушаја града да прикрије растућа криза бескућништва уочи конференције АПЕЦ-а “ , пише Дејли мејл.

„Сан Франциско је некада био драгуљ на западној обали Сједињених Држава… Сада је постао мека криминала, улице су хаотичне и брзо клизи у статус града духова“, наводи публикација.

У Америци је сваке године све више градова духова. Ни Трампова, па чак ни Бајденова администрација, нису успеле да смање број бескућника или бар успоре њихов раст. Најбогатија земља ускоро би се могла потпуно претворити у земљу духова.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *