Да није смешно било би забрињавајуће: Кад Бисерко удари на темеље српског постојања

1

Соња Бисерко, оснивач и председник Хелсиншког одбора за људска права у Србији (Фото: Медија центар Београд)

Да није смешно било би забрињавајуће: Кад Бисерко удари на темеље српског постојања.

Због онога што је наведено у извештају фамозног Хелсиншког одбора о Србији, у некој другој држави таквој организацији би се у најмању руку забранио рад, уверен је политички аналитичар Стевица Деђански.
Хелсиншки одбор за људска права који води Соња Бисерко, у свом годишњем извештају о стању у Србији поручила је Америци и Европској унији да треба да напусте политику „подилажења Србији која до сада није дала резултате”, при чему је навела да је “неопходно ограничити деловање СПЦ на Косову како би се спречило даље укопавање српске заједнице у верски идентитет православне цркве“.

Антисрпска и антидржавна пропаганда

У истом извештају наводи између осталог и да треба охрабрити српску заједницу да се окрене „аутентичним лидерима“ који ће бити способни да промовишу интересе и вредности које ће обезбедити њихову пуну интеграцију у косовско друштво као равноправних грађана”.
Професор Деђански из Центра за међународну сарадњу уверен је да би у некој католичкој држави овакав извештај био предмет истраге, па и забране рада с обзиром на тежину онога што је изнето у извештају.
„Овако нешто у другим државама не сме ни да се каже, а камоли да се предложи као озбиљна мера. Тако да оваква изјава треба да буде оштро осуђена јер удара на стуб једне вере и нације. Ово није само изразито антисрпска већ је и антидржавна пропаганда а да занемаримо што је изузетно глупа констатација,“ каже Деђански.
Прочитајте још:  Крвничка јуначења Томислава Мерчепа
Опет, с друге стране, наставља наш саговорник, зна се шта је Хелсиншки одбор и шта заступа и ко ову организацију плаћа па и не треба да нас чуди овакав извештај посебно јер није први. Да није смешно што организација Соње Бисерко удара на српске темеље на Косову, можда би било и забрињавајуће.

Срби ако терористи

„Тако да ово је само додатак на све што су до сада радили. Поготово дотична особа која је радила за све интересе сем за српске. Додуше, овакве организације су и плаћене из одређених центара да би састављали овакве извештаје, да би неко могао у неком погодном моменту да се „ухвати“ за исти јер је то извештај који је дошао из Србије, из невладиног сектора, али не може да нам нашкоди више од онога што нам се сада ради“, верује Деђански.
Наравно, напомиње саговорник Спутњика, овакав извештај увек може да постане оружје против нас у погрешним рукама, а и очекивано је да аутори овог извештаја тај памфлет пошаљу на што више важних адреса.
„Не сумњам да ће тај папирић стићи у руке свих српских непријатеља да би НВО показала како они нешто раде, а како већински српски народ стоји на погрешним позицијама које су „антиверопске, антицивилизацијске и тако даље…“ Међутим, ако неко тамо размишља правилно сватиће да оваква деловања одбијају грађане Србије од политике Европске Уније и свега што је везано за Запад,“ истиче Деђански.
У извештају Хелсиншког одбора за људска права наводи се још да Србија дестабилизује регион тиме што неће да призна „нову реалност на Косову“, угрожава сопствене националне интересе, јер не ради озбиљно на чланству у Европској унији и НАТО и признавању косовске независности, а догађајима у манастиру Бањска „угрожена је безбедност целе Европе, с обзиром да је био у питању акт тероризма“.

Одрицање од Русије и Кине

Актуелна власт мора да се стави пред избор, препоручује Хелсиншки одбор, да спроведе Охридски споразум или да се Србији ускрати приступ европским фондовима, а ЕУ и САД морају да изврше јачи притисак на власт и више подрже онај део друштва у којем се “полако артикулише проевропска орјентација”.
Наводе се и неки од захтева Запада: де факто признање Косова и Метохије без “формалног” које су затражили председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и италијанска премијерка Ђорђа Мелони. Или предлог посланице Зелених у Европском парламенту Виоле фон Крамон да се “више игра на карту” условљавања новца из европског буџета када је у питању Србија.
Такође се, наравно, тражи и увођење санкција Русији и одвајање од Кине.
Бранкица Ристић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=p0xh0zeq38Q

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да није смешно било би забрињавајуће: Кад Бисерко удари на темеље српског постојања

  1. Ова курветина није СРБКИЊА дојавила је из Македоније а добила је наше држављанство које је морало да јој се одузме нападом на избеглице и то физичким нападом па је суд донео “политичку одлуку” сумњам на корупцију јер физички напад на старијег човека које је извела ова курветина се никако НЕМОЖЕ ослободити законски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *