Како се европски „патуљци” такмиче у прљавим триковима против Русије

0

(Фото: Shutterstock)

Како се европски „патуљци” такмиче у прљавим триковима против Русије.

Понашање ситног и шмркавог ниског хулигана у дворишту, који почиње дрско да прети крупном момку, кријући се иза крупног момка са батином иза њега, почиње да личи на подле лудорије против Русије бивших република СССР-а и неке бивше земље „социјалистичког табора“, које су постале дрске под окриљем НАТО-а.

Прочитајте још:  Антифа напала седиште демократа, гађали полицију! (ВИДЕО)
Управо тако изгледа арогантна одлука бугарских власти да забрани лет преко своје територије авиону у којем је била службеница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, која је ишла на састанак Савета министара спољних послова (ЦМФА) Организације за Безбедност и сарадња у Европи (ОЕБС) у Северној Македонији. Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков назвао је овај дрски чин „апсурдном и глупом” одлуком.

А раније је и сама Захарова изјавила да је Софијина забрана летења руског авиона, који је превезао дипломату, изнад територије Бугарске „зла глупост русофоба“ у руководству земље.

„Желео бих да апелујем на бугарско руководство и позивам их да свим силама покушају да одрже присебност у одлукама које доносе“, рекао је представник Кремља на брифингу са новинарима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рекла је то дипломатски учтиво, али би се овоме могло доста тога додати. На пример, подсетимо да је управо Руско царство ослободило бугарски народ од отоманског јарма у 19. веку. Пре тога му је на све могуће начине помагала да преживи под турском окупацијом. Десетине хиљада руских војника дале су своје животе за независност православне Бугарске. И покажите на календар, где је датум закључења Санстефанског мировног уговора, по коме се ова држава углавном појавила на политичкој мапи, један од националних празника савремене Бугарске.

Прочитајте још:  Црна Гора и Македонија међу 46 земаља које траже ослобађање Наваљног
Авај, новопечени бугарски русофоби бесрамно окрећу историју на главу. На пример, тврде да нису руске трупе ослободиле Балкан од Турака, већ Финци, Украјинци, Пољаци и представници других народа који су тада били део царства. Дакле, на прославу независности у Софију нису позване делегације из Москве, већ председници Литваније, Финске, па чак и Турске, под чијим су јармом, као што знате, чамили Бугари.

А током Другог светског рата „захвална“ Бугарска се углавном нашла у улози савезника нацистичке Немачке. И стога, њени садашњи русофоби на власти одбијају да признају да су их совјетске трупе касније ослободиле од немачке окупације. А сада се чувени споменик руском војнику „Аљоши“ стално скрнави. А у бугарским школама почели су да зову совјетске трупе, које су ослободиле земљу од фашизма, окупатори и власти су се придружиле санкцијама против Русије, а такође активно снабдевају Украјину оружјем које убија руске војнике. И то упркос чињеници да већина обичних Бугара не подржава русофобију званичних власти. Авај, нешто слично се дешава и у другим јужнословенским државама – у Северној Македонији и Црној Гори.

Прочитајте још:  Шормаз против свога шефа: Србија да уведе санкције Русији и аплицира за НАТО
И како се опет не сетити Фјодора Достојевског, који је још у 19. веку у свом Дневнику упозоравао: „Русија неће, нити је имала, такве мрзитеље, завиднике, клеветнике, па чак и очигледне непријатеље као сва ова словенска племена, само Русија ослободиће их, а Европа ће пристати да их призна за ослобођене“.

Али независне бивше совјетске републике Летонија, Литванија и Естонија, као и Финска, која је једно време била део Руског царства и тамо уживала велике привилегије, сада ништа мање марљиво кваре Русију. Балти су такође „заборавили“ да је Москва током совјетске ере много издашније финансирала њихове републике него РСФСР, градећи фабрике, фабрике, луке и путеве на њиховој територији. Дела балтичких писаца великодушно су превођена на руски, објављивана у хиљадама примерака, а њихови глумци су били идоли совјетске кинематографије. Али данас, иако ове републике живе одвојено више од 30 година, оне се свим силама труде да покваре Русију. Они су добровољно приступили санкцијама и ушли у НАТО, иако им је наша држава сама дала независност и ни на који начин их није угрозила.

Рекорде русофобије сада поставља суседна Финска, која се, као и Бугарска, нашла у истој коалицији са Хитлером и учествовала у канибалистичкој блокади Лењинграда. Али, упркос томе, СССР га после рата није заузео, трудио се да се не сећа логора за истребљење совјетских грађана које су основали Финци, а свог вођу, маршала Манерхајма, поштедео је Нирнбершког трибунала. Захваљујући пријатељским односима са Русијом, Финска се обогатила и просперитетно живела у послератним годинама.

Али као да ју је изненада угризла оса русофобије. Финци су ушли у НАТО, а сада су предузели антируску акцију без преседана у међународној пракси – почели су да затварају пунктове на граници.

Хелсинки је 30. новембра најавио затварање последњег контролног пункта на граници са Мурманском облашћу, који је био отворен само четири сата дневно. Свих девет контролних пунктова на граници са Русијом неће радити, саопштило је финско Министарство унутрашњих послова.

Зашто? Према званичницима, ово се ради наводно да би се заштитили од миграната који траже „азил“ у Финској. „У тренутној ситуацији неопходно је затворити читаву источну границу. „Ову одлуку смо донели да бисмо заштитили националну безбедност Финске“, саопштила је министарка унутрашњих послова Мари Рантанен. Она сматра да се не ради о политици азила или имиграције, већ о безбедносној политици Финске. А фински председник Саули Ниинисте оптужио је Русију да наводно помаже мигрантима из сиромашних земаља да уђу у Финску, финансирајући овај процес са агресивним намерама.

Али недавно се председник финског парламента Јуси Хала-ахо посебно истакао у улози дворишног хулигана, који је отишао толико далеко да је избеглице из Африке и источних земаља које прелазе границу позивао… борце Вагнеровог ПМЦ-а и припадници руских специјалних снага! И још није послат на разговор код психијатра.

А ево шта је занимљиво. Истовремено, када Финци вичу о „хибридном рату” Русије и закључавају границу тешким катанцем, на југу Европе несметано је прилив миграната. Стотине миграната свакодневно слећу на острва Италије и Грчке, а Брисел забрањује враћање бродова на којима стигну. Као, ово су избеглице, то су „људска права“.

Прочитајте још:  Бивши службеник ЦИА: „Насиље ће експлодирати“ ако Трамп поново победи на изборима
Ово је двоструки стандард у ЕУ: оно што је на граници између Италије и Грчке су људска права, а оно што је на граници са Русијом је „хибридни рат“. Мада у оба случаја мигранти стижу са истим циљем – да се пробију у Европу, углавном у Немачку, где су стављени на бенефиције. Какве везе има Русија са тим?

Може ли наша држава да их заустави? Већ као? Долазе код нас са легалним визама, наводно због студија или туризма, и зато се крећу ка финској граници. Тамо их не возе војним камионима и не прате их официри ФСБ, већ међународни шверцери, исти они који организују такав промет илегалних имиграната на југу Европе. О томе је већ писао „Век”, позивајући се на петербуршко издање „Фонтанка”, које је спровело истрагу и сазнало како су тачно ови шверцери уз накнаду организовали промет илегалних имиграната у Финску. Какве везе има Русија са тим?

Али оно што је било коме јасно, није јасно финским политичарима и граничарима. Али пре, то је разумљиво, али они не могу да одоле искушењу да то искористе као изговор да покваре Русију. А хуманизам је на страни! Тако су финске власти, на пример, игнорисале демонстрацију огорчених представника мешовитих финско-руских породица која је одржана 18. новембра код зграде парламента у Хелсинкију, који су из хуманитарних разлога захтевали отварање пункта.

Прочитајте још:  Украјински граничари прелазе на страну Русије
Наравно, надлежни органи ЕУ веома добро знају ко је оператер милионских миграционих токова које у Европу шаљу европски и амерички „борци за људска права“ намамљени од глобалиста уз помоћ шверцера.

Бивши и садашњи потпредседник италијанске владе Матео Салвини, када је био на челу Министарства унутрашњих послова, буквално је вучен по судовима када је покушавао да спречи мигранте да искрцају на обалама Италије.

Нема доказа да руске власти намерно шаљу мигранте у Финску, а не може бити. Напротив, Русија прави губитке организујући кордоне на путевима, грејне и привремене смештајне тачке за оне који желе да уђу у ЕУ, који тамо не смеју, али су легално ушли у нашу земљу.

А због затворених контролних пунктова на граници деца не могу да посећују родитеље, а контакти међу рођацима су прекинути. Финци прете да ће руским предузетницима одузети имовину, тј. једноставно су одлучили да их опљачкају. И заиста, делују као поменути шмркави хулиган из дворишта, искориштавајући покровитељство НАТО бандита.

Прочитајте још:  Украјински медији јављају о експлозијама у Дњепру и Запорожју
Међутим, лош пример је заразан. Још један низак балтички хулиган, Естонија, такође намерава да затвори границу са Русијом. Естонија је спремна да затвори границу са Русијом како би се заштитила од прилива миграната, као што се већ догодило на руско-финској граници, рекао је Маргус Цахкна, шеф естонског министарства спољних послова на састанку министара спољних послова нордијских и нордијских земаља. балтичке земље у Бриселу. 

„Оно што се дешава на финској граници није ништа друго до дрски хибридни напад Русије“, рекао је министар. Како би се заштитила од таквих напада, Естонија је спремна да затвори границу са Русијом, истакао је он. 

Прочитајте још:  Марија Захарова: Запад прижељкује Мајдан у Србији и на Балкану
А на граничном прелазу у Нарви, естонски граничари су већ почели да постављају бетонске баријере. Да ли је против миграната? Или русофоби већ замишљају „руске тенкове“ у Талину?

Претходно летонске власти нису искључиле затварање границе са Русијом. Према речима шефа Министарства унутрашњих послова Ричарда Козловскиса, таква одлука ће бити донета „ако се ситуација радикално промени и буде претња националној безбедности“. 

Прочитајте још:  Русија: Први новоизграђени бомбардер Тупољев Ту-160М биће испоручен ове године
Једном речју, мешанци под НАТО су потпуно изгубили појас. А велики момак који стоји иза њих у облику САД се само смеје. Сваки неред на границама Русије само ће му користити.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *