Све се променило – Вучићева политика седења на две столице је пропала: Руси имају нови план за Србију

0

Национално окупљање на радном доручку са МАријом Захаровом

Политика седења Александра Вучића на две столице се јуче потпуно урушила. У дану када је из Европске уније најављено да примена Охридског споразума, за који се Вучић клео да га није прихватио у потпуности и који је фактичко признање тзв. Косова, постаje услов за пут Србије у чланство, Руска Федерација је по први пут у последњих 12 година на изборима у Србији подржала опозициону листу деснице.

Иако, састанци Марије Захарове са делегацијама из Србије, па и оним опозиционим, нису реткост, и Захарова и њен шеф Сергеј Лавров знају шта значи када се такав састанак одржи две недеље до избора у Србији. Руси су, на запрепашћење СНС и њихових гласача, на овај начин недвосмислено подржали Национално окупљање на предстојећим изборима. Састанак Милице Ђурђевић Стаменковски и Бошка Обрадовића са Захаровом показује да Путин почиње да види и друге опције у Србији.

Да ствар буде гора по напредњаке, Захарова није једина са којом су се лидери Националног окупљања срели у Скопљу, јер су убрзо испливале и фотографије њиховог сусрета са Лавровим.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Занимљиво је да информација о сусрету са Лавровом није дошла од лидера Националног окупљања већ су слике процуреле. Постоваља се питање зашто Национално окупљање није заиграло и на карту Лаврова, али могуће је да за разлику од Вучића имају пристојности да кратке сусрете у ходницима не представљају као “никада јаче дипломатске пробоје” или су свесни да би објава сусрета да Лавровом покренула у напад још јачу напредњачку медијску машинерију на њих како би им рушили рејтинг.

Прочитајте још:  Русија је раскинула споразум са Јапаном о олакшаним посетама Јапанаца Курилима

Фотографије Заветника и Двери са Лавровом препале су и Вучићево окружење, али осим напада по друштвеним мрежама СНС се није усудио да путем медија нападне овај потез Националног окупљања знајући какав би одјек имала фотографија Обрадовића и Ђурђевић са Путиновим шефом дипломатије. Вучићев “мегафон”, уредник телевизије Хепи, Миломир Марић, директно је путем Твитера обавестио Национално окупљање шта ће објављивати напредњачки медији, ако искористе сусрет са Лавровом у кампањи:

Међутим, зашто су Руси подржали баш Национално окупљање на изборима 17. децембра? Дуго се спекулисало у Србији да је СПС Ивица Дачића резервни руски играч у Србији, али је од почетка руске специјалне операције у Украјини Ивица Дачић деловао као да никада није упознао Лаврова и да не зна где се Русија налази. Уз све то слепо следи Вучићеву косовску политику која је лагано испуњавање свих захтева НАТО и ЕУ. Са друге стране, Национално окупљање ће по свим проценама бити најјача десна политичка снага у српском парламенту, а уз то су недвосмислено против Француско-немачког плана и против санкција Русији што их вероватно чини најперпективнојом политичком опцијом из угла Кремља.

Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *