Даница Грујичић не одустаје од забране пушења

1

Даница Грујић (Фото: Јутјуб)

Даница Грујичић не одустаје од забране пушења.

Очекује се да забрана пушења у затвореним просторима, као што су кафићи, ресторани, кафане и сви остали објекти затвореног типа, ускоро заживи у пракси, односно од следеће године. Министарка Даница Грујичић наглашава да ће забрана важити и за електронске цигарете и да на министарству остаје да дефинише правилник за „отворен простор“.

„Ако је локал са свих страна затворен пластиком, то није отворен простор. Морају постојати или отворени прозори или формулисање шта је то отворен простор, али то може и неким правилником“, рекла је Грујичић, преноси Н1.

Она додаје да је дувански дим штетан, а циљ свега је заштита здравља становништва.

„Имате велики број младих људи који једноставно не могу ни да бораве у клубовима, нити се осећају добро после боравка у клубовима, у кафанама, у ресторанима зато што заиста не можете да дишете тамо од количине дима која постоји“, каже министарка Грујичић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЕУ је забранила продају и увоз евра у Русију
Статистика показује, додаје министарка, да су 95% оболелих од карцинома плућа пушачи, а да не говоримо о хроничним плућним болестима из којих касније може да се развије карцином. С друге стране, постоји утицај, како каже, на крвне судове пре свега доњих екстремитета, односно ногу, као и утицај на коронарне крвне судове срца.

„Сада сви говоре о томе: ‘Ево мој деда је пушио’, али он је мотао онај природни дуван. И мој прадеда је пушио па не знам колико дуго је живео. Шта хоћу да кажем, то што имате појединачне примере како је неко дуго пушио па живео дуго и тако даље, наравно да у свему томе одређену улогу игра и генетика, али генерално гледано то нам не треба“, рекла је.

„Ја знам да никога не можемо натерати да престане да пуши, иста ова правила важе и за електронске цигарете. Ништа оне нису мање опасне, према томе у затвореном простору да буде чист ваздух, а напољу онако како хоћете“, рекла је министарка Грујичић.

Пушење ће према садашњој верзији Нацрта закона бити забрањено у ресторанима, кафанама, кафићима, свим објектима затвореног типа, на аутобуским стајалиштима и стадионима.

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Даница Грујичић не одустаје од забране пушења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *