Нехумани услови за Србе у затвору у Подујеву: Прегледају их тек када им позли!

0
србе

Шиптарски терористи у униформама (Фото: Весна Веизовић / Ваељенска)

Осим што не примају адекватну лекарску терапију, Србе оптужене за наводне ратне злочине који су у тешком стању у затвору у Приштини не збрињавају медицински – прегледају их тек кад им позли у притвору, па их пребаце у болницу.

“Мог стрица су пре неколико дана с лисицама на рукама оставили да чека више сати на преглед, да би га тек увече, када му је позлило у затвору, пребацили у клиничко-болнички центар у Приштини, где је био под надзором полиције, али сам накратко успео да га видим”, рекао је братанац Зорана Костића (73) из Прилужја, српског села у општини Вучитрн, описујући однос не само надлежних у затвору високог ризика у Грдовцу код Подујева већ и здравствених радника у приштинској болници према притвореним Србима.

Истакао је да је његов стриц већ имао инфаркт и да у затвору нису реаговали на опомене да се осећа лоше, те да је више од два месеца у притвору без саслушања иједног сведока, а пре свега без одговарајуће терапије.

С овим оценама слажу се и остале породице притворених Срба које истичу да чувари у затвору не дозвољавају лекове са српским декларацијама, то јест могу користити само оне где су упутства исписана на албанском језику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Зато стрепимо и питамо се које им заправо лекове дају и да ли су они за болести од којих болују. Мој супруг је у једном периоду упркос све тежем здравственом стању одбијао да узима лекове, јер они нису они које му је његов лекар прописао”, изјавила је супруга једног од притворених Срба.

Прочитајте још:  Градоначелница Ниша пијачарима наплатила 33 таксе

Додала је да у затвору у Подујеву донедавно у ћелијама није било грејања, док је унос ћебади био забрањен. Додатан проблем представља и то што нема српских чувара у павиљонима павиљона затвора где су затворени Србе.

“Представници међународне заједнице су упознати с положајем притворених Срба, али не реагују на кршење њихових основних права, на лечење и адекватан третман. Сматрамо да међународна заједница, односно представници ЕУ и САД дају прећутно зелено светло албанским властима да се на такав начин опходе према заточеним Србима којима је суштинска неправда већ причињена хапшењем без основа и доказа”, закључују породице притворених у затвору високог ризика у Грдовцу код Подујева.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *