Евпропски посланици послали су писмо са новим уценама за Србе: Србија је крива за дестабилизацију на КиМ

0
су

Председници скупштинских одбора за међународне односе из 13 земаља Европе послали су данас писмо шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку захтев да на самиту ЕУ-Западни Балкан саопшти две одлуке Европске уније.

У питању су укидање свих негативних мера према такозваном Косову и пуна истрага о нападу у Бањској, као и објављивање њених резултата.

Писмо су потписали представници из Велике Британије, Немачке, Ирске, Чешке, Литваније, Летоније, Естоније, Белгије, Хрватске, Данске, Италије и Бугарске, а објавила га је британска председница скупштинског одбора за међународне односе Алиша Кернс.

У писму се наводи да су српски бојкот избора на северу Косова и Метохије, напад на припаднике Кфора, као и инцидент у Бањској показали шаблон који је направљен да дестабилизује такозвано Косово.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Од виталног је значаја да међународна заједница одбаци иредентизам и агресију и поново успостави подршку косовској независности и суверености”, пише у писму.

“Напад 30 наоружаних милитаната под вођством бившег потпредседника Српске листе Милана Радоичића 24. септембра био је значајна ескалација”, наводе европски посланици.

Како додају, ситуација је могла лако да прерасте у ширу ескалацију да није било “професионализма и храбрости Косовске полиције” чији је један од припадника, како наводи, трагично страдао.

Прочитајте још:  СМЕТАО МУ КРСТ: Ухапшен Авганистанац због скрнављења споменика Стефану Немањи!

“Количина и тип наоружања који је објављен након напада подстичу озбиљна питања о улози српске државе која је можда подржавала операцију”, наводи се у писму.

Позивају се ЕУ, Америка и Велика Британија да спроведу пуну истрагу о нападу у Бањској и да објаве резултате.

Кернс додаје да је Радоичић признао умешаност у напад, и да мора да буде испоручен Приштини како би му се судило.

“Нема оправдања за то што Србија штити Радоичића и његове сараднике од суочавања са правдом за њихове злочине”, поручила је Кернс на друштвеној мрежи Икс.

Она је захвалила свима који су се у последња 24 сата удружили како би позвали ЕУ да коначно усвоји праведнији приступ односима Косова и Србије.

“Мир захтева правичност и одговорност, и једно и друго тренутно недостаје”, поручује Кернс, а преноси РТ.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *