Најбитнији догађај у изборној кампањи који су медији прећутали: Руси опоменули Вучића и подржали опозицију

1

По први пут од његовог доласка на власт Руска федерација није у изборној кампањи пружила ни један знак подршке власти Александра Вучића и Српске напредне странкe. Oно што је још занимљивије јесте да су и финишу кампање Руси слали сигнале подршке другим партијама, па чак и најjачој опозициној десничарској коалицији.

Кампања је протекла без Путиновог писма Вучићу, доделе ордена неком из СНС, пута у Москву и сличних потеза у којим је предходних кампања Вучић одржавао привид “руског човека” за своје гласаче. Уместо тога, добили смо неколико благо критичких порука минстра спољних послова РФ Сергеја Лаврова и његове сараднице Марије Захарове на стање у Србији и политику СНС.

Руси су “намигнули” поново СПС који је дуго важио за проруску странку у Србији. Директору “Србијагаса” и потпредседнику Социјалистичке партије Србије (СПС) Душану Бајатовићу уручен је Орден Руске Федерације за допринос развоју и јачању међународних односа. Орден које додељује руско Министарство иностраних послова, Бајатовићу је у Београду уручио амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Међутим, највећу подршку из Русије у овој кампањи добила је коалиција Националног окупљања коју чине Заветници и Двери састанком са Маријом Захаровом и сусретом са Сергејом Лавровим у Скопљу током самита ОЕБС-а. Лавров је учинио нешто што превазилази стандарде дипломатског деловања, сусрео се са представницима једне од водећих опозиционих листа у Србији знајући какву поруку то носи.

Тежину овог сусрета знали су и СНС и прозападни медији у Србији, па је чињеница да су се Бошко Обрадовић и Милица Ђурђевић Стаменковски сусрели са Лавровим у финишу изборне кампање скривена од већине грађана Србије. Аналитичар др Драган Петровић каже да сусрет у Сокопљу са Лавровим носи одређену политичку поруку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ПОЛИТИЧКА ХАЈКА ПРОТИВ ТУЖИОЦА СТЕФАНОВИЋА: Вучић - То је бесмислена тема Н1, то нема везе са случајем Костолац

“Сусрет у Скопљу 1. децембра између руске делегације са представницима Двери и Заветника, односно листе 4 Национално окупљање које су предводили Бошко Обрадовић и Милица Ђурђевић-Стамненковски са Захаровом и Лавровом, носи свакако одређену политичку поруку. Руска делегација и те како зна да се у Србији припремају парламентарни и локални децембарски избори, те да представници изборне листе 4 Национално окупљање у свом политичком програму и геополитичком одређењу нагињу стратешком ослонцу на Русију. О томе говори и боравак два подпредседника и у исто време народна посланика Српског покрета Двери Борка Пушкића и мр Ивана Костића у Москви ове године где су се такође сусрели са Лавровом и Захаровом.

Ово не значи да су Српски покрет Двери и Српска странка Заветници, те листа 4 национално окупљање, једини политички субјекти које подржава Русија у Србији. Ако имамо у виду тзв. прозападну опозицију оличену у листи Против насиља ту не може бити говора. Русија традиционално највише води рачуна о актуелним властима у државама и са њима пре свега сарађује, међутим било је случајева и код нас “намигивања” национанлној опозицији, сетимо се посете амбасадора Конузина предизборним активностима СНС оучи избора 2012, када је побеђена власт ДС. У Скопљу се Ивица Дачић само сусрео у пролазу са руском делегацијом, а треба имати у виду да се Вучић одавно није сусрео са Путином. Такође су отказане војне вежбе Словенско братство са Русијом и Белорусијом, а одржана је на југу Србије са НАТО. Мислим да је ово и извесна опомена властима у Србији али и недвосмислене симпатије према листи 4 Национално окупљање – каже др Петровић.

Прочитајте још:  Освета за откривање истине: Украјинска морнарица покушала да нападне бивше припаднике на Змијском острву

На ово све треба додати да је председник СПС Ивица Дачић признао да је пре избора покушавао да направи коалицију са Заветницима, што је Милица Ђурђевић категорички одбила. Из ове перспективе могуће да је Дачић већ знао да су Руси променили однос према Вучићу и да је желео да ухвати прикључак за неку будућу власт.

Сва истраживања указују да би формирање наредне Владе могло да зависи од Националног окупљања и да би управо ова коалиција могла да одлучи даљи политички пут Србије, а руска дипломатија је јасно показала да им не би било проблем да сарађују са Националним окупљањем.

Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Најбитнији догађај у изборној кампањи који су медији прећутали: Руси опоменули Вучића и подржали опозицију

  1. Кад је “Правда” извор овоме домишљању, јасно је какав му је смисао – несрбски.
    Да су Милица и Бошко скокнули до неке западне делегације, текст би био опрезно “самокритичан”. Овако, срели су се са Русима и чули неке “охрабрујуће” зезалице.
    Да ли би разложан човек очекивао да ће и Захарова и Лавров, “довољно” вешти у дипломатији, одбити да са њима проћаскају и изговоре коју “питомију” реч?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *