60 објеката ће бити срушено због изградње метроа у Београду – Ево којих…

0

(фото:НСПМ)

60 објеката ће бити срушено због изградње метроа у Београду – Ево којих…

Градња прве линије метроа још није почела, али се већ сада зна да ће због ње на територији четири београдске општине бити рушено укупно 60 стамбених и пословних објеката. Судећи по тендерској документацији, највише их је са простора Старог Града – укупно 31, а биће срушене нелегалне и легалне куће, пумпе, пијаца, локали…

ЈКП Београдски метро и воз расписао је тендер за израду акционог плана расељавања за прву фазу линије 1 будуће подземне железнице. Реч је заправо о изради студије изводљивости, саветодавним услугама и анализи, а процењена вредност није наведена.

Прочитајте још:  Албанци чине три одсто становника Швајцарске
Ипак, оно што је извесно, судећи по објављеној документацији на Порталу јавних набавки, јесте да ће градњи прве линије метроа претходити рушење низа објеката, укупне површине од 603.738 квадрата.

Без својих пословних просторија остаће 47 правних лица, а биће порушено и 13 стамбених објеката, од којих неки имају и помоћне зграде, види се у објављеној документацији.

За сада није прецизирано који ће конкретно објекти бити срушени, али је наведен њихов број по општинама.

Од 13 стамбених објеката који се налазе на траси прве линије метроа, највише је грађана на општини Чукарица, који ће остати без својих кућа. На том потезу планирано је рушење 12 стамбених објеката, као и 10 пословних, а од грађевина ће бити ослобођено укупно 286.000 квадратних метара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једна кућа биће срушена и на Палилули, док на Савском Венцу и Старом Граду није предвиђено рушење стамбених објеката.

Без пословног простора највише предузетника остаће у Старом Граду, где је планирано рушење укупно 31 објекта. Такође, на Савском Венцу биће срушено пет, а на општини Палилула једна пословна зграда.

Прочитајте још:  Београд да се ангажује на унапређењу односа са Алијансом
Руше се легалне и нелегалне куће, пумпе, пијаца…

У опису земљишта које се ослобађа од грађевина за потребе изградње метроа, стоји да су стамбени објекти разнолики, односно, да су у питању приватне куће, легалне и нелегалне са помоћним зградама, као и објекти у којима живи једна или више породица, а који су у власништву јавних или друштвених предузећа.

Истиче се и да није познат број породица које ће бити расељене и да се не зна да ли у тим објектима живе као власници или закупци.

Прочитајте још:  Ударили на светиње и у Вреоцима
Пословни објекти су такође разнолики и обухватају бензинске пумпе, појединачне локале различитих намена, пословне комплексе са бројним локалима, као и једну градску пијацу са тезгама и локалима.

Такође, ни овде није познато да ли су предузетници власници објеката или су закупци простора.

На рашчишћеном терену биће 14 метро станица

Пројектовање и планирање прве линије Београдског метроа подељено је у две фазе, а управо у првој фази потребно је уклањање грађевина на местима где ће се правити метро станице. На првој линији биће их укупно 14.

Прва станица стартује на Железнику, а затим се ређају Макиш, Жарково, Беле воде, Трговачка, Пожешка, Парк Баново брдо, Ада Циганлија, Сајам, Газела, Савски трг, Трг републике, Скадарлија и Дунав.

Прочитајте још:  Азерњуз: Запад спрема за Србију сценарио који је већ пропао на Јужном Кавказу
Све послове у вези са решавањем имовинско правних односа, као и уклањања стамбених, помоћних и пословних објеката на експроприсаном или административно пренетом земљишту, спроводи Јавно предузеће Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

Метро још увек на дугачком штапу

Београдски метро је капитална инвестиција о којој се деценијама говори, али још увек нема опипљивих помака и информација када ће метро примити прве путнике, јер се рокови стално померају.

Према последњим пројекцијама власти, прва линија метроа, која је између осталог према ранијим најавама требало да буде завршена 2022., сада је померена на 2028. годину.

За сада су испројектоване две линије, а за трећу је наведено да ће “морати да сачека нека друга времена”. Још 2021. године најављено је да ће прве две линије коштати 4,6 милијарди евра.

Прочитајте још:  Прозападна српска опозиција се спрема за Мајдан, а не за дијалог
Трасе линија и станица мењале су се у ходу, а званични радови на изградњи депоа на Макишком пољу почели су у новембру 2021. и тада је дат рок од три године за завршетак депоа.

Извођач радова је кинеска компанија “Power Construction Corporation” са својим огранком у Београду.

Србин инфо

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *