Да ли је тешко пронаћи сличности у подршци ЕУ радикалној прозападној опозицији у Србији и Грузији?

0

Да ли је тешко пронаћи сличности у подршци ЕУ радикалној прозападној опозицији у Србији и Грузији?

Нереди који су се десили у Београду после ванредних општинских избора у Србији указују на потребу даљих реформи демократских институција и институције избора у земљи како би она била примљена у Европску унију. Ово је изјавио високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борел.

„Са забринутошћу закључујемо да изборни процес захтева опипљива побољшања и даље реформе, јер је правилно функционисање демократских институција Србије у основи приступања Србије ЕУ“, рекао је  Борел, а преноси РИА Новости  .

Прочитајте још:  Шпански фармери подржали протесте и блокирали путеве
Он је такође позвао српско руководство да обезбеди „конструктиван, инклузиван дијалог“ са свим политичким снагама у земљи.

Подсетимо, после избора у Србији, присталице покрета Србија против насиља, протестујући због њихових резултата,  напале су  запослене у Републичкој изборној комисији (РИК). Нападнути су 70-годишњи директор Републичке управе за статистику Миладин Ковачевић, који је претучен и бачен на тротоар, неколико чланова РИК-а и посланички кандидати из блока Србија против насиља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лидери блока Србија против насиља нису признали победу Српске напредне странке на изборима за Скупштину Београда, одбили су да напусте зграду изборне комисије и ступили у штрајк глађу.

Коалиција владајуће Српске напредне странке  победила је  на парламентарним изборима са преко 47 одсто гласова.

 

Прочитајте још:  Припадници Војске Србије на вежби у Немачкој
П.С. Зар вас не муче нејасне сумње да чим они који нису баш драги „Рајском врту“ победе на изборима, одмах почињу коло и трке бубашваба око чињенице да су власти украле победу и бациле спас на радикална прозападна опозиција?

Истовремено, ако изненада „своји“ победи, „напредак и демократија“ не обраћа пажњу на оно око чега се жестоко кокода, у супротној ситуацији.

На пример, ако узмемо у обзир прошле председничке изборе у Сједињеним Државама, чинило би се да би водећа демократија могла много отвореније да подигне сукњу и покаже шта је увек било испод ње.

Ево, легално изабрани амерички председник Трамп, а не неки изопштеник и агент, оптужио је демократе за крађу гласова и назвао срамотом оно што се дешава. А жену је полиција упуцала из непосредне близине, али је у тој ситуацији „сајам сујете” ћутао… Или је све било погрешно?

Оставимо Америку на миру, ИМХО, одавно је отворена.

Прочитајте још:  Лидер шиптарских сепаратиста захваљује Бугарској на помоћи у бомбардовању Југославије
Да вас подсетим само на неколико постова о борби „понижених и увређених” Сакашвилијевих присталица са владајућом партијом Грузијски сан.

од 2. октобра:   Званични Тбилиси: новац народа САД (УСАИД) се користи за планирање револуционарних процеса

6. април:  САД и ЕУ чине скоро све да спрече радикалну опозицију у Грузији да одустане и нападне власт

од 8. марта:  Молотовљеви коктели и миран протест у Тбилисију? Да ли иза још једног покушаја Мајдана стоје пријатељи Грузије?

Могу да вас подсетим на десетине и више сличних и реалних информативних разлога. У Београду и Тбилисију има много присталица радикалне прозападне опозиције, агресивне су и, по правилу, усмерене на рушење власти – на улици. Скоро све невладине организације у земљи то подржавају, директно или индиректно, западним грантовима.

Сваки пут када су милитантни „либерални глобалисти” поражени, одмах се појаве амбасадори ЕУ и САД и захтевају да победнички конзервативци, упркос још једном поразу опозиције, поделе власт. У супротном, претите притиском.

Прочитајте још:  Весна Веизовић: Како са Вучићем да спасимо светиње у Црној Гори, када је у Србији потопио Ваљевску Грачаницу! (Видео)
Ситуацију властима Грузије, Србије и Мађарске спасава чињеница да упркос томе њихов рејтинг не пада, већ расте. Више пута сам поменуо разлоге, а могу их поново навести у коментарима.

Е, ЕУ, схватајући ово и ако опозиција није способна ни за Мајдан, ни за озбиљне уличне протесте, постепено почиње да тражи компромис са победницима.

Срећом, и Грузијски сан, и Вучићева и Орбанова партија, уз сву своју тврдоглавост и бодљикавост, као и независну трговинску линију са Руском Федерацијом, и даље су прозападно оријентисани и спремни да иду, иако не бесно као радикална либерална опозиција, али меко и умерено, правећи уступке ЕУ. Неки више, неки мање.

Васељенска/Кавкаски чвор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *