Полиција извршила увиђај: Процесуирано 38 нападача из “Србије против насиља”

0

(Фото: Беоинфо)

Полиција је ноћас затворила плато испред Скупштине града Београда и вршила увиђај. На терену су била бројна полицијска возила и кордон Жандармерије.

Кордон полицијске бригаде и Жандармерије растерао је демонстранте после вишечасовног протеста и потиснуо их са платоа испред Скупштине града у околне улице и ка Славији.

Припадници Жандармерије са опремом за разбијање демонстрација направили су круг око зграде Скупштине града и РИК-а, у Улици краља Милана и ка Славији.

Начелник Управе полиције Ивица Ивковић рекао је за РТС да је акција полиције трајала целе ноћи после инцидената испред Скупштине Београда и да је процесуирано до сада 38 особа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да ће данас доћи на посао у Скупштину града, а да ће до тада бити завршен увиђај, као и да се за сређивање онога што је у синоћњем покушају упада у ту зграду оштећено, чекају упутства Завода за заштиту споменика.

“Ова зграда је под заштитом и споменик културе. Не можемо без Завода за заштиту споменика да сређујемо, доћи ће сутра и даће нам упутство шта можемо да средимо. Свакако, овај намештај из 19. века који је уништен, не можемо да средимо”, рекао је синоћ Шапић.

Полиција је претходно бацила сузавац из зграде Скупштине града на демонстранте који су насилно покушали да уђу унутра, јавио је Танјуг.

Демонстранти су поломили врата и више прозора на згради Скупштине Београда, бацали стаклене флаше, каменице и моткама разбијали врата.

Окупљени су на позив једног од лидера коалиције Мирослава Алексића раније синоћ окружили зграду Скупштине града и цело вече предвођени лидерима СПН покушавали да пробију унутра, али их је полиција спречила у томе.

Прочитајте још:  На истоку ништа ново: Либерали још увек организују смакнућа руских националиста

Представници коалиције Србија против насиља рекли су да очекују да се формира тим и почну разговори о признавању, како су рекли, изборне воље грађана, односно о томе да се пониште избори и среди бирачки списак.

Председник Александар Вучић изјавио је, после синоћње седнице Савета за националну безбедност, да је седница одржана јер је синоћ покушано насилно заузимање институција државе Србије и навео да је ухапшено више од 35 особа.

Вучић је за Пинк синоћ да је до сада ухапшено више од 35 силеџија и да се наставља хапшење широм града.

“Анализирали смо све што се догађало вечерас и захвалио сам припадницима како полицијске бригаде, тако жандармерије, свим припадницима полиције, који су тежак терет поднели вечерас, сагледали све информације и са представницима Безбедносне информативне агенције”, рекао је Вучић.

За данас је заказана нова седница Савета за националну безбедност.

Гашић обишао повређене полицајце

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишао је касно синоћ у Ургентном центру седморицу полицајаца који су повређени током покушаја учесника протеста које предводи листа „Србија против насиља“ да насилно уђу у зграду Скупштине града Београда.

Министар им се том приликом захвалио на истрајности, стрпљењу и професионализму којим чувају мир и безбедност грађана и штите законе Републике Србије, саопштио је МУП.

„Многи не би трпели оно што сте ви поднели вечерас како би одбранили покушај насилног упада у зграду градске Скупштине. Мржња којом су јуришали ка вама је незамислива, а напади на полицајце који штите законе Републике Србије су недопустиви. Ви сте нечија браћа, синови, очеви, а то нико од оних који пропагирају насиље не узима у обзир”, рекао је Гашић повређеним припадницима МУП-а.

Прочитајте још:  Слободан Антонић: Ко се више препао протеста – Вучић или N1 oпозиција?

Министар им се захвалио јер држава Србија може да рачуна на њих, посебно на томе јер наши грађани знају да су припадници полиције непремостива препрека сваком злу, обести и насиљу који прете да угрозе безбедност грађана.

“Знају да сте спремни и непоколебљиви у заштити својих грађана, своје државе и њених институција“, поручио је повређеним припадницима МУП-а министар Гашић.

Непосредно пре обиласка повређених полицајаца у Ургентном центру, министар је обишао и њихове колеге у центру града који су ангажовани на очувању јавног реда и мира и заштити државних институција.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *