Хрватски медији ликују због насиља у Србији

1

Хрватски медији ликују због насиља у Србији.

„Србија не може из своје коже. Вучић је синоћ звучао као Слобина јека, с власти га могу торпедирати само ови мудраци”, гласи наслов чланка који потписује новинар Роберт Бајруши. Текст је објављен на порталу „Јутарњег листа” само дан након што је у Београду одржан протест „Србије против насиља” због наводне изборне крађе, на коме су неки од учесника скупа и представника ове листе покушали насилно да упадну у Скупштину Београда, оштетивши при томе ово здање. Док демонстранти користе мотке и каменим коцкама гађају полицију и ломе стакла на згради, у тексту из Загреба званична Србија је та која се пореди с „бесним псом који гризе властити реп”, а председник Александар Вучић означен је као „демагог и хохштаплер, јер је јамац да Србија неће ни на Исток ни на Запад, него ће и с једнима и с другима”. Медији из суседства с великом пажњом пратили су изборе, као и постизборну кризу у нашој земљи. И нескривено ликовали због насиља које је кулминирало са осам повређених полицајаца.

„Док полиција разбија просвједе, Вучић једе јабуке”, објављено је уз фотографију преузету са инстаграм профила „будућностсрбијеав” на којој се види како Вучић седи у Председништву за столом на коме је тањир с јабукама. Ту је и наслов  „Бизарно. Погледајте шта је Вучић радио док се Београд гушио у крвавим просвједима: Да, то сам био ја”, а онда се наводи да је председник Србије потврдио путем „Инстаграма” да је био на тераси Председништва.

У тексту који потписује аутор „Јутарњег листа” Владо Варушић закључује се да „једино грчевити и катарзични просвјед може наудити Вучићу, а таквог за сада нема на видику”, као и да је „пред Србијом тешка и неизвјесна 2024. година”. Агенција Хина је оценила да је „Очајна година за Србе и Србију”, наводећи да су се у нашој земљи десила два незапамћена масакра, да су крај године обележили свакодневни протести у „постизборној кризи”, не устручавајући се да предвиди да ће се криза свакако прелити у 2024. годину.

Прочитајте још:  Вучић фудбалерима: Ако победите МИЛИОН, ако изгубите МЕНЕ ће да нападају (ВИДЕО)
Даљом анализом приметили су и да је током претходних дана на порталу овог хрватског медија најчитанији текст био онај у коме се наводи да је „Београд на ногама” и да је „лидерица опорбе (Мариника Тепић) с прозора подржала скуп”, као и да су „и Американци против Вучића”. Поменути портал је обавестио читаоце да из минута у минут прати догађаје из Србије и из Београда. А дугогодишњи дописник „Јутарњег листа” из Брисела Агустин Палокај оценио је да је „прича о изборним неправилностима у Србији затворена до следећих избора, што се тиче Европске уније”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Вучић може без проблема да оптужује ’западне службе’ за изазивање немира у Србији, јер то добро пролази у јавности, а западне земље му то неће замерити”, наводи се и додаје да је парадоксално да ЕУ сада „покушава да сазна да ли је Вучић рекао руским службама да Запад жели да изазове Мајдан у Србији, како је казао амбасадор Русије (у Београду Александар Боцан-Харченко) или су руске службе то рекле српској влади, као што каже премијерка (Ана Брнабић)”.

Прочитајте још:  МАЊЕ СТАЖА, А ПЕНЗИЈА ВЕЋА! Могуће је, ево и ко има право на то
Такође се указује да би за ЕУ „проблем свеједно требало да буде спознаја да и после свега постоји блиска сарадња руских служби и Владе Србије. Тако би се могло рећи да је овај текст, написан с идејом да би се председник Србије потказао Бриселу, односно да би се објаснило како Вучић заправо ради против ЕУ, упркос њиховој подршци. Другим речима, од Европске уније се захтева да се окрене против Србије.

Прочитајте још:  Срби у Аустралији могу да гласају, а на српском Косову и Метохији - не
Коментаришући то што су медији из Хрватске с великом пажњом пратили изборе у Србији, као и постизборну кризу, с акцентом на насилни покушај упада у Скупштину Београда, пензионисани потпуковник КОС-а Љубан Каран истиче за „Политику” да је Хрватска баш заинтересована зато што је њихова обавештајна служба врло активно укључена у те подривачке нападе, поготову у пропаганду. „Може се чак рећи да је центар пропаганде за нападе на српски државни врх, а  посебно на председника Вучића, управо у Хрватској. Они су врло активни у томе и посебно они ударају на председника земље”, каже Каран.

Мина Ћурчић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Хрватски медији ликују због насиља у Србији

  1. Zapad je planirao da organizuje revoluciju u Srbiji, napisao je na društvenoj mreži X lider francuske partije „Patriota“, Florijan Filipo.

    „U Srbiji se upravo sada pokušava narandžasta revolucija od strane NATO i njihovog zastupnika EU! Prošle nedelje je predsednik Srbije pobedio na izborima – atlantisti nisu izdržali i krenuli su u akciju. Organizovani su protesti, posebno na univerzitetima i ispred skupštine grada Beograda. Miriše na Evromajdan“, ogorčen je političar.

    On je dodao, da NATO već nekoliko meseci „preti Srbiji“ i da nastoji da uspostavi „vazalni režim“ u zemlji.

    Pristalice prozapadnog opozicionog bloka „Srbija protiv nasilja“, koji se ne slažu sa rezultatima izbora 17. decembra, digli su nerede i zauzeli pozicije ispred zgrade Predstavničkog i izvršnog organa Beograda, i blokirali susedne ulice. Razbijali su stakla i bacali kamenje na vrata i prozore zgrade parlamenta, pokušavajući da ih probiju, a policija je odgovorila suzavcem.

    Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je u obraćanju građanima zbog nemira, rekao, da su ovi protesti u Beogradu, pokušaj da se Srbiji oduzme nezavisnost i suverenitet, a da će vlasti održavati red.

    On je zahvalio i partnerskim resorima drugih država, koji su, prema njegovim rečima, upozorili srpske vlasti na predstojeće nemire. Kasnije je, premijerka Ana Brnabić, zahvalila ruskim obaveštajnim službama, za koje je rekla da su pomogle u zaštiti Srbije.

    Webtribune.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *