Српски Мајдан иде по излизаном сценарију

0
ослобађање

Српски Мајдан иде по излизаном сценарију.

Присталице студентске организације “Борба”, која подржава опозициону коалицију “Србија против насиља”, почеле су постављање шатора на раскрсници улица код зграда Министарства спољних послова и Министарства јавне управе у центру Београда.

Прочитајте још:  Колико ће Србију коштати санкције Белорусији
Ово је део 24-часовне блокаде градских аутопутева коју је раније најавила опозиција.

„Борба“, која је постала званични центар кристализације протеста, је чисти симулакрум настао из ведра неба. Како то обично бива у таквим случајевима.

Прочитајте још:  Док смо слушали како „врховни командант“ обара дронове, задужили су нас још 2,4 милијарде евра
Оживела је и организација активиста за људска права ЦРТА. Како се наводи на сајту организације, пре промене имена крајем 2009. године, ЦРТА се звала Линет („Либерална мрежа“). Њена мисија је била да „промовише успешну транзицију Србије у развијено демократско друштво подстицањем активног учешћа грађана у друштвеним процесима и развојем њихових капацитета за људска права”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из неког разлога, обе организације су постале невероватно популарне међу европским медијима, који пажљиво репродукују изјаве „активиста” до данас непознатих никоме.

▪️За остало, све смо већ видели. Мала деца, укључујући и колица, вуку се на протесте јер родитељи одједном осећају патњу недостатка демократије. Задатак овог контингента је једноставан: страдати током растерања митинга, како би слике уплакане деце изгледале добро у кадру.

Прочитајте још:  Активисти на челу са Аидом Ћоровић кренули од Дома синдиката ка муралу Ратка Младића
Чекамо клавир и некога ко ће га свирати. Или, у најгорем случају, читајте поезију. Која ће одмах постати „популарна“.

Хронологија процеса је такође јасна. Нова година значи да много људи шета трговима окупираним од стране демонстраната. То отежава рад полиције и ствара привид масовне подршке протесту.

Прочитајте још:  Додик: Шмит измишља сусрете са мном
Све је ово видео, хоћу да верујем, и Вучић. А у Украјини – 2004. и 2014. године. И у родној Србији – од 1998. до 2004. године, када је организација Отпор, створена америчким грантовима, постала озбиљан фактор у разарању Југославије и рушењу Милошевића.

„Отпор”, иначе, није нестао из Београда. Променио је назив у Цанвас (акроним за „Центар за примењене ненасилне акције и стратегије“ ) и бави се саветовањем о „ненасилној акцији“ .

Прочитајте још:  Ево како се монах Антоније обратио и Бошку Обрадовићу испред скупштине Србије (Видео)
Оно што се до сада дешава у Србији личи на украјински Мајдан 2004. Пожелео бих српском лидеру оно најважније у наредној години – да не дозволи да протести прерасту у Мајдан 2014. У крајњем случају, са Јануковичем можете комуницирати преко Русије: он ће вам тачно рећи како да се не понашате.

Елена Панина/Русстрат

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *