Безвизни режим за Космет: Шиптари масовно одлазе у ЕУ

1

Безвизни режим за Космет: Шиптари масовно одлазе у ЕУ.

Од 1. јануара 2024. године све земље ЕУ, осим Шпаније, дозволиле су безвизни улазак власницима пасоша такозване „Републике Косово“.

Прочитајте још:  Француска повлачи војску из Ирака
Према недавним студијама, 40 одсто косовских Албанаца намерава да напусти своју „земљу“, извештава дописник ПолитНавигатора.

Према новим правилима, од 1. јануара 2024. „грађанима Косова“ је дозвољено да путују и бораве у ЕУ до 90 дана у било ком периоду од шест месеци. Према последњим подацима, након што је Брисел најавио безвизни режим за „грађане” Косова, велики ред Албанаца већ се поређао у близини граничног прелаза Кончул. Из тог разлога, возачи морају да чекају три сата на излазу да би могли да пређу косовску административну границу.

Прочитајте још:  „Братска“ Црна Гора придружила се антисрпској репресији шиптарских сепаратиста
Портал „ШенгенВисаИнфо.цом” је крајем прошле године спровео истраживање међу косовским Албанцима, које је показало да 40 одсто њих старости од 25 до 34 године планира да напусти Косово после 1. јануара 2024. године. Истовремено, око 110 хиљада Албанаца напустило је Косово по радним визама 2021. и 2022. године. Укупно је од 2008. до 2021. регион напустило око 500.000 Албанаца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Косовског лекарског синдиката Плеират Сејдиу изјавио је за Цососо Пресс да се проблем одласка лекара из земље погоршао у последњих пет година. Он је објаснио да разлог миграције лекара нису плате, већ лоши услови рада. Он је додао да клинике на Косову имају највећу потребу за анестезиолозима и да су многе области затворене због недостатка лекара.

Од почетка године регион је напустило три стотине албанских лекара, а још је депресивнија ситуација са медицинским сестрама које добијају дипломе и покушавају да оду у ЕУ.

Прочитајте још:  Инспектори рада започели надзор због смрти радника у борској топионици
Истовремено, такозвана „Република Косово“ и даље остаје најсиромашнији квазидржавни ентитет у Европи, њена економија стабилно стагнира из разлога што се сепаратистичка власт не бави развојем региона, преферирајући србофобичну акције и милитаризације.

„Историјска одлука ЕУ ступа на снагу. Од данас грађани Косова могу да путују у ЕУ без виза. Ово доноси значајне користи и Косову и ЕУ. Цео западни Балкан је већ визним режимом повезан са шенгенским простором. либерализација европских интеграција“. – Високи комесар ЕУ за спољну политику Жозеп Борел је дан раније прокоментарисао иновацију.

Прочитајте још:  И Борељ признао: ЕУ не сматра да Русија жели да заузме Украјину
Европски званичник није прецизирао које су то предности. Истовремено, о ризицима се јавно говори: европски стручњаци страхују да ће неконтролисаним уласком Албанаца са Косова крим-ситуација у ЕУ постати депресивнија, у самом региону озбиљно страхују од кризе повезане са акутни недостатак специјалиста и радне снаге.

Истовремено, српске јавне странице исмевају косовски безвизни режим, позивајући косовске Албанце да више путују и да се не враћају.

В.Т./Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Безвизни режим за Космет: Шиптари масовно одлазе у ЕУ

  1. Тачно тако – више никад да се не врате. Некад је било де-це 10 а данас – путуј игумане и не брини за манастир. Штета што и лекара немају више да ваде српске органе и то без анестезије, пошто ни анестезиологе немају довољно. Шиптари, ове године у Призрену! Време ради за нас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *