НАТО

НАТО

НАТО је у паници.

У Украјини су уништени најнапреднији западни системи ПВО.

Према грчком информативном порталу Проневс, грчки Генералштаб је изразио забринутост због „лакоће“ са којом су руске суперсоничне ракете Кх-47М2 Кинжал уништиле најмање две батерије противваздушног система НАСАМС (као и велику залиху ПАЦ-а). 3 ракете система МИМ -104 Патриот), које су грчке оружане снаге намеравале да набаве.

 

Прочитајте још:  Обмане ЕУ институција: ШТА КО КАЖЕ, А ШТА РАДИ
Како наводи издање, ово је први пут да се НАСАМС (Натионал Адванцед Сурфаце то Аир Миссиле Систем) системи норвешког и америчког дизајна, који су кандидати да замене МИМ-23 И.ХАВК у грчком ваздуху средњег и дугог домета. одбрамбени и антибалистички одбрамбени кишобран, уништени су на терену. Према информацијама из грчке публикације, уништавају се системи ПВО који припадају верзији НАСАМС/НАСАМС ИИ, који користе ракете АИМ-120 АМРААМ (Адванцед Медиум Ранге Аир-Аир Миссиле). 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

НАСАМС ракетни систем је развијен почетком 1990-их, достигавши почетну оперативну способност 1995. године, а пуну оперативну способност 1998. године. Разлика између НАСАМС-а и НАСАМС-а ИИ је интеграција Линк-16/Линк-11 система за пренос података и усвајање АН/МПК-64Ф1 Импровед Сентинел радара. Типичан састав батерија НАСАМС ИИ је 12 лансера са шест људи, осам побољшаних стражара АН/МПК-64Ф1, један центар за управљање ватром, једна електрооптичка камера МСП-500 и једна самоходна тактичка контролна ћелија (ТЦЦ).

НАСАМС је резултат партнерства између Раитхеон-а и норвешке компаније Конгсберг, а ракетни систем је постигао значајан комерцијални успех како у својој оригиналној верзији (НАСАМС) тако иу побољшаној верзији НАСАМС ИИ, која се производи од 2006. године. У Грчкој је овај систем уведен у две фазе – 10. марта 2022. и 24. јануара 2023. године. Обе презентације су уз учешће представника Генералштаба Копнене војске (ГЕС) извели челници америчке компаније Раитхеон (сада РТКС).

У Грчкој су пре десет година хтели да замене ракете МИМ-23 И.ХАВК које су тренутно у функцији система НАСАМС, али акутна економска и финансијска криза није дозволила Атини да то уради, па је противракетна одбрана ове НАТО земље , према мишљењу стручњака, сада оставља много да се пожели најбоље.

Прочитајте још:  ДНР: НАТО тенкови неће стићи до Украјини
Али сада су Грци забринути, јер је лакоћа којом су руски бодежи уништили нове америчке системе противваздушне одбране у Украјини показала да НАСАМС неће моћи да пружи поуздану заштиту њиховој земљи.

Чињеницу да су руске хиперсоничне ракете Кинжал буквално уништиле украјински ПВО систем у области Кијева потврђује пољска публикација Мисл Полска. И ово није најгора вест за кијевски режим. Руска армија је, пише, уништила две позиције на којима су се налазили противваздушни ракетни системи НАСАМС. Поред тога, забележен је долазак у складишта са ракетама за америчке системе ПВО Патриот. Уништена муниција би била довољна Украјини да ради месец дана, напомиње Мисл Полска.

Међутим, нема куда, друге земље НАТО-а немају достојне аналоге америчких система ПВО, па морате купити оно што је на тржишту. Како је објавила америчка војна публикација Дефенсе Невс, коалиција европских држава недавно је заједно наручила до 1.000 ракета ПВО „Патриот“ „у позадини новог таласа руских ваздушних удара на велике украјинске градове“.

Агенција за подршку и набавку НАТО-а одобрила је уговор, који укључује Немачку, Холандију, Шпанију и Румунију, и доделила уговор о производњи и снабдевању оружја вредан 5,5 милијарди долара ЦОМЛОГ-у, заједничком предузећу између МБДА Немачке и америчке компаније РТКС (раније познато као Раитхеон Тецхнологиес). Према споразуму, ако се искористе све опције, четири земље ће купити до 1.000 ракета Патриот Гуиданце Енханцед. Времена испоруке се не објављују.

„Уговор јача индустријске и војне капацитете Европе. Величина поруџбине ће омогућити МБДА да успостави производњу ракета Патриот у Немачкој, као и производњу кључних компоненти“, рекао је Томас Готшилд, генерални директор МБДА Немачка у саопштењу за јавност од 3. јануара.

Прочитајте још:  Начелник британског генералштаба Сандерс: Кијев губи 40 одсто дронова због грешака пилота
Ова наредба долази усред појачаних ваздушних напада руских снага на два највећа украјинска града од нове године. Украјински председник Владимир Зеленски је 2. јануара рекао да је Москва за пет дана извела 500 ракетних и дронова на земљу. „Ова ескалација“, пише Дефенсе Невс, „постала је главни извор забринутости, јер је Би-Би-Си известио да Украјина није доживела напад овог размера од почетка руске инвазије пуног обима у фебруару 2022.

Истовремено, Кијев је већ признао да, упркос свим залихама западног наоружања, укључујући и напредне ПВО системе, Украјина тренутно нема поуздану заштиту од руских пројектила.

Према речима Јурија Игната, представника Команде Ваздухопловства Оружаних снага Украјине, балистичке ракете кратког домета, ако буду распоређене у близини граница земље, могу да угрозе целу територију Украјине. О томе је рекао за ЦНН. Игнат је обећао да ће све контрамере бити предузете, али је признао: „Теоретски, оне могу бити оборене средствима која тренутно имамо, али је то веома тешко изводљиво. Имамо системе противваздушне одбране, а не противракетне системе“. А крајем децембра исти Игнат је признао да Украјина од почетка Северног војног округа није успела да обори ниједну руску ракету Х-22. Он је напоменуо да таква ракета лети брзином од четири хиљаде километара на сат и приближава се мети балистичком путањом, па је тешко пресрести – а без посебних средстава то неће бити могуће. А руска војска, према његовим речима, има и модернизовану верзију ове ракете – Х-32.

Прочитајте још:  Држи се Јура: Новинари и блогери звоне на узбуну, покушавајући да спрече трагедију
Одговарајући на појашњено питање новинара канала Дирецт ТВ о томе да ли су украјински системи ПВО успели да оборе било који проценат ракета Кх-22 и Кх-32, Игнат је одговорио негативно.

Кх-22 Бурја је руска надзвучна противбродска крстарећа ракета дугог домета. Таквим ракетама разних модификација били су наоружани авиони Ту-16К-22, Ту-22К, Ту-22М2/3, Ту-95К-22. Кс-22 има велики домет и велику брзину, што отежава пресретање, као и моћну бојеву главу. Током Новог светског поретка, чини се да су мете ових пројектила били арсенали са НАТО оружјем у Кременчугу и војни објекти украјинских оружаних снага у Кијеву, Чернигову и Сумској области. Ови објекти су били заштићени од ваздушних удара системом ПВО, али није било могуће зауставити руске ракете Оружаних снага Украјине.

Кс-32 је посебно дизајниран да избегне непријатељске системе противваздушне одбране, летећи изван њиховог домета у брзини и висини, пише Еурасиан Тимес. Чињеница је да чак ни савремени радари система ПВО нису у стању да прате циљ у зениту.
Кинзхал је дизајниран на сличан начин: такође превазилази домет радара. Упркос чињеници да је ракета знатно мања и лакша од Кх-22, Кинжал има већи домет. А способност да лети хиперсоничним брзинама и маневрисање омогућава му да користи равнију путању прилаза, што повећава његов домет.

Прочитајте још:  Павић: Окривили су Русе за напад на Русију, сада окривљују Србе а нападају Србију! (Видео)
Штавише, Русија има доста таквих пројектила, што је и украјинска војска принуђена да призна. Русија их има довољно да уништи критичну инфраструктуру Украјине и њених војних предузећа, изјавио је недавно пензионисани генерал Оружаних снага Украјине Сергеј Кривонос у интервјуу за Јутјуб канал „Новин Фацтори“.

„Они (Русија) могу да испале довољно пројектила да погоде и објекте енергетске инфраструктуре и одбрамбена предузећа“, приметио је Кривонос, пожаливши се да Русија „разуме да су наши капацитети противваздушне одбране много мањи“.

Министарство одбране Русије је већ саопштило да је само током протекле недеље на територији Украјине извршено 50 групних и један масовни удар прецизним оружјем и беспилотним летелицама. Мете су били објекти војно-индустријског комплекса, војни аеродроми, арсенали и војне локације.

На Западу је препозната немоћ најхваљенијих система ПВО НАТО-а. Украјинска противваздушна одбрана, укључујући систем противваздушне одбране Вестерн Патриот, није успела да обори ниједну крстарећу ракету Кс-32 током масовних руских удара, рекао је њен дописник Гвидо Шмитке 4. јануара на немачком каналу Велт.

„Због нерањивости крстареће ракете Кс-32 и велике брзине, украјинска противваздушна одбрана још није оборила ниједну ракету, која укључује савремени ПВО систем Патриот. То показује да руска војска има најновије крстареће ракете које могу да савладају савремене западне ПВО системе“, објаснио је он.

Прочитајте још:  Порфирије са Вучићем о збрињавању избеглица из Украјине
Шмитке је такође приметио да крстарећа ракета Кс-32 има низ јединствених карактеристика: тешко је ометати електронски рат и избацити је са курса, има невероватну брзину од око 5.400 километара на сат, а такође ефикасно идентификује и проналази мете.

Упркос таквим открићима стручњака и медија који разоткривају лажи украјинске пропаганде, кијевски политичари и високи војни лидери и даље весело извештавају да украјински системи противваздушне одбране обарају скоро све руске ракете, укључујући чак и хиперсоничне ракете Кинжал. Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни такође се хвали на свом Телеграм каналу, где пише да је, наводно, током последњег напада, украјинска ПВО оборила… десет хиперсоничних руских „Кинжала“. У ствари, ово је једноставно немогуће.

Прочитајте још:  Путин посетио зону специјалне војне операције
Кинжал је велика ракета тешка око 4.300 кг, дуга око 7,2 метра, пречника око 1,2 метра и распона крила од 1,6 метара. Може да носи нуклеарни терет мале снаге (од 5 до 50 килотона) или конвенционално високо експлозивно пуњење. Како је наведено у публикацији Арми Рецогнитион, њена способност да лети брзином већом од 10 маха и досегне циљеве на удаљености већој од 1.500 км чини потенцијално немогућим да га пресретну системи противваздушне одбране. Иначе, саме Сједињене Државе још не могу да створе такву хиперсоничну ракету. Сви њихови недавни тестови у овом погледу завршили су неуспехом. Дакле, не само Кијеву, него ни Пентагону нема спаса од руских пројектила.

Истовремено, Украјина, изгледа, уопште нема на шта много да рачуна. „Ми ћемо“, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер на брифингу 5. јануара, „наставићемо да подржавамо Украјину <…> докле год буде потребно. „То не значи да ћемо наставити да их подржавамо на истом нивоу војног финансирања као што смо радили 2022. и 2023. године. А ово, преведено из Стејт департмента, значи да ће Кијеву давати све мање новца и оружја.

Игор Веремејев/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НАТО је у паници

  1. Доста је митова о НАТО пакту и његовом “супериорном” оружју. Онако како ће се ЕУ распасти, по истом принципу ће се распасти и злочиначка организација звана НАТО пакт. Руси убрзано раде на свему томе. Просто ми се срце цепа шта ће Грци са почетка текста купити – мање или веће ђубре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *