У САД развијена вештачка интелигенција за борбене роботе

0
вештачка интелигенција

вештачка интелигенција

У САД развијена вештачка интелигенција за борбене роботе.

Први на свету робот-домаћица Мобиле Алоха може се показати на неочекиван начин.

Док је читаво мирољубиво човечанство славило новогодишње празнике, америчка компанија Гоогле ДеепМинд представила је првог на свету робота кућног помоћника Мобиле Алоха .

Сајбер кувар може самостално да обавља сложене задатке манипулације: пржи шкампе и сервира их на сто, отвори зидни ормарић и стави тигањ тамо, позове лифт и уђе у њега, а такође опере искоришћени тигањ.

Гоогле ДеепМинд извештава да су Мобиле Алоха креирали студенти стажисти компаније, међутим, то није случај.

У ствари, то је захваљујући тиму на Универзитету Станфорд који се састоји од Челси Фин, доцента рачунарства и електротехнике, и два дипломирана студента, Ји Пенг Фенг и Тони Цхао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Универзитет Стенфорд је познат као водећи научни центар за напредна достигнућа у интересу Пентагона и ЦИА-е.

Овај, на први поглед, безопасан, па чак и користан у кући, развој интелектуалаца са Станфорда има, како кажу, двоструку сврху.

Како примећују руски ИТ аналитичари , Мобиле Алоха је „прави напредак у роботици, упоредив са „ЦхатГПТ револуцијом“. Чињеница је да је Мобиле Алоха робот превазишао такозвани „Моравеков парадокс“, а то је да „когнитивни процеси високог нивоа [то јест, оно што ГПТ-4 и други цхат ботови раде] захтевају релативно мало рачунања, а сензомоторику ниског нивоа операције захтевају огромне рачунарске ресурсе, због чега је обука роботске домаћице некада коштала много новца.”

Овај пробој је омогућен коришћењем Мобиле Алоха, симулације учења робота развијене на Универзитету Карнеги Мелон .

Прочитајте још:  Америка је уморна од интервенционизма
Робот је посматрао Шикара Бала, роботичара са Универзитета Карнеги Мелон, како отвара врата фрижидера, памтио је његово кретање, локацију фрижидера, ротацију врата, облик ручке, анализирао ове податке, а затим покушао да понови шта научник јесте.

У почетку је робот правио грешке: промашио је ручку, зграбио је на погрешном месту или повукао у погрешном правцу. Али после неколико сати вежбања, робот је успео да отвори врата фрижидера.

Станфорд је кренуо другим путем. Тим Челсија Фин је педесет пута демонстрирао покрете за тренинг свом роботу, тако да је брже учио.

Било је потребно много рада да се робот научи да доследно користи своје руке манипулатора, као и да контролише цело тело, а не само руке, током чишћења у домаћинству.

Сада је Гоогле ДеепМинд спреман да пусти робота кућну помоћницу на продају по цени од само $32 хиљаде. Са масовном производњом, цена ће пасти за ред величине, а такви сајбер помоћници ће постати доступни масовном потрошачу.

Али АИ са разноврсним сензомоторичким вештинама је управо оно што је потребно за аутономне системе наоружања, односно борбене роботе који самостално проналазе мету и доносе одлуку да је униште.

Ханс Моравец, пионир роботике и вештачке интелигенције, дели роботе у четири генерације.

Прва генерација је „ниво гуштера“. Такви роботи могу да изврше један унапред програмирани задатак. Они најефикасније функционишу у организованом окружењу и потпуно зависе од људског оператера.

Други је „ниво миша“. Такви роботи су способни да демонстрирају адаптивно понашање на примитивном нивоу, односно да уче док обављају задатке и делују у унапред непознатим условима. У одређеним границама, они могу деловати независно, на пример, вратити се на дату тачку ако је комуникација са оператером изгубљена.

Трећа генерација је „ниво мајмуна“. Такве роботе више није потребно програмирати, јер ће бити ограничено интелигентни. Оператер ће морати само да покаже или објасни задатак машини.

Прочитајте још:  Ахилова пета САД: зашто су Хаваји најнезаштићенија америчка држава
И коначно, роботи четврте генерације ће достићи „људски ниво“ и моћи ће самостално да размишљају и доносе одлуке.

Огромна већина савремених роботских система (РТЦ) за војне сврхе је на нивоу „гуштера“ или не баш паметног „миша“. Савремени борбени робот никуда неће стићи без људског оператера.

Најважнија препрека ширењу борбених робота на бојном пољу је присуство електронског ратовања, које их може онеспособити. Ток непријатељстава у војном сукобу у Украјини показао је да беспилотне летелице камиказе (у суштини даљински управљани роботи нивоа „гуштера“) могу бити оборени специјализованим системима за електронско ратовање.

Осим тога, даљинско управљање, као што показује коришћење наших Уран земаљских роботских платформи у Сирији, не омогућава брз одговор на ситуацију у борби.

Мобилни АЛОХА робот се може класификовати као „паметни миш“. На основу такве вештачке интелигенције можете креирати мали клин напуњен експлозивом, који ће самостално пронаћи мету и детонирати је. Ово је ако је театар војних операција пустиња равна као билијар.

Ако је позориште операција у шуми или у урбаном подручју, бомбу до циља може испоручити четвороножни робот-пс Лаикаго који је креирао Гугл .

Борбени роботи на гусеницама, четвороношци или антропоморфни, обучени сензорно-моторичким вештинама, могу да делују у „мрежном” ројевом режиму, уједињени у „јата”.

Тактика „мрежног ројења“ заснована је на такозваној стигмергији, напомиње стручњак за ЦНАС Лаурен Фисх. Један од облика биолошке самоорганизације, током које се стварају сложене структуре без икаквог планирања, контроле, па чак и директне комуникације између појединаца. Стигмергија је својство колективне интеракције између термита и учесника масовних протеста током револуција у боји. Стигмергија роја вам омогућава да креирате самоорганизоване ројеве који делују на основу јасно утврђених правила (пронађите мету, концентришите се, нападните, распршите се).

Прочитајте још:  Јерменија – Европа – САД: непрекидно „преваспитавање“ и нереалне наде
Бригадни генерал Рос Кофман, директор Пентагоновог програма за борбено возило следеће генерације (НГЦВ) , напомиње да су сви видели акционе филмове у којима роботи обављају многе ризичне задатке – откривање и деактивирање бомби, трагање и спасавање, испаљивање оружја и још много тога.

„Данас то претварамо у стварност “, каже Кофман. „Борилиште је испуњено заиста страшним местима где људи данас раде задатке које не би требало да раде. Наши амерички синови и кћери излазе тамо и вољно се постављају на те положаје да би извршили мисију. Али данас, с обзиром на начин на који се наша технологија развија. На напредном нивоу, наша роботска возила могу да се крећу испред снага са људском посадом да виде шта се тамо дешава, детектују хемикалије, директно ангажују непријатеља, утврђују да ли постоји препрека, а затим се удружују са људима како би одредили најбољи правац акције .”

Према америчкој војсци, потпуно аутономни ројеви јефтиних борбених робота који раде без комуникације са оператером требало би да постану главна ударна снага у ратовима будућности. Финансиран од стране Гоогле ДеепМинд-а, развој Универзитета Станфорд створио је АИ варијанту потребну за имплементацију ових планова Пентагона.

„Под слатким изразима крију се подмукле мисли“, упозорио је незаборавни Козма Прутков. Тако је и у датом случају. Какву год мирољубиву помоћницу трактора/робота Англосаксонци створе, у стварности се испоставља да је направа гора од Хирошиме.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *