Француски и немачки амбасадори опет опомињу Србију: Стојимо уз Србију и надамо се скором увођењу санкција Русији

0

www.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар позвали су све политичке и друштвене снаге у Србији и грађане да приступање ЕУ поставе за национални приоритет, уз тврдњу да је место за Србију (додуше, без Косова) ту резервисано.

Амбасадори су у ауторском тексту за “Политику” поводом годишњице Јелисејског споразума две земље, који је потписан 22. јануара 1963. године, навели да очекују да ће се Србија придружити Европској унији “ускоро”, шта год то тачно значило будући да је то исто обећано још у Солуну 2003. године.

“Само ће проширена ЕУ моћи да се суочи са геополитичким и глобалним изазовима, уколико се опскрби средствима која јој омогућавају да ефикасно дела у интересу својих земаља чланица”, наводе амбасадори, уз подсећање да је у јануару ове године десетогодишњица отварања преговора о приступању Србије ЕУ, наводећи да се ради о захтевном процесу и да су због тога рокови дуги.

“Позивамо власти, све политичке и друштвене снаге и све грађане Србије да циљ приступања ЕУ поставе за национални приоритет. У тој нашој заједничкој домовини слобода, правне државе и императива социјалне правде, место за Србију је резервисано. Желимо да тој заједничкој домовини ваша пријатељска земља, својом историјом и националним духом, да незамењив допринос”, навели су они.

Амбасадори су навели да је демократија и даље основа за преговоре о придруживању, те у то име понављају оптужбе о изборним неправилностима у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У том смислу, нашим двема земљама се чини да је од суштинског значаја да буду отклоњене сумње које произлазе из навода о нерегуларностима, формулисаним након избора 17. децембра прошле године, као и да препоруке ОЕБС/ОДИХР-а буду спроведене, не само како би се Србија приближила стандардима ЕУ у вези са изборним питанима, већ да би се ојачало поверење српског народа у демократске процесе и адекватно независно функционисање институција”, наводи се у тексту.

Прочитајте још:  Вучић одговорио Макрону: Шиптари нису ништа учинили, само настављају тихо етничко чишћење под будним око ЕУ

Додали су да је јавни дискурс у вези с неповерењем у ЕУ и оптужбе за мешање у изборни процес које су упућене неким државама чланицама неосноване и забрињавајуће.

Амбасадори су поздравили учешће Србије у заједничкој безбедности Европе и оценили да је оно већ значајно.

“Позивамо је да потврди позитивну динамику настављањем подршке Украјини и применом санкција намењених сузбијању агресорског рата који Русија води против ове земље и њеног народа”, истакли су амбасадори.

Поздравили су недавно постигнут напредак на путу нормализације односа Београда и Приштине.

“Очекујемо у 2024. одлучне кораке у пуној примени Бриселског и Охридског споразума, који су закључени 17. фебруара и 18. марта 2023, као и уздржавање свих страна од било које акције која би могла да угрози њихову примену. Не сумњамо да ће се Србија залагати за регионалну стабилност и помирење. Наше две земље стајаће одлучно уз њу на том путу”, закључили су амбасадори.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *