Северноатлантско билдовање Демократа: Од референдума за учлањење у пакт до ударне НАТО песнице која би слала војнике да ратују против Русије

0

Северноатлантско билдовање Демократа: Од референдума за учлањење у пакт до ударне НАТО песнице која би слала војнике да ратују против Русије.

„Имаћемо војнике у Летонији и Бугарској, али ћемо наставити да шаљемо војнике на Косово и Ирак. Што се тиче руске агресије на Украјину, слаћемо војнике у складу са новим задацима НАТО-а“.

„Као озбиљна држава и кредибилна чланица НАТО-а Црна Гора ће поштовати у потпуности међународне уговоре и обавезе“ гласио је одговор министра одбране Црне Горе на новинарско питање „да ли би Црна Гора поштовала члан 5 Вашингтонског уговора (ако једна чланица НАТО-а буде нападнута, све остале ће јој помоћи) ако би Русија напала неку од држава Алијансе“.

Ова два цитата којима се до последње капи крви црногорских војника потврђује поданички однос Црне Горе према НАТО пакту нису изговорили ДПС – ови министри одбране, већ су дело актуелног министра Драгана Краповић током овог месеца.

Много смјелији и НАТО-у приврженији ДПС-ови министри одбране Предраг Бошковић и Милица Пејановић Ђуришић никада овако директно нису саопштили да су спремни послати црногорске војнике у рат против Русије, уколико би Москва напала неку чланицу НАТО пакта, већ је учинио министар из редова Денократске Црне Горе који себе доживљава Србином. Ради се о истој особи која је током прољећа 2017. године седела у првим редовима протестних скупова Демократа под називом „Да се грађанин пита – Референдум о НАТО-у и тачка”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Хоће ли НАТО сносити последице због бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом
Да Краповић не буде усамљен у изјављивању покорности НАТО пакту задужен је лидер Демократа Алекса Бечић који у сваком јавном наступу наглашава да је Црна Гора кредибилан НАТО партнер и да са НАТО вредностима нема играња.

„Црна Гора као кредибилна чланица НАТО је гаранција сигурне и просперитетне будућности Црне Горе“

„Јако и кредибилно партнерство са НАТО савезом, развијање пријатељских односа са свим државама које је Црна Гора признала, као и имплементирање свих међународних обавеза, биће наш приоритет и у вези с тим бићемо гарант прозападног пута Црне Горе“

„Апсолутно ћемо инсистирати на строгом поштовању споразума и будите сигурни – ко год буде хтио да се игра са нашим евроатланстким путем, НАТО интеграцијама, европским интеграцијама, стопроцентно усклађености са спољном и безбједносном политиком ЕУ, са отпризнавањем држава, са прозападним курсом државе, тај неће вршити власт, јер власт није играчка“

Ово су само три од безброј изјава у којима предсједник Демократа Алекса Бечић потврђује непоколељиву оданост злочиначком пакту који је широм Србије и Црне Горе ширио смрт и против којег је својевремемо омалени Бечић пркосно протествовао.

Од тог силног пркоса остало је само п, али као почетно слово полтронства које према НАТО-у исказују Бечић и његове Демократе. за које се, без зазора може тврдити, да данас у Црној Гори представљају ударну НАТО песницу. Како би испрали своје раномладалачке биографије пред бриселским хушкачима, Демократе су преузеле штафету од ДПС-а, СДП-а у промовисању и испуњавању НАТО агенде у Црној Гори.

А сада ћемо подсетити црногорску јавност на ране радове Демократа по питању чланства Црне Горе у НАТО пакт које нема додирних тачака са њиховим данашњим деловањем.

Прочитајте још:  ПУТИН СЕ КОНАЧНО ИЗЈАСНИО: Ево шта мисли о припајању Донбаса Русији
Партија која је настала 2015. године покренука је током 2017. године кампању широм Црне Горе против учлањења Црне Горе на начин на који је то планирао да уради ДПС са сателитима. Демократе су се свесрдно залагале да питање чланства Црне Горе у НАТО ријеше грађани на референдуму.

Устали против одлуке Америчког сената

Колико је Демократама био стран НАТО пакт потврђује саопштење Демократа од 29. марта 2017. године, убрзо након што је амерички Сенат донео одлуку да ратификује Протокол Црне Горе у НАТО. Тај потез главног црногорског савезника толико је узнемирио млађане Демократе који су брже боље скоцкали саопштење у којем су се (из њихове данашње евроатланстске перспективе) нашле ове „јеретичке“ реченице:

„Истине ради, овај циљ (улазак у НАТО) највиших државних органа не наилази на већинску подршку грађана Црне Горе. Напротив„.

„Људи окупљени у Демократској Црној Гори не могу, а да не примете неукусно наглашене кампање за добијање подршке за ону опцију коју ова власт безуспешно намеће већ дуже време”.

“Због осетљивости овог питања, посвећености највишим демократским стандардима, међу којима врховно место заузима „Воџ попули – воџ деи“, али и са превасходним циљем поштовања Устава Црне Горе, Демократска Црна Гора је несумњиво опредељена да се по овом питању консултују грађани путем организовања референдума, на којем би се од њих тражио одговор на јасно и несугестивно постављено питање: „Да ли сте за то да Црна Гора постане пуноправна чланица НАТО-а?“ Одговор на овакво постављено питање, који би (да ли је уопште потребно рећи) морао бити обавезујући за све будуће државне представнике, без обзира из које партије долазили или какав априорни став имали према њему, утроби најпоузданији пут за вођење политике одбране и безбедности наше државе. Свако друго решење које не би одговарало непосредно израженој вољи грађана, истичу Демократе, могло би водити њиховом незадовољству и продубљивању политичке кризе, што, у крајњем, никоме не би одговарало, а најмање самим грађанима”.

Колико се ситуација по том питању (које и данас нема већинску подршку у народу) променила из угла Демократа скоро седам година касније, најбоље илуструју партијска саопштење и изјаве лидера Алекса Бечића у којима се наглашавају синтагме ЕВРОАТЛАНТСКЕ ВРЕДНОСТИ и КРЕДИБИЛНО ЧЛАНСТВО У НАТО-у.

На скупу у Котору истакли да је у програму Демократа зацртан РЕФЕРЕНДУМ И ТАЧКА

Демократска Црна Гора је 16. априла 2017. године у Котору, тачније у сали Културног центра „Никола Ђурковић“, одржала је Прву изборну конвенцију општинских одбора Младих демократа за општине Котор, Будва, Херцег Нови и Бар.

Председник Демократа Алекса Бечић, поручио је да се та странка неће вратити у парламент, а да је за чланство Црне Горе у НАТО пакт потребно организовати референдум.

Бечић се осврнуо и на оне који опет хоће да свађају, овог пута по питању НАТО-а, и поручио им, да им буде јасно, да је у Програму Демократа зацртан референдум и тачка.

„Па ће се на њему неки изјаснити против, као што бих ја, али у Демократама има и оних који би се изјаснили за. Међутим, сви смо до једног, за то да се ово питање реши на референдуму, јер нема тог полиичког субјекта у коме би се сви чланови изјаснили за или против. Због тога је неопходно да се поштује воља народа и грађанина као носиоца суверенитета. Да ли ћемо се вратити у Скупштину? Не и не, јер нећемо да присуствујемо симулацији демократије. Не може крхка, математичка и нелегитимна већина, одлучивати у име свих грађана Црне Горе. Зато ми и у име оних који су против, али и име оних који су за, кажемо референдум и тачка. Демократама нико ништа није дао, ни са леве, ни са десне стране, ни са запада, ни са истока. Ми служимо Црној Гори, ми смо слуге свог народа, али нећемо дозволити да Црна Гора буде било чији слуга, нагласио је Бечић, поред којег је у првом реду сједио актуелни министар одбране који НАТО-у као новогодишњи поклон нуди црногорске војнике.

У Ђеновићима протесни скуп под слоганом “Да се грађанин пита – Референдум о НАТО-у и тачка”.
Шест дана након Котора, Демократе организују Протесни скуп у Ђеновићима под слоганом “Да се грађанин пита – Референдум о НАТО-у и тачка”.

Председник Демократа је том приликом у свом стилу поручио:

,,Ко бежи од референдума тај се боји народа, а ко се боји народа тај удара на Устав и темеље државе. Како планирају они донети ту одлуку? У полупразној скупштини? Колико год било посланика тога дана у Скупштини то ће бити симулација демократије„, навео је Бечић и додао:

„Без народа нема демократије, без референдума нема легитимитета. Нема тог политичког субјекта где су сви подржаваоци за или сви подржаваоци против. Ја вам вечерас обећавам – нема те силе која може натерати неког посланика Демократа да уђе у Скупштину“, саопштио је председник Демократа у свом говору и закључио:

„Црној Гори треба Демократска Црна Гора. Формула је једноставна јаке демократе – спас за Црну Гору. Ми господара немамо до народа Црне Горе“.

Као што се може видети на фотографијама горе, на скуповима Демократа 2017. године нису се виориле заставе ЕУ које су Бечић и другови вадили у изобиљу из комбија на последњим протестима у Подгорици против мањинске владе. Такође, примјетно је да функционери Демократа на својим сакоима нису качили црногорски грб као што раде данас када имитирају Ранка Кривокапића.

Били на истим таласним дужинама са Захаровом, а сада љубе стопе НАТО генерала

Црна Гора би требало да одржи референдум о придруживању НАТО, изјавила је 16. децембра 2015. године портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је истакла да је ситуација у Црној Гори тешка.

„Говоримо о унутрашњој политичкој кризи, праћеној протестима. Дакле, дубоке поделе и даље постоје у црногорском друштву, прије свега, по питању НАТО чланства државе. Црногорски грађани о томе би требало да се изјасне на референдуму који би био манифестација демократије„, поручила је Захарова, а пренела агенција Тас.

Оваква „катарза“ Демократа неумољиво подсјећа на ону коју је доживио ДПС-а током сезоне 1997/98. Епилог је у обе ситуације идентичан – БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЈА, ТЈ. ПУЗАЊЕ ПРЕД НАТО пактом.

Борба.ме

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *