Америчка војска: слаба и неспособна да заштити националне интересе

0

Америчка војска: слаба и неспособна да заштити националне интересе.

Дана 24. јануара, руски непожељни амерички истраживачки центар Херитиџ фондација објавила је свој 10. годишњи Индекс војне снаге америчке војске , који је утврдио да су Оружане снаге САД „слабе“ и да су у опасности да не заштите националне интересе.

„Садашња америчка војска је у значајном ризику да не буде у стању да одговори захтевима једног великог регионалног сукоба и да се ангажује у различитим активностима присуства и ангажовања“, наводи се у извештају.

Извештај даје суморну слику стања у оружаним снагама САД, а индекс оцењује њихово тренутно стање као „слабо“ другу годину заредом, „доводећи у сумњу америчку способност да испуни безбедносне обавезе и заштити виталне националне интересе широм света“. свет.” 

Извештај од 664 странице закључује да скоро ниједан огранак америчке војске није спреман за велики сукоб. Ови проблеми су најизраженији у Ваздухопловству, које су аналитичари Херитиџ фондације 2023. оценили као „веома слабо“ .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Специјална архива ЦИА: САД су подстицале мржњу Украјинаца према Русима 60 година
Војна снага америчког ратног ваздухопловства је оцењена као веома слаба, уз најнижу могућу оцену.

На врхунцу Хладног рата 1987. године, активно ваздухопловство је имало 3.082 борбена авиона, 331 бомбардера, 576 авиона за допуњавање горива ваздух-ваздух и 331 војно транспортни авион. Укључујући стратешке резерве Националне гарде и Ваздухопловства, укупно је 1987. било 4.468 ловаца, 331 бомбардера, 704 авиона за пуњење горивом и 362 транспортера. Након распада СССР-а, Сједињене Државе су почеле да процењују своје војне снаге по њиховој способности да победе у „два истовремена или скоро истовремена велика регионална сукоба (МРЦ). Последњих година, према Херитиџ фондацији, ове способности су значајно смањене.

Прочитајте још:  Размишљања Путиновог саветника - Сергеј Глазјев говори отворено оно што многи мисле у себи
Према прорачунима Херитиџ фондације , америчко ратно ваздухопловство имаће 1.932 ловца, 140 бомбардера, 471 авион за пуњење горивом и 274 војно транспортна авиона.

Ово представља само 47% ловаца, 43% бомбардера, 67% авиона за пуњење горивом и 76% војно-транспортних авиона Ратног ваздухопловства „које су Сједињене Државе имале на располагању када су биле спремне за рат против вршњака противник.”

„Чак и да је Конгрес присвојио неограничена средства за оживљавање производних линија авиона у случају сукоба са сличним противником, требало би две до три године да се попуни ваздухопловство“, наводи се у извештају.

Индекс војне снаге америчког ратног ваздухопловства додатно се смањује чињеницом да се у обзир узимају само ловци са такозваним борбеним кодом (цомбат-цодед фигхтер). Борбено кодирани авиони и њихове повезане ескадриле су авиони и јединице којима је додељена ратна мисија. Не рачунају се авиони намењени за обуку, оперативна испитивања и друге неборбене мисије.

Због додатних ратних захтева и чињенице да већина ескадрила има више авиона којима је потребна поправка у било ком тренутку, померање две способне борбене јединице напред захтева ресурсе отприлике три активне ескадриле. Ово ефективно смањује укупан број оперативних кодираних ловаца на 571 авион.

Узимајући у обзир борбено кодиране ловце стратешке резерве, америчко ваздухопловство има само 885 ловаца који се могу бацити у борбу.

Процена стварне борбене моћи америчког ратног ваздухопловства узима у обзир и огромну потрошњу ракета које су обезбеђене Украјини.

Ниске способности америчке војне авијације произилазе, према аналитичарима Херитиџ фондације, из дугог радног века и застареле авионике већине борбених авиона.

Прочитајте још:  Твитер уклонио објаву ајатолаха Алија Хамнеија, у којој тврди да су "потпуно непоуздане вакцине увезене из САД, Велике Британије и Француске“
У извештају се не помиње чињеница да су најстрашнији амерички ловци Ф-22 прошле године почели да се повлаче из употребе због, како смо писали , незадовољавајућих перформанси.

У јулу 2009. обустављена је производња Ф-22, који је добио непријатан  надимак  Технолошка ноћна мора .

Такође се не помиње да су стелт ловци пете генерације Ф-35 заправо неборбени. Не могу да лете по грмљавини, имају непоуздан мотор , имају слаб труп , који им не дозвољава да лете надзвучном брзином дуго времена због опасности од уништења.

Што се тиче „невидљивости“ Ф-35, она  се може обезбедити само  ако носи све своје ракете унутар трупа. Ако су пројектили на спољним привезицама, ловац постаје видљив чак и најстаријим радарима. Поред тога, чак и са минималним борбеним оптерећењем, Ф-35 није стелт за руске и кинеске радаре,  пише  Тхе Даили Беаст .

У ствари, Сједињене Државе немају борбено спремне ловце пете генерације, а развој ловаца шесте генерације (и мотора за њих), као што смо писали , је пропао.

Да је Херитиџ фондација узела у обзир ситуацију са Ф-22, Ф-35 и неуспех обећавајућих развоја авиона, морали би да смање рејтинг америчког ратног ваздухопловства на „нигде слабије“.

Америчка морнарица је добила следеће оцене: веома слаба по капацитету, маргинална у способности и слаба у спремности.

Комбиновано, ово је резултирало укупном оценом „слабо“ (седмица).

„Током 10 година, овај индекс је пратио спори пад америчке морнарице , док се кинеска морнарица модернизовала и брзо расла“, рекао је за Фок Невс Дигитал Роберт Гриневеј, директор Еллисон центра за националну безбедност Херитиџ фондације . „ У међувремену, морнарица је имала премало бродоградилишта да подржи своју флоту, премало бродова да се супротстави претњама, и погрешно вођство које је створило кадровску кризу. Побољшане способности саме по себи неће надокнадити ово, а потребна је конкретна акција да се преокрене тренд опадања.”

Прочитајте још:  Русија је на "стоп листу" ставила низ званичника Беле куће и америчког Стејт департмента
У извештају Херитиџ фондације ни речи се не говори о томе да америчка морнарица садржи бродове који су практично неподесни за учешће у рату са равноправним противником.

Пре свега, ово су џиновски разарачи Зумвалт .

Прочитајте још:  САД су изразиле забринутост због сарадње Русије и Кине
Најскупљи пројекат америчке морнарице, стелт супер разарач УСС Зумвалт , постао је предмет подсмеха у медијима и друштвеним мрежама. Фотографију разарача у веома неугледном облику објавио је портал Тхе Дриве . Колумниста публикације, познати војни аналитичар Тајлер Роговеј, приметио је: „…не баш сјајан изглед футуристичког ратног брода, чије су плоче које апсорбују радио изгубиле боју и рђа тече дуж трупа.

И пре пуштања у рад џиновских разарача, амерички војни стручњаци су указивали на проблематичност овог пројекта. Тхе Натионал Интерест је 2015.  објавио  чланак Мајкла Пека , Баттлецруисерс: Тхе Гласс-Јавед Варсхип тхат Фаилед. „Стаклена вилица“ је боксерски сленг; Овај надимак су добили боксери који нису могли добро да поднесу ударац.

Замволти имају моћно оружје, „али шта ће се десити ако их бар један пројектил погоди? Биће потопљени или тешко оштећени“, пише Мајкл Пек. Након што су три разарача Зумвалт коначно постали „бели слонови“ ( руски еквивалент – кофер без ручке) америчке флоте, команда америчке морнарице одлучила је да им да бар мало смисла опремивши их интерконтиненталним балистичким ракетама уместо Томахавцима. Међутим, смисао стварања и одржавања оваквих бродова у флоти већ је изгубљен.

Што се тиче ударне снаге америчке морнарице – носача авиона, вреди напоменути да када су јеменски Хути почели да нападају танкере који пролазе кроз Црвено море, три америчке ударне групе носача авиона брзо су ушле у кризне воде, али су убрзо отишле још брже, Од када су амерички адмирали постали јасно је да ће чак и не баш модерне ракете Хутија моћи да нанесу неприхватљиву штету огромним носачима авиона.

Да су аналитичари Херитиџ фондације све ово узели у обзир, америчка морнарица би такође морала да снизи свој рејтинг на „нигде слабије“.

Херитиџ фондација је оценила војску (УСАрми) више од ваздухопловства и морнарице.

Прочитајте још:  Добију повећање, али га и не осете: Који радници, усред инфлације, једини виде реалан раст плата?
Према Херитиџ фондацији , за успешно извођење борбених дејстава у два велика регионална сукоба, америчка војска треба да има 500 бригадних борбених група, а сада је на располагању само 31 (62% стандарда), тако да је борбена моћ војске оцењено као „слабо“.

Борбене способности америчке војске оцјењују се као „ маргиналне “ због великог броја застарелог наоружања и војне опреме.

Прочитајте још:  САД: Асад без Русије не би издржао ни недељу дана
Процена укупне борбене готовости је „веома јака“, будући да је „83 одсто борбених група 31 бригаде редовне војске у високом степену готовости“. 

Укупна војна моћ војске оцењује се као „маргинална” .

Што се тиче Маринског корпуса (МЦЦ), аналитичари Херитиџ фондације сматрају да је његова борбена моћ „слаба“. Али пошто је овај показатељ повезан само са усклађеношћу броја особља са стандардима које су увели сами аутори извештаја, а руководство маринског корпуса сматра да амерички маринци треба да се боре не бројем бајонета, већ количине и квалитета савременог наоружања и војне опреме, а намерава да додатно смањи број КМП, онда је под великим питањем правичност процене коју је издала Херитиџ фондација .

Прочитајте још:  Отпор се шири: Напад на још једну америчку базу
Борбене способности маринаца су оцењене као „јаке“ пошто команда маринаца успешно модернизује своје оружје.

Оцена спремности маринаца: „Висока“: „Корпус маринаца је показао посебно фокусирану и агресивну посвећеност обезбеђивању спремности својих снага за дејство. Корпус је и даље премали, али су његове снаге потпуно усмерене на борбу. Сходно томе, Индекс из 2024. оцењује борбену готовост маринаца као „високу“.

Најновији огранак Оружаних снага САД, Свемирске снаге, имале су исти укупни ранг као и војска, маргинално рангиране у све три категорије и укупно.

Прочитајте још:  Иринеј Добријевић, епископ Источно-амерички, скида главе по епархији као да је Мехмед-ага Фочић
Чини се да су ове процене нетачне и намерно потцењене, будући да извештај Херитиџ фондације не узима у обзир, између осталог, сателите Старлинк, које користе Оружане снаге Украјине, примајући потребне податке од америчких војних сателита.

Чињеница да се рејтинг космичких снага САД намерно потцењује сугерише да Пентагон свој развој сматра приоритетом и не жели да открије своје стварне способности за вођење свемирских ратова.

Прочитајте још:  Бајденова шокантна порука Афроамериканцима: Нисте прави црнци ако гласате за Трампа!
Генерално, извештај Херитиџ фондације није толико аналитички документ колико документ лобирања. Аналитичари фонда, како би се могло претпоставити, добро су свесни свих проблема својих оружаних снага и користе систем процене и рејтинга који су измислили да промовишу интересе америчке војске и војно-индустријског комплекса, који су у протекле три деценије знатно су ослабили и изгубили некадашњу борбену моћ.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *