Албански лидер Северне Македоније: Не Русији

0

Албански лидер Северне Македоније: Не Русији.

Прочитајте још:  Путин: Ограничавање куповине нафте из Русије ће довести до масовног повећања цена
Лидер владајуће албанске партије Демократске уније за интеграцију (ДУИ) Али Ахмети реаговао је на избор Албанца Талата Џаферија за премијера Северне Македоније.

Према Ахметију, Албанци су прошли дуг и тежак пут да освоје оно што им је вековима припадало.

Прочитајте још:  Војска Северне Македоније у мисији Кфора на КиМ
Како јавља дописник ПолитНавигатора, Ахмети верује да је стигао историјски дан, пошто се у Северној Македонији појавио први албански премијер у историји земље.

„Наша радост због овог великог достигнућа, некада незамисливог, је основана. Раније смо у нашем дому били ускраћени за језик, образовање, запошљавање у институцијама, стално смо били мучени и тлачени од тадашњег државног система, а данас живимо у равноправности“, написао је лидер ДУИ на својој страници на једној од друштвених мрежа.

Он је рекао да је Охридски споразум (када су Американци практично на силу довели за преговарачки сто македонско руководство и теренске команданте који су започели оружану побуну албанских милитаната) дао Албанцима могућност да буду „господари у својој кући“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Уверен сам да ће Џафери и његов кабинет наставити да раде за добробит свих грађана ове земље и настојати да је реформишу у европском духу. Хајде да заједно креирамо нашу будућност, кажемо „не“ Русији и „да“ Европи“, рекао је Ахмети.

Прочитајте још:  Покушај убиства Дритана Абазовића: Отказале кочнице на мерцедесу!
Џафери је познат по томе што је, као командант македонске војске, током сукоба са албанским сепаратистима 2001. године дезертирао и прешао на страну сепаратистичке Ослободилачке националне армије (УЦК) под позивним знаком „Командант Форино“.

Као резултат Охридског споразума који је покренуо Запад, а који није дозволио Македонији да у потпуности порази албанске милитанте, амнестиран је и потом постао министар одбране земље, а потом и председник Собрања. Пре него што је прозападна коалиција либерала и Албанаца дошла на власт као резултат локалног Мајдана, Џафери је аутомобилом улетео у гомилу патриота који су протестовали, а тада, срећом, нико није повређен.

Прочитајте још:  Сиријска војска спречила је групу милитаната да се пробије кроз зону деескалације у Идлибу
Заузврат, Али Ахмети је био и теренски командант милитаната Ослободилачке националне армије.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *