Апел Влади Србије за укидање родно осетљивог језика: Насиље над српским језиком

3

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Савет за српски језик упутиће препоруку Влади Србије да у Закону о родној равноправности укине све лингвистичке одредбе, каже председник овог савета др Александар Милановић, додајући да је родно осетљиви језик својеврсно насиље над српским језиком, те да се с тим слажу и Одбор за стандардизацију српског језика, Матица српска и Српска православна црква, али и многе друге институције.

Иначе, закон у области информисања и образовања почиње с применом 20. маја, а нико не зна по којим правилима ће се користити овакав језик будући да нема речника, граматике, правописа који прописују нове одредбе. Упркос томе, предвиђене су казне за оне који га не поштују – од 5.000 до 150.000 динара.

Постоји, додуше, “Приручник за употребу родно осетљивог језика”, на сајту Владе Србије, у којем се налазе примери појединих занимања – патриоткиња, анестезиолошкиња, трамвајџијка, суткиња, ћевабџијка, ловкиња, архитеткиња, адвокаткиња и сл.

Анализирајући садржај овог приручника, председник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић истиче да према Уставу и свим законима, постоји само српски стандардни језик, представљен у граматикама и Речнику Матице српске.

Такође, подсећа да је по Закону о језику и заштити ћирилице из 2021, који је донет после Закона о родној равноправности, забрањен инжењеринг и насиље над српским стандардним језиком у име било које идеологије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Овај пропис у Србији је управо и направљен тако да, када би се применио, разори српски језик и културу, хришћански начин живота и породицу, српски културни образац, да од српске културе направи Картагину. Надам се да ми Срби нећемо бити последњи браниоци тог по нас погубног идеолошки скројеног закона. На многим странама, где је ова идеологија протурана, јавили су се јаки отпори. Горке плодове тог закона и још неколико других из ове исте радионице већ беремо у Србији, само то нико неће да каже”, истиче Танасић.

Прочитајте још:  Млади све мање верују у европску перспективу: Већина мисли да Србија никад неће бити део ЕУ

Александар Милановић додаје да тзв. родно осетљиви језик у односу на природни српски језик има разлике само на лексичком плану јер у њему вештачким путем, тј. политичким декретом, настају многе непотребне и лоше сковане речи.

“Неке од њих, попут речи апостолка и епископа, могле би се сматрати и штетним. Природно је зашто такве речи не могу постати део лексичке норме стандардног српског језика, јер је она увек полазила од говорне праксе, односно функционисања речи у природној комуникацији”, каже Милановић.

Председник Савета за српски језик упозорава и да родно осетљиви језик покушава да уведе до сада незабележену морфосинтаксичку праксу напоредног навођења облика у мушком и женском роду, нпр. Да ли си пажљиво прочитао/ла, разумео/ла и сл., што је и у писаној и говорној комуникацији немогуће.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Апел Влади Србије за укидање родно осетљивог језика: Насиље над српским језиком

  1. Море, шта о томе знају “Одбор за стандардизацију српског језика, Матица српска и Српска православна црква, али и многе друге институције” – ту је “науку” осмислила она “стручњакиња” која се поштапала будалаштином “грађани и грађанке” и која није стекла мало знања да за петнаест година превазиђе своје “научно-физичарско” асистентство на факултету, но је отишла да прикупља закупнине у Спортском и пословном центру у Новом Саду.

  2. Апел?
    Какве глупости!
    Свако ко је суделовао у доношењу тог Закона, да буде анатемисан и искључен из Цркве.
    Дакле без славе, сахрана и крштења и осталих обреда српској напредној странци и свим запосленима у Влади и скупштинским одборима.
    Време је да сњ политика и држава избаци из Цркве…

  3. Све је то чиста хрваштина. Астролошкиња, суткиња и остале глупости су чиста хрваштина. На јутјубу, на сваком каналу пише – “запратите наш канал” уместо пратите наш канал. На многим сајтовима и порталима, било ћириличним или латиничним, пише се ијекавицом и чистим хрватским језиком. Ћирилица као и српски језик су на путу без повратка. Радило се деценијама на томе а и ради се и даље. СПЦ је под утицајем Ватикана и брига их за српски језик и народ. Премијерка је унука усташког поглавника а уз то је и лезбејка. Многи политичари су хомићи и травестити. Чему онда будућност овде да се нада? Искључиво биолошком нестанку. НЕПИСМЕНОСТ ВЛАДА!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *