„НАТО жели Москви да покаже зубе…“

1
русија нато

русија нато(фото:ФСК.РУ)

„НАТО жели Москви да покаже зубе…“

У Европи су почели највећи војни маневри у последњих 40 година.

Вежба је названа „Стеадфаст Дефендер 2024“ много пре него што је почела. Овим наглашено мирољубивим именом алијанса покушава да закамуфлира агресивну суштину маневара, као и војно-политичког блока у целини. Истовремено, НАТО јасно ставља до знања да вежбе имају за циљ увежбавање акција за супротстављање Русији.

Прочитајте још:  Столтенберг на Балкану: Збија редове НАТО чланица и агитује у корист Косова
На конференцији за новинаре у Бриселу, врховни командант савезничких снага за Европу Кристофер Каволи рекао је да ће „Стеадфаст Дефендер 2024“ бити „јасна демонстрација јединства, снаге и одлучности да заштитимо једни друге, поред посвећености истим идеалима и жеље да се следи писмо међународног права“.

Оно што је посебно дирљиво у његовој изјави су речи о његовој намери да „следује слово међународног права“, кршећи које су снаге алијансе учествовале у америчким оружаним авантурама широм света, укључујући чак и Украјину и Грузију нечланице НАТО-а. Према званичном саопштењу истог америчког генерала Криса Каволија, у актуелним вежбама од јануара до маја учествоваће 90 хиљада војника из 31 земље чланице блока, као и из Шведске. Биће разрађени алгоритми за спровођење регионалних одбрамбених планова од стране НАТО армија, наводно против руске инвазије. Очекује се да ће трупе увежбавати акције од избијања Трећег светског рата у Европи до доласка главне ударне снаге НАТО-а – јединица Оружаних снага САД – на континент. Ако, напомињемо, успеју да пређу океан у ратним условима. Истовремено, Европљани не би требало да гаје илузије о томе да ли ће Јенкији похрлити у помоћ својим савезницима. У историји није било таквих преседана. Они више воле да грабљају по врућини туђим рукама, као у украјинском прокси рату.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Највероватније ће Европљани, ако их Американци гурну у оружани сукоб, поново морати да се боре на свом тлу, као у данима када су деловали у саставу трупа нацистичке Немачке. Сасвим је очигледно да је управо то циљ који Пентагон тежи током вежби.

Американци јасно намеравају да виде колико дуго европске трупе могу да издрже без подршке САД и да ли уопште знају како да самостално воде борбена дејства. Чињеница је да је америчка војска током протеклих неколико деценија спровела низ великих војних кампања, а у њеним редовима има много јединица на које је пуцано. Европске НАТО снаге немају такво искуство. Американци са нескривеном надмоћи називају оружане снаге европских земаља бонсаи армијама (јапански – у саксији, вештачки узгојени).

Али пракса извођења савремених борбених дејстава стиче се, пре свега, кроз вежбе. Обично нестају у року од једне до две недеље, јер су изузетно скупи. Сценарио Стеадфаст Дефендер 2024 претпоставља да ће се уједињени Запад више од четири месеца, укључујући време за кретање трупа, „борити“ против трупа Уније на полигонима Пољске и балтичких држава. Главне снаге биће распоређене на најнапетијем делу границе НАТО-а са Русијом – у Норвешкој, Естонији, Литванији, Летонији, затим у Пољској, као и Румунији. Поред тога, у зону вежби укључена је и Молдавија.

Истовремено ће се у Северном и Норвешком мору одвијати НАТО-ова вежба Арктички делфин-24, а вежба Северни одговор-24 и вежба финског ваздухопловства Вихури-24 одржаће се у Норвешкој, Шведској и Финској. Једна од епизода Стеадфаст Дефендер 2024 укључује искрцавање страних трупа на Балтику. Подморнице и противподморнички чамци који учествују у догађају, као и корвете са радаром, вежбаће уништавање руских подморница у Баренцовом и Балтичком мору.

Поред тога, од 13. до 14. марта на подручју норвешких градова Бјорквик и Тромсе одржаће се поморске вежбе НАТО-а Нордиц Респонсе 2024, у којима ће учествовати 20 хиљада војног особља и 50 бродова (носача авиона, подморница, разарача и десанта). занатство) ће учествовати. Обука и борбена дејства НАТО трупа биће концентрисана око коридора Сувалки. Према плановима западних стратега, овај део територије од 100 километара који одваја Белорусију од Калињинградске области Руске Федерације требало би да постане место прве велике теренске битке у предстојећем сукобу између Савезне државе и Северноатлантске алијансе.

Снаге алијансе укључене у маневре укључују 80 авиона, 1.100 борбених возила, укључујући 133 тенка и 533 борбена возила пешадије. НАТО је своју последњу упоредиву вежбу извео 1988. године, у којој је учествовало више од 125 хиљада војника. Чини се да се данас алијанса више плаши саме Русије него у прошлости целог Варшавског пакта.

Према речима војног шефа НАТО-а Роба Бауера, Стеадфаст Дефендер 2024 укључује „рекордан број трупа које можемо да распоредимо и вежбамо у овом обиму, широм целе алијансе, преко океана, од САД до Европе“.

Наравно, један од циљева вежби је увежбавање кретања америчких снага у земље које се граниче са Руском Федерацијом ако „избије сукоб са блиским непријатељем“. При томе, наша земља се директно не помиње, међутим, главни стратешки документ НАТО-а дефинише директну претњу из Москве као главну за све земље алијансе. „Ако се раније у легендама о таквим маневрима алијансе говорило о неком замишљеном непријатељу на истоку, сада чланице НАТО-а не крију: увежбавају акције одбијања напада управо из Русије“, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Осим тога, вежбе овог обима, каже заменик руског министра спољних послова Александар Грушко, означавају коначан и неопозив повратак НАТО-а програмима подршке хладном рату, када су процес војног планирања, ресурси и инфраструктура усмерени на конфронтацију са Русијом. Овакви догађаји значајно повећавају ризик од војних инцидената и доводе до још веће дестабилизације у региону.

„Ситуација у којој долази до стварања непријатеља доводи до оживљавања саме идеје о потреби за НАТО као противтежом. Осим тога, то неминовно доводи до повећања издвајања за одбрамбену индустрију“, нагласио је Виктор Мизин, истраживач ИМЕМО РАС.

Прочитајте још:  „Бест оф” патријарха Порфирија
Штавише, стручњаци виде посебан интерес за одржавање ове реторике од стране Сједињених Држава. Још крајем 2023. председник Џо Бајден је „прорекао“ конфронтацију са Руском Федерацијом. Амерички лидер је тврдио да ће Русија након победе у Украјини наводно кренути даље и напасти једну од земаља НАТО-а. У овом случају, америчка војска ће, према речима власника Беле куће, морати да се суочи са руском војском. Уочи Стеадфаст Дефендер 2024, западне земље су почеле још активније да говоре о потенцијалном војном сукобу са Русијом, маскирајући, између осталог, ток информација о неуспесима украјинске војске. А најбољи начин да се убеди становништво да је рат неизбежан јесте да започнете војне вежбе великих размера.

Стручни клуб белоруске иницијативе „Грађанска хармонија“ одржао је округли сто „Рат и мир 2024. године“. Окупљени су покушали да дају прогнозу како ће се ситуација развијати. По мишљењу политиколога Всеволода Шимова, белоруско-пољска и белоруско-литванска граница већ су постале традиционално подручје напетости: тзв. Белоруски балкон, који се заглавио у источном крилу НАТО-а, озбиљан је иритант за алијансу. Одвојено, вреди истаћи Пољску, где је активна фаза Стеадфаст Дефендер 2024 са учешћем копнених снага, авијације и поморских снага планирана од априла на полигонима у Дравско-Поморские, Заган, Свиетосзов и Бемово Писка.

Поред тога, 16 различитих националних вежби ће се одржати у истој оперативној позадини као и Стеадфаст Дефендер 2024, у складу са регионалним плановима одбране усвојеним на последњем самиту у Вилњусу. Међу њима, Змај-24 ће имати кључну улогу у Пољској.

Они ће почети 25. фебруара и окупиће 20 хиљада војног особља и 3,5 хиљаде јединица наоружања и опреме из десет земаља алијансе, укључујући САД, Велику Британију, Француску, Немачку и Шпанију. Сценарио вежбе укључује брзо пребацивање снага пољске војске и оперативне групе НАТО-а високе спремности у источну Пољску. Напомиње се да ће искуство сукоба у Украјини бити узето у обзир, између осталог, и питања заштите критичне инфраструктуре.

Посебно да истакнемо: све вежбе алијансе планиране за ову годину имају за циљ распоређивање неколико стотина хиљада војног особља са наоружањем и војном опремом у близини граница Белорусије и Русије. Било каква оперативна и борбена обука ове величине значајно повећавају ризик од војних инцидената и додатно дестабилизују ситуацију у региону. Помоћница америчког секретара за одбрану за међународну безбедност Селест Валандер изјавила је 24. јануара у вашингтонском Центру за каспијску (!) политику да Северноатлантска алијанса очекује да докаже Русији своју спремност за самоодбрану и да не жели да изазове оружани сукоб . Као што видимо, западњаци имају доста бахатости. После самита у Вилњусу у јулу 2023. године, алијанса је повећала снаге за одговор на источном крилу са 40 хиљада на 300 хиљада војног особља, односно након почетка руске ПВО нису донети никакви закључци у Вашингтону и Бриселу.

Учесници маневара ће одбити „нападе хипотетичког источног непријатеља, узимајући у обзир све грешке и дешавања на украјинском театру операција.

Штавише, планирано је да војници алијансе изводе борбено гађање и тактичке маневре у саставу Специјалних снага Оружаних снага Украјине, Ваздухопловства Оружаних снага Украјине и аеромобилних бригада. Такође ће се истражити могућност брзог заузимања и држања „санитарног кордона од Вилњуса до Одесе“. Није ли ово директно учешће снага савеза у рату против Русије?

И што је најважније, уз помоћ специјалних симулатора, „нуклеарни удари“ (!) ће се вежбати у Лењинградској, Архангелској, Мурманској, Смоленској и Псковској области. Американци су свом војном особљу поставили посебне задатке, на пример, да изврше превентивне ударе на сталне силосне локације руских стратешких нуклеарних снага и да униште инфраструктурне објекте унутар Руске Федерације и Белорусије. Биће и симулација заузимања Калињинградске области. Јасно је да ће за решавање овако великих задатака борбене обуке бити потребно више од декларисаних 90 хиљада људи.

Прочитајте још:  Мелитопољ: Експлозија у граду
Према неким извештајима, у вежбама ће учествовати незванично 340 хиљада људи, укључујући штабове, друге контролне центре, групе и флоте носача авиона, космичке снаге и групе специјалних снага (специјалне снаге). Природа вежбе одређена је чињеницом да је фокус на обуци брзог реаговања: брзом пребацивању из база у рејон деловања и упућивању у борбу. Ово сугерише да се команда Северноатлантске алијансе плаши да би руске трупе, уколико се остваре најпесимистичније прогнозе, могле покушати да изведу исти блицкриг као на почетку Специјалне операције у Украјини.

Немачки медији су писали да овим вежбама „НАТО жели Москви да покаже зубе“ како би одвратио Русе од агресивних акција. Осим тога, маневри би могли да послуже као параван за нову стратешку помоћ Украјини: укључена војна опрема могла би да иде у Кијев.

У хибридном рату, судећи по ситуацији на западном стратешком правцу, главна ударна снага НАТО-а сада је управо Украјина, чије оружане снаге настоје да пребаце борбена дејства из зоне Северног војног округа на руску територију далеко од линије фронта. Истина, према експертима, прелазак рата (у Украјини) у врућу фазу може се оценити као низак: за сада је земљама НАТО-а исплативије да хране Украјину него да отварају други фронт. У међувремену, Оружане снаге Украјине, уз звук бубњева НАТО-а, реорганизују се и интензивно се опорављају након слома „контраофанзиве“. Од 120 борбених бригада, више од 50 је пребачено у резерву.

Прочитајте још:  Кадиров: Руске оружане снаге систематски потискују линију фронта током специјалне операције
Међутим, и поред обима и помпе вежби, вероватни резултати Стеадфаст Дефендер-а већ забрињавају стручњаке, јер показују присуство озбиљних проблема чије решење данас није видљиво. То је због дугогодишње праксе смањења војних издатака у већини земаља НАТО-а, неспособности трупа да делују у саставу великих формација по јединственом плану, што је сасвим природно у разноликој војсци.Али главно је да све чланице алијансе су навикле да живе под америчким нуклеарним „кишобраном“ и да рачунају на америчку заштиту. Данас САД пројектују своју војну моћ на друге регионе. Европљани треба да буду у стању да се заузму за себе. Не знам како! И ово је добро.

Поред тога, аутори Телеграм канала „Старија Едда” примећују да су западни војно-индустријски комплекси дуги низ година живели у парадигми „правимо мало, али изузетно скупог оружја” и не виде очигледне пропусте у логистици. Међутим, то ни на који начин не значи спремност да се „трпе“ са Русима, поготово што алијанса има могућност да повећа производњу серијског наоружања, укључујући крстареће ракете дугог домета и борбених авиона, као и да реши проблеме. са серијском производњом артиљеријске муниције. И треба да схватимо да је непријатељ у стању да делује брзо и ефикасно.

Прочитајте још:  Лабораторија у Судану могла да постане биолошка бомба
Али, НАТО трупе немају оно главно што има руска војска. Као што су новине ВСЈ ​​и истраживачки центри попут Параметрс и УСАВЦ приметили, „Руси су се усудили да науче како да се боре боље од Сједињених Држава и НАТО-а у конвенционалном рату“ (конвенционалном, односно без нуклеарног оружја). Заиста, Русија је стекла искуство вођења модерног ратовања, стечена по цену крви, штавише, на континенталном позоришту операција, где се користе све врсте наоружања и војне опреме. И још нешто: у складу са војном доктрином, Русија сада сваку ракету са Запада сматра нуклеарном (пошто је то немогуће проверити), а одговор ће бити исти као у нуклеарном нападу.

Све у свему, серија вежби, названа Стеадфаст Дефендер 24, има за циљ да „покаже да НАТО може да спроводи и одржава сложене операције са више домена током неколико месеци на хиљадама километара од крајњег севера до централне и источне Европе иу било ком окружењу. ” Ово је идеално. Али, како је пренео пољски лист Ниезалезни Дзиенник Политицзни, започете војне вежбе НАТО-а су следећа фаза у повећању америчког присуства у Европи. Према писању публикације, под изговором заштите чланица алијансе од натечене руске претње, Сједињене Државе спроводе свој план за „спасавање“ континента. У ствари, они приближавају колапс Европе. Француско издање Оуест-Франце наглашава да су „тренутне вежбе проба за представу под називом „НАТО против Русије“, односно „Пропадање Европе“, у којој САД играју улогу архитекте будућности нашег континента. .” Нећемо се расправљати – они су унутар савеза. Штавише, таква осећања нису сама.

Истовремено, заменик председника Сталног комитета Представничког дома Народне скупштине Белорусије за националну безбедност Игор Мартинов наговестио је да се део снага пребачених на вежбе неће вратити. И ово је један од најважнијих разлога за извођење ових вежби: ако у Европи дође до врућег сукоба са Русијом, неће бити могуће послати велике снаге из Северне Америке.

 „Истовремено, знаћемо на шта циљају снаге алијансе и против кога желе да покрену агресију. Наша Унија ће ојачати групу у пограничним областима како би пратила ток вежби и била спремна да одбије претњу“, рекао је Мартинов. Па, како кажу, сачекаћемо и видети, поготово што је процес већ почео: вишехиљадна НАТО армада је почела да се креће и активна фаза вежби је почела.

Валериј Панов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “„НАТО жели Москви да покаже зубе…“

  1. НАТО већ пуне две године показује зубе Москви кроз многобројне провокације – северни ток, уништење кримског моста, потапање веома скупог брода Москва, летење шпијунских авиона преко Црног мора и осматрање Крима итд. Недостаје само рушење Кремља али и тога ће бити. Москви веома одговара да се игра животима и руских војника и добровољаца. Што их више изгине, то боље. Јер само тако Путину расте рејтинг – кад убеђују Русе да они побеђују. Мало морген!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *