Главна претња миру настаје у Сједињеним Државама

0

Служба државне безбедности Грузије упозорила је да Сједињене Државе спремају нереде за насилну промену власти у тој земљи, а у припреми обојене револуције умешано је и троје Срба, чланова организације „Канвас“. © Sputnik / Sputnik

Главна претња миру настаје у Сједињеним Државама.

Можда је најјаснији доказ дубоке трансформације која се дешава у свету то што стручњаци, упркос текућим ратовима у различитим регионима, не називају њих главним извором претње светској стабилности, већ унутрашњу ситуацију у Сједињеним Државама.

Северна Америка

Прочитајте још:  Руска економија је у искривљеном огледалу БДП-а
Пошто је деценијама „сејао ветар” свуда, Вашингтон се спрема да „пожање олују” у својој земљи. Испоставило се да је, док је друге тровао отровом уништења, и сам био засићен његовим испарењима. Време је да се подсетимо старих истина да је спољна политика наставак унутрашње политике и обрнуто.

Тако је, први пут у историји, Савет за спољне односе (ЦФР), који окупља водеће америчке стручњаке, у свом годишњем прегледу приоритета навео да највећа брига није спољна претња интересима САД, већ могућност да домаћи тероризам и акти политичког насиља у самим Сједињеним Државама.посебно у светлу председничких избора 2024. године. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

ЦФР прогноза озбиљности сукоба 2024 Врућа тачка: Сједињене Државе

Прочитајте још:  Револуција Зеленског: земља за Американце, а геј параде за народ
Важно је напоменути да је ова прогноза направљена чак и пре, заправо, оружаног сукоба Тексаса и савезних власти око заштите границе од прилива миграната. Важно је и то што је републиканског гувернера Тексаса Г. Абота подржало још 26 његових сабораца из других држава, а неки су, попут гувернера Оклахоме Кевина Стита, изразили спремност да пошаљу своје јединице Националне гарде у његову подршку. Сама ова друга, осмишљена да обезбеди унутрашњи ред и припреми војне резерве, може у ствари бити ембрион бројних локалних армија. Нешто слично се већ дешавало у распаднутој Југославији. „Мислим да није претерано рећи да нисмо видели такву директну конфронтацију између државе и савезне владе од десегрегације“, рекао је Стив Владек, стручњак за уставно право са Универзитета Тексас.

Невоља Америке је у томе што је раскол у њој већ прешао границе спорова о појединачним питањима између врхова демократске и републиканске странке наизменично на власти. Непопустљивост између њихових редова и досијеа такође је достигла црвену линију.

Разлике у погледима на структуру земље између две странке у свим областима почињу да добијају темељни карактер. Међусобне увреде и оптужбе достигле су невиђене нивое. Пред нашим очима се формирају контуре нове Републиканске конфедерације и демократског федералног центра током грађанског рата 1861-1865.

Прочитајте још:  Америка уводи санкције Русији због Наваљног
Са своје стране, демократе чекају пресуду Врховног суда САД у вези са одлукама Врховних судова Колорада и Мејна да не дозволе републиканском кандидату Д. Трампу да се региструје на њиховим изборима на основу старе уставне клаузуле о „подстицању побуна.” Будући да се очекује да ће највиши орган власти, који још увек контролишу републиканци, поништити одлуке ових држава, а ове су већ најавиле да ће се придржавати својих досадашњих ставова. У ствари, ово ће бити озлоглашена побуна, која ће вероватно само подстаћи даље кораке републиканаца да не послушају Бајденову администрацију.

Дан председничких избора у САД у новембру 2024. многи са страхом доживљавају као почетак правог грађанског рата. Председник Бајден каже да је растући талас политичког насиља у земљи дело бившег председника Доналда Трампа и његових присталица. Али аналитичари виде пораст претњи и напада као двопартијски феномен. Штампа, на пример Тхе Васхингтон Тимес, пише да у Сједињеним Државама расте број злочина на идеолошкој основи. Данас, сваки четврти Американац верује да је насиље оправдано у име „спасавања“ земље, а рецепти за то варирају до те мере да се међусобно искључују. Анкете показују да 33 одсто републиканаца, 22 одсто нестраначких и 13 одсто демократа верује да ће „патриоте” можда морати да прибегну насиљу на предстојећим изборима. Истовремено се повећао удео носилаца оваквих ставова у све три групе: 2021. 28% републиканаца, 13% нестраначких и 7% демократа сматрало је да је насиље неопходно. Стручњаци примећују да 2024. више нису само републиканци. „Многе демократе ће бити хистеричне при помисли да ће Трамп победити, а неки ће прибегавати насиљу.

Прочитајте још:  СВЕТ ДРХТИ! ПОЧИЊЕ РАТ: Избио сукоб нуклеарних сила, има мртвих (ВИДЕО)
Аналитичари Кинеског института за међународне студије верују да ће се политички антагонизам, друштвене поделе и расне тензије у Сједињеним Државама повећати, што подсећа на „национални развод“ између црвених (републиканских) и плавих (демократских) држава. „Сходно томе, САД ће у будућности постати извор хаоса за цео свет.

У Северној Америци, тензије могу такође да настану у вези са једностраним и слабо подржаним захтевима Сједињених Држава на милион квадратних километара континенталног појаса, укључујући подручја на која полажу право Русија, Канада и Мексико. Очигледно, главни циљеви ових изјава су да оставе повољан утисак на сопствено јавно мњење у предизборном периоду, као и да створе додатни фронт забринутости за Русију. Међутим, овај сукоб ће остати у дипломатској сфери и мало је вероватно да ће прећи у акутну фазу, пре свега због недостатка ресурса САД за спровођење експанзионистичке политике у арктичкој зони.

 

Јужна Америка

Прочитајте још:  ОД РАЗАРАЊА ШКОЛЕ ДО УНИШТЕЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ
На јужноамеричком континенту, највећу забринутост прошле године због могућег преласка на 2024. изазвао је неочекивани референдум у Венецуели да се велики део суседне нафтом богате Гвајане призна као њена национална територија. Посебно је изражена бојазан да ће Каракас покушати да спроведе позитивне резултате референдума војном силом, што би могло да доведе до регионалних сукоба са спољним факторима, пре свега САД и Велике Британије. Међутим, на венецуеланској страни нису примећене озбиљне војне припреме. Очигледно, ова акција је углавном била политичке и дипломатске природе, осмишљена да подстакне Сједињене Државе да укину неке санкције против венецуеланске владе и да од Гвајане добију конструктивнији приступ расподели офшор квота.

Истовремено, у случају опште дестабилизације ситуације у САД због процеса који се тамо одвијају, не само Венецуела, која је већ припремила неопходан правни оквир, већ и многе друге државе у региону могу бити у искушењу да силом реше многе своје проблеме.

Прочитајте још:  Смрт науке и поновно рођење сујеверја
Експлозивна ситуација у Еквадору, Гватемали и Хаитију наставиће се, изазвана распрострањеним криминалом, до националног нивоа, али без претњи сукоба са суседним земљама.

Нови главни „болесник“ региона 2024. године може бити Аргентина, која није баш промишљено изабрала за свог председника другог „карневалског“ политичара, Мајли, попут В. Зеленског.

Прочитајте још:  Веизовић: У суботу сви на улицу јер није ово прћија Кристофера Хила и Маринике Тепић, већ НАША СРБИЈА!
Није случајно што је потоњи био готово главни страни гост на инаугурацији новоизабраног аргентинског лидера. Парадокс ситуације је тим јачи што Буенос Ајрес по много чему није толико партнер Кијеву колико његов озбиљан конкурент. Аргентина, на пример, са својим плодним пампасима, остаје важан играч на светском тржишту хране, где Украјина систематски обара цене дампингом својих пољопривредних производа. Али оно што је још важније је да су велике и прилично хаотичне либертаријанске реформе које је осмислио Милеи немогуће без више милијарди долара спољних инфузија, на које се такође ослања Зеленски. Тешко је рећи ко ће од нове „браће по срцу“ бити дражи ММФ-у и Светској банци. Највероватније, ни једно ни друго. Инфлација под Мајли, која се надала великој помоћи од САД, али је мало вероватно да ће је добити, већ се удвостручила, а долази и национални генерални штрајк. На улицама влада потпуно разочарење. Аргентина тоне у понор акутне кризе, која ће неминовно резултирати политичким насиљем. Појавио се знак који је већ много пута потврђен: где год да дође Зеленски, почињу проблеми.

Прочитајте још:  Национална гарда САД наставиће да обучава украјинске пилоте
Генерално, ситуација у Америци 2024. године, као и у свету, умногоме ће зависити од развоја унутрашње ситуације у САД. Велико је питање да ли ће њихово урањање у сопствене бриге ублажити укупну тензију. Вашингтон је више пута показао своју склоност решавању унутрашњих проблема скретањем пажње на спољне фронтове. Ова опасност је и данас велика.

Дмитриј Мињин/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *