Демократија стигла и у Србију: Музеј паранормалног “понос” Београда

1
музеј паранормалног

музеј паранормалног

Демократија стигла и у Србију: Музеј паранормалног “понос” Београда.

Музеј паранормалног је “јединствен на свету”, а у њему се могу чак видети јединствене приче и предмети повезани са оностраним.

Иако је веома млада, Исидора Стефановић обишла је огроман број музеја по читавом свету и имала среће да види пуно занимљивих ствари. У тим силним обиласцима родила јој се идеја да у родном Београду направи нешто што није видела нигде, а како каже, и не постоји нигде на свету. Заправо, заједно са својим пријатељима креирала је Музеј паранормалног.

“Идеја је дошла од мене, али је реализација била заједничка са групом пријатеља да Београд добије и нешто што може да понуди туристима али и својим грађанима. Имала сам прилику да обиђем велики број музеја са различитим темама. И у тим музејима ми се формирала идеја да нешто другачије фали и мом граду Београду. Тако сам размишљала и шта би то било интересантно што би могло да покрене људе да дођу, виде и да им остане као нешто незаборавно – каже Исидора за 24седам.

На својим путовањима виђала је нешто приближно, али није наишла на баш овакав.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Једино слично што сам видела је један музеј у Америци који је богат предметима које је истраживао један брачни пар истражујући егзорцизме. Они су са сваке од тих активности, попут истеривања ђавола, носили одређени предмет и стављали у неки мини-музеј. Али наша тематика је потпуно другачија. Немамо никакво истеривање ђавола нити неке морбидне и страшне елементе. Ми смо се фокусирали на тему обрађивања појма паранормалног, на приче које смо месецима сакупљали од наших пријатеља, родбине… то су приче људи који су имали нека паранормална искуства која могу да буду и шаљива и симпатична, па чак и да се објасне неком интуицијом, сплетом догађаја и случајности. А некада не могу ни тако да се објасне! – интригантна је  саговорница.

Прочитајте још:  Обележена годишњица још једног усташког зверства над Србима
Музеј има много занимљивих детаља и изгледа несвакидашње. Знатижељни посетилац може да погледа зидове са застрашујућим причама, односно сведочењима људи који су доживели нешто паранормално, али и види приче и “реквизите” за прорицање будућности и магичне ритуале који се користе у Србији.

Наравно, оваква тематика не би могла да прође без обавезних прича о животима најпознатнијих српских и светских видовњака али и вампирима Сави Савановићу и Петру Благојевићу.

Организатори музеја потрудили су се и да “оплемене” овај простор са делом за најхрабрије на ком постоје ВР наочаре преко којих ћете доживети мало страха у “собама паранормалног”. А када страх прође, можете се прошетати и до пророка који ће вам прилично чудним гласом прорећи судбину.

Прочитајте још:  НАПАДНУТ ДОЊЕЦК: Има жртава
Мислило се и на љубитеље селфија па тако можете да се фоткате са једном вештицом, која дели собу са традиционалним народним чудовиштима – дрекавцем, вукодлаком и вампиром.

– Нисмо желели да копирамо нешто, већ је све аутентично и ништа слично не постоји. Има различитих и генијалних музеја широм света попут музеја алхемије у Прагу, музеја прекинутих веза у Загребу, Васиног музеја у Стокхолму… а волела бих да једног дана када неко буде набрајао музеје широм света спомене и наш музеј – каже Исидора.

Иначе, музеј постоји нешто мање од месец дана а наша саговорница каже да је у изради учествовао огроман број људи од муралиста, шминкера, програмера, луткара али и људи који су поделили са учесницима своја искуства.

Прочитајте још:  ТОДОРОВИЋ: РУСИЈА ЧЕКА ПОЗИВ СРБИЈЕ ЗА ВОЈНУ ПОМОЋ! Београд је увео санкције будућој нуклеарној сили! (ВИДЕО)
У музеју има пуно занимљивих ствари, а Исидора је издвојила неколико.

– Имамо “пророка” који прориче људима судбину на три занимљиве теме, па онда ВР наочаре које су приказ од 360 степени паралелне реалности јер нам даје утисак да се налазимо на неком месту које има неку помало хорор тематику. Имамо неке сцене соба које воде кроз неке лавиринте, онда поље сунцокрета… и тако даље – прича наша саговорница.

Прочитајте још:  Светосавска: Од Вучићевих обећања за сјевер Црне Горе нема ништа!
Додаје да је оно што је најзанимљивије зависи од категорија људи, а она издваја аутентичне приче о паранормалном и магијски кутак где су презентоване различите врсте магија, речи, култови и предмети.

– Мени су врло занимљива и бизарна места, док има људи којима је најзанимљивија ломача, ВР наочаре… доста људи реагује на зид народног веровања и то са пуно смеха. Зато што смо ту ставили познате реченице “сујеверја” које смо 1.000 пута чули попут “немој да стављаш ташну на под, нећеш имати пара” или “немој да бројиш звезде, изаћиће ти брадавице”. И онда смо ставили шта је сујеверје, али и шта ће се неком десити ако се понаша на одређени начин али и како то да спречи. Има доста садржаја, сваком је нешто занимљиво, али ретко ко може да изађе а да га ништа не дотакне – прича она.

Прочитајте још:  Брнабић: Уколико људи желе да Рио Тинто оде из Србије, подржаћу то
Иако су се трудили да се држе даљег од морбидних ствари, у музеју се могу видети и прочитати неке приче које утерују помало страх у кости.

– Имамо аутентичне приче људи до којих смо дошли, а које могу да се подведу под страшне… Испричаћу једну причу… човек је летовао и сваког дана је виђао брачни пар који у исто време иде и враћа се са плаже. На путу до плаже је постојало једно место где је било много мрава. Мушкарац је константно газио те мраве када би се враћали са плаже, а наш саговорник је то посматрао па га је чак питао зашто то ради и рекао да пусти мраве на миру. Али човек је и даље наставио да гази мраве негодујући. Након неколико година наш саговорник је опет дошао на летовање, али жена је била сама. Питао ју је где јој је супруг, а она је рекла да је преминуо од болести коју преносе мрави! И коју је добио неколико година након овог догађаја. Тако нешто је чак мало застрашујуће, али и тера на питање како се опходимо, која то сила прати и како ће то да се одрази на нас – испричала је наша саговорница.

Васељенска/24.седам

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Демократија стигла и у Србију: Музеј паранормалног “понос” Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *