Британија више нема војску, а морнарица је толико лоша да не може више да учествује ни у НАТО вежбама

0
британија

Британска морнарица ((Фото EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG))

Велика Британија се налази на удару напада против националне одбране, а никога за то није брига, пише некадашњи британски специјалац Тим Колинс у колумни за „Телеграф”.

Први проблем са којим се Британија суочава је регрутација, сматра он, наводећи да се, уместо привлачења „оних који су вековима бранили ову земљу”, данас форсира различитост, односно регрутација различитих мањина које нису ни заинтересоване са каријеру у војсци.

Други је то што се деморалишу и исмевају „непожељни” – они које је доскорашњи командант британске авијације Мајкл Вингстон назвао „бескорисним белим мушким пилотима” – због чега они масовно напуштају војску.

Трећи проблем представљају ниски безбедносни стандарди, који омогућавају непријатељима да се без већих проблема инфилтрирају у британску војску, наводи Колинс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бродови чије су поправке скупо плаћене се избацују из употребе. Морнарица не може да учествује у НАТО вежбама, а камоли да се ефективно бори против Хута у Црвеном мору.

Оно што је остало од војске је једва функционално. Ситуација није много боља ни када је реч о наоружању, пише Колинс, наводећи да Британија сада практично нема артиљерију након што су преостале системе и муницију послали Украјини.

Проблем за Британце представља и набавка новог наоружања. Наиме, од 589 оклопних возила која су наручена, испоручено је свега 44 – десет година након што их је Министарство одбране платило 5,5 милијарди фунти.

Још један горући проблем представља и недостатак тенкова. Прошле године је откривено да британска војска располаже са само 157 тенкова „челинџер” који су спремни за употребу одмах или у року од 30 дана – за разлику од 227, колико их има званично.

Прочитајте још:  Берлин је 9. маја укинуо забрану украјинске заставе, али је оставио руску и совјетску

Многи сматрају да је та бројка заправо још и мања, наводи Колинс, и додаје да британска војска има чак 93 „центра за разноликост” – вероватно више од функционалних „челинџера”, преноси РТ Балкан.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *