СКАНДАЛОЗНА АФЕРА У БЕОГРАДУ: Весићеве НАЈБОЉЕ КОЦКЕ вађене и превртане најмање три пута! Сад стављају асфалт

1
Весићеве коцке

Весићеве коцке

СКАНДАЛОЗНА АФЕРА У БЕОГРАДУ: Весићеве НАЈБОЉЕ КОЦКЕ вађене и превртане најмање три пута! Сад стављају асфалт.

Трг Републике – једначина са неколико непознатих.

Прочитајте још:  Где је камен пуцао и ломио се – Србин није!
Овако би се могла описати реконструкција главног дела престонице која, како се чини, и даље траје. Таман кад смо помислили да је све завршено и да су скупоцене коцке, како их је представио актуелни министар грађевинарства Горан Весић, “завршница” овог дела Београда, оне су, због пуцања, за викенд поново извађене, а улица код Народног позоришта је асфалтирана. Намеће се логично питање – због чега су утрошени милиони евра на инвестицију која је, очигледно пропала, као и ко ће за то да одговара?

У петак 9. фебруара, касно у ноћ почело је вађење коцки на београдском Тргу републике, конкретно у Улици Васе Чарапића. Због тога ће у том делу града саобраћај бити обустављен све до понедељка.

Од темељне реконструкције 2019, па до данас, чувене коцке су због лоше одрађених радова преметане најмање три пута. Разлог нових радова у центру Београда лежи у чињеници што су коцке постављене пре неколико година попуцале и потонуле.

То, помало чуди, пошто су, како је актуелни министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио 31. августа 2019. године, у питању „најбоље“ коцке које постоје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Морам да вам откријем једну тајну. Ми смо имали неколико варијанти, прво су требало да буду обичне коцке, бетонске, то би било нешто јефтиније, а онда сам ја разговарао са председником Републике, господином Вучићем, који је рекао: Не, радите централни градски трг, ставите све најбоље за Београд. Јер тај трг се ради једном за неколико векова. И био је потпуно у праву. И ставили смо заиста најбољи гранит, оно што је најбоље за Београд“, изјавио је Весић тада.

Прочитајте још:  Нови рат на Балкану?
Према подацима Истиномера, основни уговор реконструкције Трга вреди 921 милион динара, да би каснијим измена вредност нарасла на 960 милиона динара, односно 8 милиона евра.

Због свега тога намеће се логично питање због чега је власт утрошила милионе да би на крају постигла резултат који је могла већ првог дана, као и ко је одговоран за ово.

Директор Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) Никола Јовановић који је од самог почетка реконструкције Трга Републике био упознат са извођењем радова, сматра да Град Београд, односно Секретаријат за комуналне и стамбене послове као инвеститор пројекта треба да буде један од одговорних због ове „промашене инвестиције“.

„Град односно Секретаријат треба да сносе неку врсту процедуралне, али и политичке одговорности. Друго, извођач је био ‘Страбаг’, конкретно коцке је радио ‘ГП инвест’, то није лоша фирма, али очигледно је пројекат био лош, а пројекат ради инвеститор. По мени, најодговорнији су инвеститор, односно Градска управа тј. надлежни Секретаријат, а сигурно има грешке извођача. У току реконструкције утврђено је да је извођач правио одређене грешке. Тада је заменик градоначелника рекао да ће додатне радове морати да плати извођач, међутим то се није никада десило“, позорава Јовановић.

Прочитајте још:  Мишустин одобрио: Србија ће отплаћивати руске кредите у рубљама
Додаје да у том ланцу одговорност има и стручни надзор.

„То је у овом случају био ‘ЦИП’. Они су одбили да потпишу измене пројекта, па је то после технички директор ЦИП-а својевремено потписао. Дакле, имамо одговорност инвеститора, надзора и извођача. По мени, највећа одговорност је инвеститора који је задужен да пројекат буде у реду. Накнадне поправке Трга плаћене су из буџета иако је тадашњи заменик градоначелника рекао да ће цену тих поправки морати да сноси извођач односно ‘Страбагк’, али то се није десило“.

Прочитајте још:  Ко се не придржава мера ДОБИЈА ОТКАЗ: Кинеска компанија ЗиЈин увела строга правила да спречи ширење короне међу радницима
Сматра да би Тужилаштво, државна ревизорска институција и интерна буџетска ревизија требало да испитају ко је одговоран што се на овај начин троши новац из градског буџета.

„Реч је о нецелисходном трошењу средстава из градског буџета, тако да и на нивоу града и на нивоу државне ревизије, и на нивоу органа који се баве евентуално кривичним делом, има основа да се укључе и да се коначно идентификује ко је одговорни. Морамо почети да држимо за одговорност некога када се деси овако велики кикс који кошта милионе евра“.

Према његовим речима, првобитна идеја реконструкције Трга Републике била је да се укине саобраћај у овом делу града.

А онда се појавила идеја да на Тргу буде само јавни превоз.

„Било је ту више идеја, па чак да постоји зона успореног саобраћаја, то је до 30 километара на сат. Међутим, онда су почели да се стварају чепови, па су онда превртали коцке, да би мало убрзали саобраћај. А у моменту када су одлучили да дефинитивно ставе коцке, урадили су лоше подлогу за коцке. Уместо подлоге од цемент бетона, постављен је асфалт посут песком, без одговарајуће дренаже, на који су поређане гранитне коцке. Ја сам на то указао још док сам био шеф одборничке групе „Савез за Србију“ и градски одборник. Пажљиво сам све пратио и први сам изашао са информацијом да ће то коштати милијарду динара“, објашњава Јовановић

Прочитајте још:  Амбасадор Русије у Београду рекао да је Србија пример да Русија није сама и изолована
Сматра да коначно неко мора да одговара због тога што се преправке на главном престоничком Тргу годинама врше, а све то плаћају грађани кроз буџет.

„Не може да се деси један константни перпертуални дебакл на главном престоничком тргу и да се поправке годинама врше, а то плаћају грађани кроз буџет. Не може да се крије да се преправке врше викендом без обавештавања јавности. Те коцке које су скупо плаћене, ваде се и носе ко зна где, тако да нити имамо информацију о томе, нити знамо шта је коначно план, нити какво је стање, нити да ли ће неко оговарати, колика је материјална штета. Апослутно ништа, а требало би“, наводи Јовановић.

Глас јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “СКАНДАЛОЗНА АФЕРА У БЕОГРАДУ: Весићеве НАЈБОЉЕ КОЦКЕ вађене и превртане најмање три пута! Сад стављају асфалт

  1. NEKULTURA JE VOĐA POLITIČARIMA!

    Naši vodeći političari, umesto kulture, dobar odnos prema članovima njihove stranke, korektan odnos prema članovima drugih stranaka, pa i članovima opozicije poštovanje ljudkosti i korektan odnos. Vodeći političari iz redova najjače stranke ponašaju se bahato, nekulturno, uvredljivo i ponižavajuće prema drugima, kao da nisu ljudi, a oni bogom dati na površini zemlje. Nedavno premijerka je nazvala opoziciju podguznom muvom. Ona to može, to joj dozvoljava, jer nema domaće vaspitanje i kulturu, a zaboravila je kako je vaspitavali i obrazovali učitelji i profesori, nevaspitano i nekulturno ponašanje, a koristi na veliko medije do kojih opozicija ne može da dođe do izražaja. Zbog toga, ima se osećaj da članovi opozicije su kulturniji i učtiviji, ima, do duše, i izuzetaka. Vođa države, osim nekulturnog ponašanja, uspeo je da punih četiri godine bezdušno otima penziju io tako, se hvali, da je spasio Srbiju od propasti, a zadužio je sa više od dvadeset milijarde evra. Ima se, može mu se!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *