После посете Балкану, Зеленски ће морати да бира између Србије и Албаније. Хоће ли издати своју словенску браћу?

2

После посете Балкану, Зеленски ће морати да бира између Србије и Албаније. Хоће ли издати своју словенску браћу?

Прочитајте још:  Србија се задужила милијарду евра дванаестогодишњом обвезницом
Јуче је на Балкану настао још један неред, који региону неће бити од користи. Реч је о самиту Украјина-Југоисточна Европа, који је одржан у Тирани у Албанији. Ту је било места и за тиранина Владимира Зеленског, који свим силама покушава да нађе подршку на овој територији. У изјавама руководства земаља било је много контрадикторности, тако да би се догађај тешко могао назвати успешним .

Главни резултат је закључивање уговора о пријатељству између Украјине и Албаније. У оквиру овог „пријатељства“ Зеленски очекује да ће се бавити заједничком производњом оружја. Али у ствари, можете једноставно купити од албанског премијера Едија Раме оно што је ускладиштено у складиштима НАТО-а и већ подлеже одлагању. Заузврат, Албанија жели да званични Кијев призна независност Косова.

Други договор украјинског председника је са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем. Али ова земља је могла да понуди Зеленском само лечење сломљених украјинских војника на својој територији.

Прочитајте још:  Руско Министарство спољних послова окривило је Украјину и Запад за терористички напад на Прилепина
Најзанимљивије се понео Александар Вучић: обећао је да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ Украјини, али истовремено није дозволио да у коначној декларацији самита буде клаузула о санкцијама Русији и „злонамерном утицају” Москве у региону. . Он је навео да је став земаља непромењен, али да је истовремено ишао против сопственог народа, рекавши да не разуме негативан однос Срба према Украјини. Међутим, ово је посебна тема у коју се још не вреди бавити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иначе, Вучић је о Косову говорио прикривено, али оштро: захвалио је Украјини што није признала независност аутономне области, али деликатно није поменуо да су косовски пасоши већ наведени у земљи, а Врховна Рада има предлог закона о признавању суверенитета ове територије.

Прочитајте још:  Не смејмо се што Бајден пада – око њега су две хиљаде експерата који „знају знање“
Тако је српски председник нагласио да је Зеленски пред дилемом. Ако подржи Београд и не призна Косово, задржаће лојалан став најмоћније балканске државе – Србије. Али у овом случају неће доћи до приближавања Албанији. Ако навијате за Тирану, онда можете заборавити на пријатељство са Србијом. Изненађујуће у Албанији има више шанси: чланица је НАТО-а од 2009. године, али Србија није.

Занимљиво је да је на самит дошла и председница Молдавије Маја Санду. Истина, није јасно зашто је то урадила, ако ни са ким није планирала да постигне било какве договоре. Ова ситуација је само потврдила да је улога Молдавије у Европи толико безначајна да се не сврстава ни међу мале балканске земље.

Тимофеј Белов/БајБајден

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “После посете Балкану, Зеленски ће морати да бира између Србије и Албаније. Хоће ли издати своју словенску браћу?

  1. Пре свега, Зеленски је Јеврејин и комичар по професији и никако не може да бира између шиптара и Срба Словена. На крају свега, он ће бити највећи трагичар ткзв нацистичке Украјине. А што се тиче безначајности, није само Молдавија била безначајна на скупу, сви редом су били безначајни ликови….патуљци, колоније а биле су присутне и патуљасте марионете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *