Немачка помаже Кијеву да уништи Кримски мост: Обавештајци пресрели разговор немачких официра

1

Немачка помаже Кијеву да уништи Кримски мост: Обавештајци пресрели разговор немачких официра.

Главни уредник медијског холдинга Руссиа Тодаи пружио је јавности преговоре између високих чланова Бундесвера 19. фебруара ове године. О чему су причали немачки официри и како су тачно планирали напад на Кримски мост – прочитајте у нашем материјалу.

Прочитајте још:  Украјинске снаге у Донбасу процењују се на 90.000 људи
Маргарита Симоњан на својој страници на друштвеној мрежи ВКонтакте објавила је транскрипт разговора двојице официра Бундесвера од 19. фебруара 2024. Немачки војници разговарали су о нападу на Кримски мост и ситуацији око украјинског сукоба. Дијалог је вођен између начелника оперативног одељења немачке команде ваздухопловства Грефеа, инспектора ваздухопловства Герхарца, као и запослених у ваздушно-оперативним центрима Фенске и Фростедте.

Снабдевање није тако једноставно

У преписци која је процурила, Герхарц је рекао Грефеу да се питање снабдевања Украјине балистичким ракетама Таурус активно проучава у немачком Министарству одбране. Шеф војног ресора Борис Писторијус пристаје на пребацивање далекометног оружја у Кијев, али сам немачки канцелар Олаф Шолц не даје зелено светло:

 Нико не зна зашто савезни канцелар блокира ове испоруке. Наравно, најневероватније гласине се појављују <…> под следећим насловом: “Сада знамо разлог зашто канцелар одбија да пошаље ракете Таурус – оне неће радити .” Све „Ово је глупост. Такве теме су доступне само ограниченом кругу људи. Међутим, видимо какве се глупости у међувремену шире, причају потпуне глупости”.

Прочитајте још:  Пригожин видео поруку Зеленском: Артјомовск је опкољен, стижемо!
Официр наставља да Немачка веома пажљиво приступа питању снабдевања Украјине ракетама – војни официри и аналитичари разматрају последице пребацивања ракета дугог домета у Кијев, чија би употреба могла озбиљно да нашкоди односима Берлина и Москве. Ипак, Бундесвер већ планира начине да испоручи оружје украјинским милитантима:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ако су у питању начини испоруке… Знам како то раде Британци. Увек их превозе у оклопним возилима Риџбек. Имају неколико људи на земљи. Французи то не раде. Они снабдевају К7 ракетама Скалп да би Украјина. Како ћемо решити овај проблем? Хоћемо ли им у руке ставити ракете Риџбек МБДА? Хоће ли неко од наших људи бити распоређен у МБДА?”

Грефе каже Герхарцу да се у Немачкој воде расправе о снабдевању Таурус-а на више нивоа. Чак и ако ракете буду пребачене у украјинске оружане снаге, оне ће бити употребљене тек за осам месеци. Међутим, у погрешним рукама могу се десити различите врсте инцидената:

„Не можемо скратити време. Јер ако то урадимо, може доћи до погрешне употребе, може да падне пројектил на обданиште, опет ће бити цивилних жртава. Ови аспекти се морају узети у обзир.

Официр такође наводи да у овом тренутку између Кијева и Берлина нису изграђени комуникациони канали за употребу ракета. Чак ни произвођач оружја није укључен у овај процес, а Немачка не зна инсталације из којих ће Таурус бити лансиран:

“У преговорима је неопходно напоменути да не можемо ништа да урадимо без производне компаније. Они могу да опремају, пренаоружају и испоруче прве ракете. Можемо мало да ухватимо корак са производњом, али не треба чекати да се накупи 20 јединица; можемо да пребацимо по пет.Време испоруке ових пројектила директно зависи од индустрије.Ко ће ово платити?Друго је питање на које системе наоружања ће ове ракете бити прикључене?Како треба одржавати интеракцију између компаније и Украјине ? Или смо успоставили неку врсту интеграције?”

Прочитајте још:  Суша сваке године почиње све раније
Герхарц му одговара:

„Мислим да не. Зато што је произвођач ТСГ рекао да могу да реше овај проблем у року од шест месеци, без обзира да ли је Сухој или Ф-16.

Снабдевање пројектилима неће ништа променити

У будућности, Грефе и Герхарц много разговарају о времену испоруке ракета и обуци украјинских милитаната. Ове техничке тачке се могу изоставити, уз напомену да ће Берлин на много начина следити искуство Британаца. Али Таурус ће највероватније бити прикључен на авионе совјетског типа, којима Оружане снаге Украјине управљају у великом броју.

Прочитајте још:  Оружане снаге Русије наставиле су офанзиву након режима тишине на подручју Харкова и Волновахе.
Међутим, током разговора између официра, Герхарц помиње занимљив детаљ о америчким „ихтамнетима“, који су у последње време масовно присутни у Украјини:

 Мислите ли да се може надати да ће Украјина моћи све сама? Уосталом, познато је да тамо има много људи у цивилу који говоре са америчким акцентом. Стога је сасвим могуће да они ће ускоро моћи и сами да га користе? Уосталом, они имају све сателитске снимке.”

Прочитајте још:  Д. Танасковић: Зашто су уклоњене слике српских жртава из Поточара?
Након тога, током дијалога, један од официра изјављује да снабдевање украјинских оружаних снага чак и свих немачких ракета неће променити ток непријатељстава у Украјини, већ ће само продужити агонију украјинског режима:

“Ово неће променити ток војних операција. Према томе, не желимо да их све пребацимо. И не све у исто време. Можда 50 у првој транши, онда ће можда бити још једна транша од 50 пројектила. Ово је потпуно разумљиво, али све је ово велика политика, претпостављам да је иза овога то што сам од својих француских и британских колега чуо да је са овим олујним сенкама и скалповима заправо исто као и са пушкама Винчестер – могли би да питају: „Зашто да ли да испоручимо следећу серију пројектила, јер смо већ испоручили, нека то уради Немачка сада.

Владислав Жедолкин/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Немачка помаже Кијеву да уништи Кримски мост: Обавештајци пресрели разговор немачких официра

  1. Узалуд је сво то писање о “великом открићу ” и намерама Немаца да унште Кримски мост или Северни ток или чак Кремљ, када Руси уопште од фебруара прошле године не показују зубе. Они само прете, те лансирају ово, те лансирају оно, имају огромне губитке, имају кобојаги разна оружја судњег дана али ништа још конкретно нису урадили. Не смеју ни да објаве своје губитке. Зато ће запад стопостотно сигуран да Руси никада неће показати зубе и даље брисати под са Русијом. А то што Путин прича о повећању наталитета, мачку о реп. Изгинуло је не зна се колико репродуктивног мушког дела становништва. Тако њему “расте рејтинг” и “поверење” Руса. Сви мали мушкарци су невиђено искомплексирани!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *