67 милиона за отклањање штете. Зашто наука не може да се носи са окултистима

0

67 милиона за отклањање штете. Зашто наука не може да се носи са окултистима.

У Москви је ухапшена 59-годишња жена која се сумњичи да је на превару примила 67 милиона рубаља од жртве под изговором пружања психичких услуга и уклањања штете. 67 милиона је, колико се може проценити, рекорд за сада, али се сама ситуација када људи изгубе новац (понекад веома значајна) не може назвати ретким. Ово се стално дешава – недавно је друга жртва дала 610 хиљада рубаља гатари.

Размер износа указује на то да су жртве људи са средствима, а не нимало беспомоћни јадници које било ко може преварити. Међутим, они су постали жртве окултне преваре. Штавише, окултне услуге су генерално напредна индустрија. Расте продаја окултне литературе. У свакој књижари лако је наићи на дугачке полице са оваквим издањима. ТВ програми са окултним садржајем не напуштају плаве екране.

Прочитајте још:  Порфирогенит о муслиманској вери
Такав успех изгледа као дубоко парадоксалан феномен. Колико су пута рекли свету да су „видовњаци”, „видовити”, „врачеви” и „мађионичари” бескрупулозни преваранти, а све њихове „појаве” су примитивни мађионичарски трикови.

Људе такође не убеђује тако једноставно размишљање да би, да су магијске и психичке методе функционисале, дуго биле коришћене од стране држава да се међусобно боре, а ми бисмо живели у сасвим другом свету – у свету „мача и магије“, где би генерали магијских трупа усмерили зло око и штету на непријатеља. Посао са враџбинама иде одлично, а траг људи који желе да се растану од уштеђевине рада се не тањи. Шта је разлог за ово?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Распарчавање Русије као оличење Хјустонског пројекта
Има их неколико, али међу њима се могу навести две – недостатак и научног и верског образовања. Наравно, за многе од нас, још увек под утицајем традиционалног мита о „сукобу науке и религије“, ово ће звучати чудно. Али живот показује да се, суочени са окултним нападом, наука и религија испостављају као природни савезници.

Окултизам се, с једне стране, пење на територију религије, захтевајући контакт са натприродним, са друге стране, на територију науке, верујући да се „тајним силама“ може манипулисати на исти начин као што манипулишу наука и технологија. ствар, само треба да знате како и да имате релевантне способности.

Популаризатори науке су напорно радили да убеде људе да окултне методе не функционишу, и кад год се од страшних и моћних вештака тражи да покажу своје супермоћи у контролисаним лабораторијским условима, они или зазиру или не успеју.

Прочитајте још:  Смрт науке и поновно рођење сујеверја
Ово је важан и вредан рад. Способност рационалног сналажења у свету, разликовања научно утврђеног од лажних фантазија је нешто што људима врло често недостаје. Али испоставило се да је то недовољно – чини се да је свима већ показано да карте не функционишу као средство предвиђања, али се ипак „срце топи, слушајући гатару“.

Материјализам, слика света у којој се све може свести на законе физике, испоставља се превише раван и сув да би привлачио људе. Чак и када је то била званична идеологија, проносили су се једва читљиви исписи са неким окултним текстовима, а када се срушила, људи су безглаво јурили у „свет мистериозне“.

Окултизам привлачи не само обећаним практичним резултатима, већ и аромом чуда, додиром онога што се налази изван граница материјалног света који нам је познат. Ова привлачност мистерије не може се превазићи једноставним указивањем да не функционише у лабораторији.

Прочитајте још:  Американци су у завршној фази стварања нове врсте биолошког оружја
Дубока људска потреба за натприродним ипак ће се пробити. Тамо где традиционална религија губи тло под ногама (или је вештачки елиминисана, као у СССР-у), испражњени простор се првом приликом испуњава дивље растућом „духовношћу“ са свим њеним опасностима.

Хришћанство (као и друге абрахамске религије) снажно одбацује сваки облик окултизма. „Неће се наћи међу вама онога који свог сина или ћерку води кроз ватру, гатара, гатара, гатара, врачара, урока, врачара духова, мађионичара и испитивача мртвих; Јер свако ко то чини мрзи је Господу“ (5. Мојс. 18:10-12).

Људска жеђ за чудом и тајанством утажује се у општењу са живим, дивним и тајанственим Богом. На овај начин хришћанин је заштићен од многих опасности повезаних са окултним праксама, посебно од опасности да сав свој новац да „видовитим“ преварантима.

Али ово је ствар личног идеолошког избора особе. До сада, у нашем друштву има доста људи подложних окултној манипулацији. Ово поставља питање да ли су мере владе да обузда ову претњу довољне. О забрани рекламирања окултних и магијских услуга се прича деценијама – а до сада је на снази само неколико ограничења која није тешко заобићи.

Прочитајте још:  Слободан Јанковић: Стварање страха и сталног шока-психолошка игра за увођење неофашизма у Европи! (Видео)
Са сваким новим случајем такве обмане, постаје све јасније да ствар није само у појединачним жртвама, већ иу општој атмосфери широког прихватања окултизма, у којој такви злочини постају могући. Наравно, не можете спречити људе да буду преварени, али можете отежати преварантима да раде свој посао. А изгледа да за ово још није све урађено.

Сергеј Худијев/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *