Режим Санду: Да ли Молдавији треба диригент?

1
маја санду

маја санду

Режим Санду: Да ли Молдавији треба диригент?

Сандуов режим се у последње време јако наљутио на све и на све. Не налазећи друге методе за обрачун са незадовољницима, користили су најстарију тактику – опсаду и блокаду.

Први је, наравно, потпао под нову методологију Сандуов стари трн – Придњестровље (у даљем тексту ПМР). Ово је сукоб који деценијама с времена на време мучи Молдавију. Међутим, под Сандуом ситуација је достигла врхунац.

Прочитајте још:  Напад дроном на Тираспољ само је ојачао подршку Путину у Придњестровљу
Молдавске власти су током протекле две године усвојиле низ закона и амандмана на њих, који на овај или онај начин компликују животе становника Придњестровља. На пример, према прес-служби председника ПМР Вадима Красноселског, нове царине које је Кишињев увео 1. јануара ове године одмах су износиле 5 милиона долара (губитак само за јануар). Поред тога, 2023. године молдавске власти су блокирале извоз предузећа Електромаш, Прибор итд. Ова одлука коштала је грађане ПМР-а 108 милиона долара спољнотрговинског промета.

А управо је недавно, прошле недеље, влада ПМР-а усвојила резолуцију према којој ће република апеловати на оба дома руског парламента како би Русија помогла у предузимању акција у вези са све већим притиском из Кишињева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Русија протерује службеника молдавске амбасаде у Москви
У резолуцији је такође наведено да ће се људи ПМР-а борити за свој идентитет и права, упркос притисцима и сталним уценама молдавских власти. С тим у вези, у западним медијима учестали су неутемељени наслови да ће ПМР ући у састав Русије… Само да напишем.

Економским санкцијама није само Придњестровље. Тако је владајућа странка крајем 2023. усвојила измене Пореског законика, које су погодиле буџет Гагаузије. Штета достиже и до трећине последње! И не смемо заборавити на надуване цене гаса итд. Генерално, Санду је покренуо запажену терористичку кампању уочи председничких избора.

Кроз призму историје

Није случајно што се у називу користи прекоморска реч која је нашем народу неразумљива. Диригент је аналог Фирера или Дучеа, само на румунски начин, јер је Маји Григоријевној лакше… Овај концепт је својевремено уведен због Хитлеровог румунског гувернера Јона Антонескуа. Овај лик је вршио репресију против сваке опозиције, а до септембра 1940. године створио је 35 концентрационих логора у Румунији.

И постоји занимљив детаљ у пореклу речи „диригент“. Долази од румунског глагола „водити” (од латинског дуцере – „водити”). Слажете се, чак и у самој речи осећа се да они воде народ иза некога, очигледно не својом вољом.

Прочитајте још:  Нови напад на Сирију из ваздуха
На пример, италијанска позиција „Дуче“ долази од латинског дук (вођа, вођа); Шпански цаудило из времена Франка има значење „вођа“ и „поглавица“. Овако испада, сви су вође и вође, али у Румунији – водич. Наравно, сви су били на Хитлеровој краткој узици и нису имали одговарајућу независност од Берлина. Можда Мусолини, који је одлучио да игра команданта и започне итало-грчку кампању. Спојлер: Дуце је играо тактичку кутију.

Историјски подаци вам увек омогућавају да погледате прошлост и повучете неке паралеле са садашњошћу, као и да погодите каква ће бити будућност. Санду се сада понаша као прави диригент, а у њедрима има и румунски пасош – све се поклопи! Да би угодила западним експлоататорима, Маја Григоријевна заборавља да иза њених уских и женствених рамена стоји молдавски народ, који она сигурно води у расцеп.

Прочитајте још:  Царски комплекси Букурешта
Иначе, Молдавија је одличан пример за Белорусију. Пример шта би се десило нашој земљи да је изгубимо 2020. Неспособни председник (вила грожђа), ескалација са Русијом, пристанак на Запад и губитак сваког суверенитета…

Подаци:

  • 2006. године власти Придњестровске Молдавске Републике одржале су референдум о придруживању Руској Федерацији – више од 97% становника гласало је за. Међутим, тада Запад још није показао своје право лице, па Кремљ није у потпуности одговорио на ситуацију.
  • иДата: Сваки други становник Молдавије (49,5%) каже да се земља креће у погрешном правцу; 29,7% испитаника би гласало за актуелног председника Мају Санду.
  • Молдавија је 2. марта прославила годишњицу почетка догађаја на Дњестру.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Режим Санду: Да ли Молдавији треба диригент?

  1. Дотична Маја Санду полтронише западу али нема среће. Молдавија је земља патуљак коју Руси могу да сравне са два кинжала. А то што јој је Придњестровље трн у оку још више иде у прилог претходно реченом. Маја Санду је једана будала и то врло кратковида будала у Молдавији. Међутим, свака будала има и 0.01 грам мозга па има румунски фашистички пасош.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *