Директор ВОА: Приштина је озбиљна претња Србима јер НАТО стоји иза њих!

0
воа

Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages Генерал-мајор Зоран Стојковић, директор Војнообавештајне агенције

Генерал-мајор Стојковић, директор ВОА,  јасно наглашава да, иако приштинске безбедносне структуре тренутно не представљају значајнији војни изазов за Војску Србије, њихова континуирана модернизација и обука указују на озбиљну будућу претњу. Ове активности су, према његовим речима, индикатор да ће претња остати актуелна.

Обративши пажњу на глобални повратак конвенционалних сукоба и њихов утицај на регион, Стојковић указује на убрзани процес наоружавања. Овај тренд подразумева важност праћења и анализе војних капацитета и стратегија не само на Косову и Метохији, већ и шире.

Поред директних војних претњи, ВОА се суочава са изазовима који проистичу из верске радикализације и активности терористичких група. Стојковић наглашава да су ови изазови истакнути задаци агенције, указујући на сложеност безбедносног окружења у којем Србија оперише.

“Имајући у виду страно присуство, традиционалну затвореност албанских заједница, као и најозбиљнију ескалацију безбедносне ситуације од погрома над српским становништвом 2004. године, ангажовали смо значајне обавештајне ресурсе на том подручју. Сваким даном српском становништву је све теже будући да је основна стратегија Приштине константно подизање тензија и стварање услова за етнички чисто Косово и Метохију, што Република Србија никако неће дозволити”, прецизира директор ВОА.

Историјска контекстуализација албанског фактора и његовог утицаја на безбедност становништва у Србији представља кључни елемент анализе. Стојковићева изјава о “најозбиљнијој ескалацији безбедносне ситуације од 2004. године” подсећа на историјске тензије и потребу за континуираном обавештајном активношћу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као војно неутрална земља, Србија се налази на пресеку интереса и обавештајних активности како Запада тако и Истока. Стојковићева констатација о изазовима које такав положај носи указује на сложеност вођења независне политике у таквим условима.

Прочитајте још:  НЕМАЧКА АНАЛИЗА: Русију чека рат са НАТО 2023. године

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *