Заштита животиња у Србији: Између законских норми и практичне примене или како наћи убицу лептира

0
србије

(Фото: Васељенска)

У Србији су уведене знатно строжије казнене мере када је реч о убијању животиња, укључујући и оне наизглед незнатне као што су бубамаре и лептири. Иницијатива која прописује казне за убијање животиња па чак и инсеката изазвала је значајну пажњу, али и подигла низ питања о практичности и њеном укупном утицају на заштиту животне средине.

Основно питање које се поставља јесте како установити чињеницу да је бубамара или лептир убијен, и који механизми су на располагању да се то докаже. Одговор на ово питање није једноставан, што додатно компликује примену закона. Детекција и доказивање су посебно изазовни када је реч о мањим врстама чија смрт лако може остати непримећена.

Бесмисленост или потреба?

Да ли је закон о казнама за убијање малих животиња и инсеката бесмислен или представља неопходан корак? Одговор на ово питање варира у зависности од перспективе. С једне стране, постоји аргумент да је заштита сваког живота важна и да представља основу за очување биодиверзитета и еколошке равнотеже. С друге стране, практична примена таквих мера могла би бити изазовна, посебно када је у питању доказивање и спровођење закона.

Масовни помори животиња и улога пестицида

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Паралелно са проблематиком појединачног убијања животиња, велика је забринутост изазвана масовним поморима животиња који су последица коришћења пестицида и других хемикалија у пољопривреди и индустрији. Иронично, док појединци могу бити кажњени за убијање појединачних бубамара, широко распрострањена употреба пестицида доводи до смрти хиљада животиња, укључујући и оне које су класификоване као заштићене врсте.

 

Док су нове мере за заштиту животиња у Србији хвале вредан корак ка побољшању свести о екологији и биодиверзитету, оне такође отварају расправу о најбољим методама за њихово спровођење. Потребно је пронаћи равнотежу између строгих казни за појединачне акте и адресирање ширих еколошких проблема који угрожавају животињске популације на глобалном нивоу. Такође, кључно је развити ефикасније механизме за надзор и спровођење закона који ће обезбедити заштиту животиња од непотребног насиља, док истовремено промовишу одрживе и еколошки одговорне праксе у индустрији и пољопривреди.

Прочитајте још:  ДРИ: Неправилности у Пошти, од јавних набавки до службеног аутомобила

Ценовник казни за убијање животиња

  • Бубамара: 15.000 динара
  • Лептир: 10.000 динара
  • Скакавац: 9.000 динара
  • Јеж: 28.000 динара
  • Мрки медвед: 1.000.000 динара
  • Црни орао, орао крсташ, белоглави суп: 500.000 динара
  • Пужеви и жабе: 1.200 динара

Вуксан Миљковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *