Шта је изазвало масовни помор птица код Кикинде: Еколошка катастрофа у сенци профита!

0
птица

foto: Stefan Prekajski

Поља код кикиндског села Наково постала су тужна сцена еколошке катастрофе овог викенда, након што су чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) открили више од 800 мртвих птица. Међу њима су били гачци и чавке, врсте заштићене ловостајем и законом, чија смрт указује на масовно тровање.

Сабласна тишина заменила је уобичајено живахно кикотање птица на овим плодним ораницама. Наковчанин и пчелар Ранко Самарџија био је први који је уочио трагичан призор мртвих птица дуж путева, канала, а потом и на дрвећу и жбуновима. Самарџија, већ раније погођен масовним тровањем пчела 2015. године, забележио је узнемирујуће сцене које су брзо привукле пажњу јавности преко друштвених мрежа.

Милан Ружић, извршни директор ДЗППС-а, истиче да ситуација није алармантна само због тровања гачаца. Недалеко од Накова, пар орлова крсташа почео је са изградњом гнезда ове сезоне, а масовно тровање птица могло би привући и орлове, угрожавајући тиме и њихов опстанак.

ДЗППС је брзо реаговао, контактирајући Покрајински завод за заштиту природе, Основно јавно тужилаштво из Kикинде, као и Јединицу за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине МУП-а, упозоравајући на ово тровање птица. Теренска екипа ДЗППС-а била је већ у недељу ујутро на терену, у сарадњи са локалном станицом полиције која је послала полицијске службенике да истраже случај.

Велики број мртвих птица, пронађен је на простору од око два километра, одмах је привукао пажњу јавности и надлежних органа, укључујући полицију, ветеринарске инспекторе и раднике комуналних служби. Лешеви су били сакупљени и закопани у јами на рубу ораница, док је део узет за лабораторијске анализе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Птице помажу руској војсци,упозоравају војнике на приближавање украјинских нациста

Стефан Прекајски, биолог запослен у ДЗППС-у, наглашава важност гачаца, сивих врана и сврака за екосистем, истичући да њихова смрт не само да утиче на природну контролу популације глодара, већ и на целокупни биодиверзитет и пољопривредну продукцију. Одсуство ових птица може довести до повећања броја глодара, који наносе штете усевима, и смањења популације сова утина, што ће утицати и на туризам у Kикинди.

Овај инцидент подвлачи шире проблеме војвођанске пољопривреде, укључујући прекомерно орање земље, сечу дрвећа и употребу пољопривредних отрова који девастирају популације дивљих животиња. Последице оваквог начина пољопривреде не угрожавају само биодиверзитет, већ и здравље људи, с обзиром на то да хемијски препарати завршавају у ланцу исхране.

Масовни помор птица код Kикинде изнова отвара питање одрживости тренутних пољопривредних пракси и нужности балансирања између економског развоја и очувања природе. Инцидент у Накову стога не представља само локалну трагедију, већ и упозорење о потреби хитне промене приступа према природним ресурсима и биодиверзитету.

Софија Јокановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *