Историјска победа Путина: Освојио 87% гласова, излазност никад већа; Стижу честитке из света

0

На основу 100 одсто пребројаних гласова на председничким изборима у Русији, Владимир Путин освојио је 87,28 одсто, лидер десничарске Либерално-демократске партије (ЛДПР) Леонид Слуцки 3,20 одсто, лидер комуниста Николај Харитонов 4,31 одсто, а Владислав Даванков који представља либерално-центристичку партију “Нови људи” 3,85 одсто.

Руском председнику стижу честитке из целог света. Међу првима убедљиву победу Путину честитао је председник Републике Српске Милорад Додик, који је поручио да је пети мандат на челу Руске Федерације, освојен убедљивом победом на председничким изборима, потврда да председник Владимир Путин има огромно поверење руског народа и да земљу води у правом смеру.

У првом обраћању након победе, Путин је рекао да је извор снаге у земљи руски народ, а висок одзив на изборима повезао са драматичношћу ситуације и чињеницом да Русија брани свој развој са оружјем у руци.

“Када смо били заједно, нико у историји није успео да нас застраши и никада неће. У данашњим условима рад на изборима у Русији није само рутински посао. Овај посао укључује ризик по живот. Погледајте само како се ради на новим територијама. Али то су људи далеко од војних занимања. Они се ничега не боје, раде, испуњавајући своју дужност према отаџбини”, јасно је поручио Путин.

И западни медији пренели су вест о Путиновој победи, па британски лист “Фајненшл тајмс” пише да је Путин овом победом најдуже на власти још од времена Јосифа Стаљина упркос покушајима Запада да уведе жестоке економске санкције против Москве због напада на Украјину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Амерички “Њујорк тајмс”, са друге стране, наводи да опозиција у Русији није остварила никакав успех.

Прочитајте још:  ТРИ ДАНА ПОСЛЕ РУШЕЊА ЦРKВЕ: Хоспитализована Фата Орловић

Шпански “Мундо” наводи да ће Путин, након што му се заврши и овај шестогодишњи мандат, бити лидер Русије који је најдуже на власти за последња два века.

Британски “Гардијан” пише да је Путин победио на изборима са огромним бројем гласова, али и да је такав резултат био неизбежан.

Шпански “Паис” наводи да резултати избора показују да је Путин однео “громогласну победу” што је посебно важно имајући у виду да је излазност била поприлично висока.

Моди честитао Путину: Радујем се јачању стратешког партнерства између наших земаља

Индијски премијер Нарендра Моди честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Русије.

“Најтоплије честитке Његовој Екселенцији господину Владимиру Путину на поновном избору за председника Руске Федерације. Радујемо се заједничком раду на даљем јачању посебног и привилегованог стратешког партнерства између Индије и Русије у годинама које долазе”, написао је премијер Индије на Иксу.

Кадиров о Путиновој победи: Победио је најмудрији и најдалековидији политичар нашег времена

И лидер Чеченије Рамзан Кадиров честитао је Владимиру Путину убедљиву победу на председничким изборима Руске Федерације, назвавши га најмудријим и најдалековидијим политичарем нашег времена.

“Многонационални народ наше отаџбине је на председничким изборима Руске Федерације направио једини исправан и најдостојнији избор кандидатуре за место шефа наше државе. На основу резултата пребројавања свих гласова, најмудрији и најдалековидији политичар нашег времена, Владимир Владимирович Путин, изабран је на ту функцију”, написао је Кадиров на Телеграму.

Кадиров је нагласио да ће Чеченија наставити да “потпуно подржава курс националног лидера”, без обзира на цену.

Он је нагласио да су становници Чеченске Републике, као и увек, дали Путину апсолутну већину гласова, а то значи да “сваки грађанин Русије може бити уверен у срећну и просперитетну будућност моћне и просперитетне суверене државе”.

Прочитајте још:  Преминуо митрополит Иларион

“Као његови верни пешаци, спремни смо да извршимо његова наређења без обзира на сложеност и, ако је потребно, да се жртвујемо зарад суверенитета и благостања наше државе. Још једном искрено честитам Владимиру Путину победу на председничким изборима Руске Федерације”, истакао је.

Ким Џонг Ун не крије задовољство Путиновом победом: Русија показала вољу да створи моћну земљу

Резултати председничких избора у Руској Федерацији показали су јединство руског народа око лика Владимира Путина и његове воље да изгради моћну земљу, наводи се у честитки лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна руском председнику на Телеграму.

“На актуелним председничким изборима, народ Русије, окупљајући се око вас, показао је патриотизам и ојачао друштвено-политичку стабилност, показујући свима своју чврсту вољу да изграде јаку Русију”, наводи се.

Лидер Северне Кореје је истакао да је веома задовољан вестима о Путиновом реизбору за председника и да му упућује “најискреније и најтоплије честитке и другарске поздраве”.

Председник Палестине честитао Путину победу: Поносан што имамо пријатељске односе

Палестински председник Махмуд Абас честитао је руском колеги Владимиру Путину победу на председничким изборима одржаним, преноси агенција ВАФА.

“Председник Палестине Махмуд Абас честитао је Владимиру Путину поновни избор за председника Руске Федерације и пожелео му успех у испуњавању обавеза, као и у постизању циљева са којима се сада суочава руски народ”, наводи се у честитки.

Абас је такође истакао да је “поносан што Палестина и Руска Федерација имају пријатељске односе” и изразио дубоку захвалност Москви “на подршци правима палестинског народа”.

Зоран Пашалић из Москве: Српски народ је добар пријатељ Русије

Становништво Србије је добар пријатељ Русији, а Срби увек знају ко им је прави пријатељ, поручио је члан управе Европског института омбудсмана, бранилац грађана Републике Србије Зоран Пашалић приликом посете Јавном штабу за праћење руских председничких избора у Москви, преносе “РИА Новости”.

Прочитајте још:  Уместо хуманитарне помоћи, Запад повећава испоруке оружја Украјини

Сам Зоран је, како је то рекао његов преводилац, поред српског народа и политичких институција, добар пријатељ Руске Федерације. “Увек знамо ко нам је прави пријатељ, мада можда не причамо увек о томе, али у то увек имамо на уму”, рекао је Пашалић.

Србија би била захвална Русији на помоћи у увођењу електронског управљања документима у земљи, додао је Зоран Пашалић, преноси ТАСС.

“Тренутно се у Србији разматра увођење електронског управљања документима, у којем ће свако моћи да се региструје и прима документа где год му одговара. Мислим да смо спремни да уведемо такав систем. Били бисмо захвални на помоћи наших пријатеља из Русије у том процесу”, рекао је Пашалић.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *