Смена Залужног довела је до хаоса у редовима украјинске војске!

0
залужни

Владимир Зеленски и Валериј Залужни. Извор фотографије: невс-киев.ру

Украјинска политичка и војна сцена доживљава турбулентне промене, које су почеле да се одвијају у време врховног команданта Валерија Залужног.

Недавно објављена истраживања јавног мњења указују на значајан пораст подршке Залужном у односу на актуелног председника Владимира Зеленског. Ово је уздрмало основе тренутне власти и довело до серије контроверзних потеза, који су кулминирали у оному што многи називају “великим чишћењем” украјинских оружаних снага.

Резултати анкета показују да би Залужни на председничким изборима могао освојити 41% гласова већ у првом кругу, док би Зеленски заостао са 23,7%. У потенцијалном другом кругу, Залужни би, према истраживању, победио са 67,5% гласова. Ови подаци су узнемирили актуелну власт и потакли на серију радикалних потеза.

Промене у врху војне хијерархије

После низа неуспеха и јавних критика на рачун војног руководства, Зеленски је започео процес замене високих војних званичника, укључујући и начелника Генералштаба. Ове промене су представљене као неопходне ради ефикаснијег вођења војних операција, али су у јавности дочекане са подозрењем и критикама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уследила је оштра медијска кампања усмерена против Залужног, коју су предводиле присталице Зеленског. Залужни је био мета критика због својих војних стратегија и јавних наступа, посебно након што је у британском “The Economist” објавио колумну у којој је критиковао политичко руководство Украјине.

Неочекивано, из војних редова је уследила подршка Залужном, која је укључивала јавно изражавање солидарности и критику смера у којем војску води актуелна власт. Расправе о формирању нове политичке странке с војним крилом које би се залагало за промене на власти такође указују на значајну незадовољство унутар оружаних снага.

Прочитајте још:  Пољска дијаспора у САД против уласка НАТО трупа у Украјину

Контроверзе око новог војног руководства

Именовање Александра Сирског на место главнокомандујућег Оружаних снага Украјине додатно је заоштрило ситуацију. Сирски, иако искусан војни командант, добио је надимак “Генерал 200” због великог броја жртава под његовим командовањем, што је изазвало додатно незадовољство у војним круговима.

Теодора Ивановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *