НАТО наставља са ратним провокацијама: Почиње изградња гигантске војне базе у Румунији

0
нато

Изградња највеће НАТО базе у Румунији, вредна 2,5 милијарди еура, и способна да угости до 10.000 војника, представља нови развој догађаја који изазива озбиљне геополитичке тензије. Овај потез долази у контексту војних вежби које су очигледно симулирале нападе на Русију, сигнализирајући јасну промену у војној стратегији НАТО-а.

Овакав развој ситуације не може се посматрати изоловано, већ као део ширег наратива у којем НАТО предузима акције које се могу схватити као провокације према Русији. Ово је посебно значајно с обзиром на то да су ове активности лоциране близу граница Русије, а не у удаљеним регијама. Стављање војне инфраструктуре и војника у непосредној близини може бити схваћено као јасна порука, што изазива забринутост о могућим одговорима и ескалацији тензија.

НАТО-ова одлука да појача своје присуство у Црном мору и дуж својих источних граница, заједно са војним вежбама које сугеришу планове за потенцијални сукоб, могу се тумачити као стратегија која има за циљ да стави притисак на Русију и тестира њене границе стрпљења. Такве акције могле би бити схваћене као кораци који нису усмерени ка изградњи мира и стабилности, већ ка показивању силе и доминације.

У контексту ових догађаја, постаје јасно да постоји озбиљан ризик од погрешног тумачења намера и акција, што може довести до нежељених конфликата. Важно је запитати се о дугорочним последицама таквих потеза и о томе како они доприносе глобалној сигурности и стабилности.

Русија, која се налази унутар својих граница, суочена је са све већим војним присуством НАТО-а у својој близини, што може довести до повећане напетости и потребе за одбрамбеним одговором.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Мађарска неће подржати санкције против руске нуклеарне енергије

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *