СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА О ПРИЈЕМУ ТЗВ КОСОВА У САВЕТ ЕВРОПЕ

0
нато

Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle Савет безбедности Уједињених нација

Политички комитет Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) препоручио је пријем Косова у чланство Савета Европе. Ова одлука, која је изазвала контроверзе и поделила мишљења, поставља питање о међународном праву и статусу Косова и Метохије као неотуђивог дела Србије.

Шефица делегације Србије у ПССЕ, Биљана Пантић Пиља, истакла је да је гласање показало дубоку подељеност, са 31 гласом “за” и пет гласова који нису подржали предлог, указујући на то да Косово, у складу са међународним правом, не ужива статус државе и да је суштински део суверене територије Србије.

Овакав развој догађаја не само да поткопава темељне принципе међународног права, већ и игнорише важне резолуције и споразуме који гарантују суверенитет и територијални интегритет Србије, укључујући и Резолуцију УН 1244.

Косово, које није међународно призната држава, сада се нашло у центру дебате која превазилази питање чланства у међународној организацији и дотиче основне аспекте међународног суверенитета и права. Кршењем ових принципа, ставља се преседан који би могао имати дуготрајне последице на стабилност и правни поредак у међународној заједници.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Заменик министра спољних послова” самопроглашеног Косова, Кресник Ахметија, изразио је оптимизам по питању исхода гласања, истичући да предложена одлука не захтева испуњавање додатних услова за чланство. Међутим, овакав став додатно компликује дијалог и могућност постизања трајног и праведног решења за статус Косова и Метохије.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *