ТикТок трендови: Од игре задржавања даха до других опасних изазова

0
тикток

(Фото: Пиксибај)

У дигиталном добу, платформе као што је ТикТок постале су место где млади често проводе своје време, пратећи различите трендове и изазове. На жалост, неки од ових трендова носе са собом значајне ризике и могу довести до озбиљних последица.

Један од најновијих трендова који је изазвао забринутост је игра задржавања даха до губитка свести, која је, како се испоставило, постала популарна и међу ученицима основних школа у Србији.

Игра задржавања даха: Опасан изазов међу основцима

Снимак из ОШ “Јован Ристић” у Борчи, који приказује ученике како учествују у овом опасном изазову, подигао је велику прашину и забринуо јавност. На снимку се види како деца у дворишту школе окружују дечака који задржава дах све док не падне у несвест, док га други покушавају привести свести притиском на груди. Овај тренд не само да је опасан по физичко здравље учесника, већ и изазива психолошке последице и шири атмосферу насиља и притиска међу вршњацима.

Школа је, после објављивања снимка, предузела брзе мере, обавештавајући родитеље и надлежне органе, као и покренувши дисциплинске поступке против учесника. Уведене су и додатне едукативне активности како би се ученици освестили о ризицима које носе овакви изазови.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Други опасни ТикТок трендови

Ово, наравно, није једини пример опасних трендова који су се појавили на ТикТоку. Постоје бројни други изазови који су изазвали забринутост међу родитељима, васпитачима и здравственим стручњацима, укључујући:

-Бенигал челенџ (Benadryl Challenge): Изазов у којем учесници узимају опасне количине антихистамина да би изазвали халуцинације.
-Чајленџ са ватром (Fire Challenge): Изазов који укључује поливање дела тела запаљивом течношћу и паљење, често резултира опекотинама.
-Скидалка поклопца (Skull Breaker Challenge): Три особе скачу у ваздух, а две са стране намерно изазивају пад средишње особе, што може довести до тешких повреда.

Прочитајте још:  Руски научници створили наноробота који убија ћелије рака

Како заштитити децу од опасних трендова
Превенција и едукација кључни су у заштити деце од негативних утицаја друштвених мрежа. Родитељи и васпитачи треба да:

Воде отворене разговоре са децом о ризицима и последицама учешћа у опасним изазовима.
Образују децу о здравим границама и критичком размишљању на интернету.
Надгледају активности деце на друштвеним мрежама, уз поштовање њихове приватности и аутономије.
Раде на изградњи поверења и подршке, тако да се деца осећају сигурно да поделе своја искуства и забринутости.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *