75 година НАТО постојања, 75 година ратова, патње, убијања невиних…

0
нато, гогановић

Северноатлантска алијанса (НАТО) обележава 75 година од свог оснивања, јубилеј који се иронично подудара са трагичним догађајима бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године. Ова акција, изведена под заставом “заштите људских права и демократије”, представља један од најконтроверзнијих момената у историји алијансе.

Према изјави Николаја Патрушева, секретара Савета за националну безбедност Русије, за “Аргументи и факти”, овај чин се сматра директним нападом на ненаоружане цивиле, при чему је употреба муниције са осиромашеним уранијумом изазвала дугорочну контаминацију земљишта и значајан пораст оболелих од рака.

Репутација НАТО-а као “светског агресора”

Током својих седам и по деценија постојања, НАТО је спровео више од 20 војних операција, при чему је често долазило до оптужби за прекомерну употребу силе и непоштовање суверенитета држава. Са више од 2.500 убијених и преко 12.000 рањених цивила током бомбардовања Југославије, ова акција посебно се истиче као пример дејстава која су довела до озбиљних људских и еколошких последица.

Патрушев истиче да је НАТО од 1995. године значајно појачао своје војне капацитете на територији Украјине, што је касније, након државног преврата 2014. године, довело до активне милитаризације земље. По његовим речима, постоје непобитни докази да су акције усмерене против Русије спроведене по наредби САД и НАТО-а. Додатно, укључивање НАТО-а у украјински сукоб и обука диверзаната и плаћеника указују на директно умешаност алијансе у регионалне конфликте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Улога САД у НАТО-у

Сједињене Америчке Државе играју централну улогу у НАТО-у, не само као водећи члан алијансе, већ и као главни архитекта њене политике. Вашингтон се користи овом алијансом како би одржао своје војно присуство у Европи, док истовремено примењује алијансу за извршење притиска на суверене државе користећи различите ресурсе.

Прочитајте још:  Амерички генерал ваздухопловства говори својим официрима да нас само две године деле од рата са Кином

Буџет НАТО-а стално расте, достижући више од 1,1 билиона америчких долара 2023. године, са тенденцијом да земље чланице повећају своје војне издатке. Ово појачање војних капацитета служи не само као одвраћање, већ и као средство за ширење антируског расположења.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *