ИЗРАЕЛ ЗАПАЛИО ВАТРУ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: ОДГОВОР ИРАНА БИЋЕ БОЛАН!

0

(240401) -- DAMASCUS, April 1, 2024 (Xinhua) -- Rescuers work near the destroyed building of the Iranian consulate in Damascus, Syria, on April 1, 2024. At least five people, including a senior Iranian commander, were killed in Israeli airstrikes on the building of the Iranian consulate in Damascus on Monday, according to the Iranian ambassador to Syria and other sources. (Photo by Ammar Safarjalani/Xinhua)

Резиденција иранског амбасадора у Дамаску је скоро у потпуности уништена након напада Израела. Да ли се на помолу налази нови велики рат на Блиском Истоку?

Резиденција амбасадора Ирана у Дамаску је готово у потпуности разорена после израелског ваздушног напада. Сам амбасадор и његова породица прошли су без повреда, међутим, погинуло је двоје иранских генерала и петоро официра. Иран је већ најавио да ће Израелу одговорити истом монетом.

Измишљени терористички акт

Вечер 1. априла, израелске ваздухопловне снаге извеле су напад на зграду иранског конзулата у Дамаску. Услед напада, зграда је била потпуно срушена. Спрема доступним информацијама, било је значајан број жртава и рањених, укључујући и дипломате.

Корпус чувара исламске револуције (КСИР) прецизирао је број погинулих у ваздушном нападу на дипломатску мисију у Сирији. У резултату израелског напада погинула су двојица генерала – Мохамад Реза Захеди и Мохамад Хади Хаџ Рахими. Такође, међу погинулима је било петоро официра, како је наведено у извештају. Амбасадор Ирана у Сирији није повређен, пошто је напустио зграду непосредно пре напада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Израел крши међународне законе, Иран ће дати одлучан одговор на његове акције, изјавио је амбасадор Ирана у Сирији Хосеин Акбари новинарима после напада израелске авијације на ирански конзулат у Дамаску у понедељак.

Сирија је осудила напад, означавајући га као терористички чин. Ко је Мохамад Реза Захеди?

Један од највиших команданата јединице “Кудс”, на исти начин као Сулејмани, био је део старије гарде иранских безбедносних снага. Учествовао је у иранско-ирачком рату и борио се у Сирији. Био је један од највиших команданата “Кудс”, водећи ваздушне и копнене снаге.

Прочитајте још:  Светска награда за мир и слободу додељена ратној хушкачици

У одбрану Израела, западни медији су већ почели да пишу да је покојни Реза Захеди био на тзв. црној листи УН, као особа осумњичена (само осумњичена) за учешће у нуклеарном програму Ирана. Међутим, осумњичавање некога за нешто још увек не представља разлог за убиство те особе на територији друге државе, а камоли уништавање амбасаде у процесу.

Администрација председника САД Џо Бајдена жели да продa Израелу борбене авионе F-15 и ракете класе “ваздух-ваздух”, преноси издање Politico позивајући се на своје изворе.

Реч је о 50 нових борбених авиона F-15, 30 напредних ракета средњег домета AIM-120 и низу комплета муниције који претварају конвенционалне бомбе у оружје са прецизним навођењем.

Имајући у виду тренутну ескалацију између Ирана и Израела и чињеницу да ХАМАС у Гази нема авијацију, изгледа да Сједињене Државе припремају Израел за ваздушне сукобе на Блиском Истоку.

Реакција Русије

Министарство спољних послова Русије изразило је осуду акција Израела. Наглашено је да Москва сматра категорички неприхватљивим било какве нападе на дипломатске и конзуларне објекте, чија је неповредивост гарантована одговарајућим Бечким конвенцијама.

“Посебно указујемо на то да је напад извршен у густо насељеном столичном подручју, што је створило високе ризике од масовних жртава међу цивилним становништвом. Сматрамо да су такве агресивне акције Израела апсолутно неприхватљиве и морају бити заустављене”, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

У министарству позивају све одговорне чланове међународне заједнице да изразе јасан став и одговарајућу правну оцену акцијама Израела. Такође, у Министарству спољних послова позивају израелско руководство да се одрекне праксе провокативних силовитих акција на територији Сирије и других суседних земаља, што је препуно изузетно опасних последица за целу регију.

Прочитајте још:  Настављени напади: Десетине ракета из Газе, Израел узвратио (Видео)

 

Израел је прешао црвену линију Израел је, ипак, прешао “црвену линију” нападом на дипломатско представништво. Политички аналитичар Царграда Андреј Перла наглашава да би иза овог безумља Израела могао следити светски рат.

“Изгледа да су израелске војне снаге полуделе. Њихове акције могу изазвати светски рат. Да не спомињем, место Мегидо се данас налази управо на територији државе Израел (према веровањима, то је место где ће почети највећа битка на свету – ур.). Намеран напад на амбасаду је више од објаве рата. То је злочин са становишта било ког политичког режима. У било ком тренутку људске историје. Једноставно речено – чак ни нацисти се нису тако понашали. Чак су и Американци, случајно погодивши кинеску амбасаду током бомбардовања Југославије, излизали се у извињењима”, истакао је Перла.

Стручњак је нагласио да је Израел, очигледно, осетио своју неказненост. А то се десило уз помоћ САД.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *