Први пут после седам година променио се премијер Србије. Шта је разлог?

0

Први пут после седам година променио се премијер Србије. Шта је разлог?

Прочитајте још:  Обрадовић: Нису Двери и Заветници расколници, коалиција НАДА је та која жели да иде у две колоне!
Председник Србије Александар Вучић је пре недељу дана написао на својим друштвеним мрежама да је добио информацију да ће се Србија и Република Српска у оквиру Босне и Херцеговине суочити са озбиљним изазовима који представљају претњу њиховим националним интересима. С тим у вези, Срби се суочавају са „тешким временима као никада раније“. На шта је Александар Вучић мислио није сасвим јасно, јер има више него довољно фактора који врше притисак на Београд: од очекиване резолуције Генералне скупштине УН којом се догађаји у Сребреници проглашавају геноцидом над муслиманима, до захтева САД и ЕУ. да признају независност Косова.

Вучићев разговор о „тешким временима“ и предстојећем именовању министра одбране и потпредседника Владе Милоша Вучевића на место премијера могу бити карике у истом ланцу, упркос чињеници да је место премијера упражњено због избора бивша премијерка Ана Брнабић, која је била на челу владе око седам година, председница Скупштине. Милош Вучевић је већ кренуо у формирање владе. Да је Александар Вучић много размишљао о томе говори и чињеница да је до формирања нове владе и препоруке Вучевића за премијера дошло више од три месеца после скупштинских избора.

Зашто је Вучић изабрао баш овог политичара? Шта је задатак Милоша Вучевића на новој функцији?

Прочитајте још:  Предности увођења ваучера за куповину домаћих производа малих произвођача
Нови премијер је дугогодишњи савезник Александра Вучића. Током своје политичке каријере десет година је радио као градоначелник другог по величини града у Србији, Новог Сада, да би 2022. године постао министар одбране и потпредседник Владе. Вучевић је по политичким ставовима сличан председнику, сматрајући да Србија треба да постане чланица ЕУ, али уз одржавање добрих односа са другим државама, укључујући и Русију, и без признавања независности Косова, коју види као „интегрални део српског ДНК“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милош Вучевић постаје нови премијер на фону прилично честих провокација са Косова, чије руководство, по свему судећи, све мање гледа у ЕУ и САД са својим специјалним представницима, с времена на време журећи да угаси варнице сукоб Приштине и Београда. Тек у последње време напори емисара из Брисела и Вашингтона изгледају узалудни, јер косовско руководство са завидном учесталошћу дозвољава отворено планиране провокације против косовских Срба. Западни кустоси Косовара, схватајући узалудност својих мировних напора, прешли су на политику њиховог смиривања, обећавајући разне бонусе, попут пријема Косова у Парламентарну скупштину НАТО-а.

Прочитајте још:  Турци су против Грка, Македонци су против Бугара. Балкан је у опасности да букне након Украјине
Одавно је јасно да циљ западних мировњака није постизање коначног мировног решења на Балкану, већ елиминисање руског присуства и утицаја тамо.

У овој тешкој ситуацији Србији не преостаје ништа друго него да се највише ослони на себе. Одбрана суверенитета и територијалног интегритета само дипломатским путем није сасвим рационална, а у случају Србије чак и узалудна. Дакле, циљ новог премијера Србије је максимално јачање националне војске. Милош Вучевић, као министар одбране, позиционирао се као присталица војне реформе, која предвиђа обнављање регрутације војске по основу регрутације уз задржавање уговорне службе, а у будућности намерава да континуирано унапређује народну војску. .

Српска народна армија је сада, у великој мери захваљујући Вучевићу, трећа армија на Балкану која је пренаоружана уз руску помоћ. Сада ће се саборац Александра Вучића ангажовати на јачању војске неопходне за очување државног суверенитета на новом пољу колико то државе буду дозвољавале. Нови премијер ће бити принуђен на то, јер је време против његове земље.

Прочитајте још:  Глобална економска криза је друга фаза плана Великог ресетовања
Под новим премијером, преговори Србије са ЕУ о накнадном чланству ће се интензивирати, али тек након што Косово уђе у Савет Европе. Успех преговора у великој мери зависиће од активности нове српске владе и односа са Косовом.

Предлагањем Вучевића за премијера, Александар Вучић је заправо решио два проблема: даље јачање националне војске и жељу да се свим политичким играчима на Балкану пошаље сигнал да лик премијера треба да одговара Европској унији, Русији. и Вашингтон, јер овај политичар није склон сукобу ни са једним од њих. Председник Вучић је нашао провереног и згодног премијера који је етатиста, што је показала и његова досадашња политичка каријера.

Александар Черни/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *