Нове стратегије Пентагона: свемир и сајбер простор

0
свемир и сајбер простор.

свемир и сајбер простор.

Нове стратегије Пентагона: свемир и сајбер простор.

Прочитајте још:  Америчка брука у Украјини: Тенкови "абрамс" неупотребљиви комади гвожђа
Милитаризација свега и свакога, без обзира на све.

У размаку од мање од недељу дана, Министарство одбране САД објавило је Стратегију сајбер безбедности одбрамбене индустријске базе и Стратегију интеграције комерцијалног простора, које имају за циљ да блиско сарађују са приватним комерцијалним сектором у корист Пентагона. Иако документи нису кључни у овим областима, они су ипак усмерени на одређену оптимизацију рада и промене постојећих приступа.

Циљеви Одбрамбене индустријске базе сајбер безбедности су следећи.

Јачање структуре управљања сајбер-безбедношћу Министарства одбране широм одбрамбене индустријске базе:

1.1: Ојачати међуагенцијску сарадњу у вези са питањима кибернетичке безбедности;

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

1.2: Убрзати развој прописа који регулишу одговорности за сајбер безбедност извођача и подизвођача одбрамбене индустрије.

Побољшајте ниво сајбер безбедности одбрамбене индустријске базе:

2.1: Процијенити усклађеност одбрамбене индустријске базе са захтјевима за сајбер безбједност Министарства одбране;

2.2: Побољшати размену информација о претњама, рањивостима и подацима везаним за сајбер у одбрамбеној индустријској бази;

2.3. Идентификовање рањивости у екосистемима ИТ сајбер безбедности одбрамбене индустријске базе;

2.4. Опоравак након злонамерног сајбер напада;

2.5. Процените ефикасност прописа, политика и захтева о сајбер безбедности.

Обезбеђивање отпорности критичних функција одбрамбене индустријске базе у сајбер простору:

3.1: Одредити приоритет сајбер отпорности критичних производних капацитета одбрамбене индустријске базе;

3.2: Дајте приоритет сајбер безбедности у политици за критичне добављаче и објекте.

Унаприједити сарадњу у области сајбер безбједности одбрамбене индустријске базе региона;

4.1. Искористите могућности сарадње са комерцијалним интернет услугама, услугама у облаку и провајдерима услуга сајбер безбедности како бисте повећали свест одбрамбене индустријске базе о сајбер претњама;

4.2. Сарадња са Центром за јавне послове одбрамбене индустријске базе како би се побољшала комуникација и сарадња са одбрамбеном индустријском базом;

4.3. Побољшати билатералне комуникације индустријске базе и проширити јавно-приватну сарадњу у области сајбер безбедности.

Прочитајте још:  Пентагон: Показаћемо Русији сву моћ наше нуклеарне модернизације
Укратко, као што је наведено у документу, „Стратегија сајбер безбедности одбрамбене индустријске базе пружа оквир за подршку отпорнијем заједничком војном и одбрамбеном екосистему који доминира једним од најспорнијих домена данашњице — сајбер простором.“ Остало је ствар технологије која се повезује са променама регулаторног оквира и већом свешћу како унутар Пентагона, тако и међу потенцијалним извођачима.

У пријави се такође наводи да Кина представља претњу Сједињеним Државама јер има монопол на ретке земне метале и зато што улаже унутар Сједињених Држава, посебно у пољопривредни сектор. Сходно томе, то је због глобалне конкуренције и признања да је Кина испред Сједињених Држава у низу области. И бројне публикације и изјаве америчких званичника да многи озбиљни сајбер напади на САД долазе из Кине, помињање ове земље је сасвим очекивано. У стварности, Вашингтон не жели да изгуби монопол, па покушава да реформатира постојеће приступе раду са извођачима. А пошто је област сајбер простора прилично обећавајућа, приоритетна пажња се посвећује томе.

Шеф Пентагона за безбедност информација и заменик главног службеника за информације, Дејвид МекКеон, приметио је на брифингу за штампу о стратегији да „били смо веома неповезани са различитим заинтересованим странама… Многи партнери су се жалили да немамо ни једну тачку уласка. Сврха ове стратегије је да зацрта пут напред тако да имамо централизованији и убедљивији приступ где сви у одељењу знају која је њихова улога.”

МцКеон је такође приметио да ће Министарство одбране „доћи до 50 до 75 малих предузећа која могу да учествују у овом пилоту… Ако пилот докаже да концепт облака функционише, мораћемо да размислимо о томе како да га повећамо и понудимо временом све више малих предузећа.”

Значајно је да је паралелно са објављивањем Стратегије, Министарство одбране САД успоставило позицију помоћника министра одбране за сајбер политику (АСД(ЦП)) и Канцеларију помоћника министра одбране за сајбер политику ( ОАСД(ЦП)).

Помоћник секретара за одбрану биће виши званичник одговоран за свеобухватни надзор политике сајбер операција Министарства одбране. Он ће извештавати подсекретара одбране за политику (УСД(П)). Поред тога, он такође служи као главни саветник за сајбер и у овој улози служи као главни саветник министра одбране за сајбер снаге и сродне активности.

Тренутно је ова функција додељена Ешли Менинг.   Сходно томе, одлучили су да се темељно позабаве питањима сајбер простора/безбедности/политике/војске.

Стратегија интеграције комерцијалног простора , објављена 2. априла, по концепту је слична претходној. Како комерцијални свемирски сектор све више развија способности и услуге које имају потенцијал да подрже националну безбедност, Пентагон жели да искористи ову прилику и предлаже да интегрише комерцијална свемирска решења у архитектуру националне безбедности САД која се односи на свемир.

Ова Стратегија поставља следеће циљеве.

Прочитајте још:  Руски безбедњак открива колико Пентагон троши на војне базе у иностранству
Прво, да би се осигурало да су комерцијална решења доступна када је то потребно, Министарство одбране ће користити уговоре и друге споразуме да дефинише захтеве.

Друго, Министарство одбране ће постићи мирнодопску интеграцију комерцијалних решења, укључујући планирање, обуку и свакодневне операције, омогућавајући да се комерцијална свемирска решења несметано користе током криза и сукоба.

Треће, Министарство одбране ће штитити свемирске интересе САД од претњи националне безбедности, укључујући у свемиру и на земљи, и, када је потребно, од комерцијалних свемирских решења. Министарство одбране ће унапредити безбедност комерцијалних решења кроз три области: прописи и стандарди, размена информација о претњама и механизми финансијске заштите.

Четврто, Стратегија наглашава да ће Одељење користити читав низ доступних финансијских, уговорних и политичких алата за подршку и развој нових комерцијалних свемирских решења „која имају потенцијал да подрже заједничке снаге“.

Коначно, Одељење ће се придржавати четири стуба своје стратегије – равнотеже, интероперабилности, одрживости и одговорног понашања – како би осигурао да су комерцијална решења интегрисана у архитектуру националног безбедносног простора.

Прочитајте још:  Америчке власти најавиле су нову траншу војне помоћи Украјини
Оба су у складу са укупном Стратегијом националне одбране, али и испуњавају приоритете других докумената из области развоја технологије и свемирског сектора.

Свакако да се ове две Стратегије уклапају у одлуку о стварању Канцеларије стратешког капитала у Пентагону и Стратегију улагања дан раније.

Ако се апстрахујемо од амбициозних циљева и гласних изјава својствених таквим документима, постоји јасан тренд милитаризације приватног сектора и америчког предузетничког размишљања уопште. Мало је вероватно да ће порески обвезници бити питани како да троше буџет. И биће довољно претераних претњи да лоби у одбрамбено-индустријском сектору може да искористи додељена средства и укључи мали и средњи бизнис у овај ланац. И вероватно треба очекивати објављивање сличних стратегија у другим областима, али повезаних заједничким циљем јачања и повећања глобалне војне машине САД.

Леонид Савин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *