САД се спремају за ирански напад

0
сад

САД очекују да ће Иран напасти америчко или израелско особље на Блиском истоку у знак одмазде за израелски ваздушни напад у Сирији, јавило је неколико новинских организација у петак и суботу, позивајући се на америчке званичнике.

Техеран је раније обећао да ће осветити седам официра, укључујући двојицу највиших команданата из Корпуса гарде исламске револуције, који су убијени у бомбардовању иранског конзулата у Дамаску у понедељак.

Високи званичник рекао је за Си-Ен-Ен да америчка влада верује да је одмазда Ирана неизбежна, и додао да Израелци деле tтакво мишљење. Званичници су упозорили да би до напада могло доћи већ следеће недеље, пише Раша Тудеј

Према званичницима који су разговарали за Ен-Би-Си Њуз и Ци-Би-Ес Њуз, амерички обавештајци сугеришу да би Иран могао да користи „рој“ беспилотних летелица Шахед камиказа и крстарећих пројектила, а да би Техеран могао да гађа израелско дипломатско или конзуларно одељење.

О потенцијалном нападу разговарало се током телефонског разговора између председника Џозефа Бајдена и израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа у четвртак, пренео је Си-Ен-Ен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Није било већих напада на америчко особље у региону од краја јануара, када је беспилотна летелица камиказа убила три војника стационирана на удаљеној испостави близу јорданско-сиријске границе. Америчке трупе су ове недеље обориле две беспилотне летелице у близини базе ал-Танф у јужној Сирији, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на званичнике америчке одбране.

Ирански врховни вођа Али Хамнеи обећао је да ће Израел “добити шамар у лице”. Званичници у Техерану су такође претили САД, иако је Вашингтон тврдио да није знао да ће се удар на иранску мисију у Дамаску догодити.

Прочитајте још:  У Русији завршено тестирање хиперсоничне ракете „Циркон“

Израел је оптужио Иран да помаже Хамасу, Хезболаху и другим пропалестинским милитантним групама и обећао је да ће неутралисати све безбедносне претње током свог рата против Хамаса у Гази.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *