ЕФРАИМ ЗУРОФ: Злочин у Сребреници није био геноцид

0
геноцид

(Фото EPA-EFE/Focke Strangmann)

Генерална скупштина Уједињених нација није квалификована да утврди да ли је неки догађај геноцид

Др Ефраим Зуроф, директор центра „Симон Визентал” из Јерусалима, познатији можда као „ловац на нацисте”, не одступа од раније изнетог виђења злочина у Сребреници. И сада, уочи иницијативе да Генерална скупштина УН усвоји резолуцију о наводном геноциду у Сребреници, као и пре девет година, када је то покушала Велика Британија у Савету безбедности УН, није сигуран да се догађај из 1995. године може дефинисати на тај начин.

Може ли се тај несумњиви злочин у Сребреници окарактерисати као геноцид? Неки га чак упоређују са Аушвицом.

Према оригиналној дефиницији геноцида, према којој је то покушај затирања читавог народа, злочин почињен у Сребреници није био случај геноцида, јер су српске трупе ослободиле све жене и децу пре убиства мушкараца, од којих су неки били борци. У том погледу, не мислим да је Генерална скупштина УН квалификована да утврди да ли је неки догађај геноцид или не.

Какве би биле последице по српски народ ако би таква резолуција била прихваћена? И да ли то може послужити као основ за тужбу за ратну одштету?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако се таква резолуција прихвати, то би заиста могло довести до захтева за репарацијом.

Како гледате на чињеницу да такву резолуцију предлажу Немачка и Руанда, тј. земље које су у својој историји починиле злочине који се могу сматрати геноцидом?

Обе владе би требало да знају боље, јер оне нису означене починиоцима геноцида.

Шта мислите, зашто се управо сада појављује овакав предлог? Има ли то везе са сукобима у Гази, Украјини, или са изборима у САД и у ЕУ? Да ли је то можда искључиво у вези са Србима, позицијом Републике Српске као ентитета БиХ или позицијом Републике Србије?

Прочитајте још:  УКРАЈИНА ТРАЖИ ПОМОЋ ОД СРБИЈЕ: Руску власт назвали атеистима

Могуће је да је начин на који су УН одговориле на ужасне злочине које је починио Хамас, односно пропуст да их недвосмислено осуде, био подстицај за предлагање резолуције.

Биљана Баковић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *