Чак је и Илон Маск забринут како се развија вештачка интелигенција

0
Илон Маск

Илон Маск

У свету технологије, мало имена изазива толико пажње и дебата као што је то случај са Елон Маск, оснивачом и извршним директором компанија попут СпацеX, Тесла, и Неуралинк.

Познат по својим футуристичким визијама и тежњи ка револуционарним променама у начину на који живимо и путујемо, Муск се такође дубоко бави развојем и импликацијама вештачке интелигенције (АИ). У недавном излагању, Муск је изразио забринутост у вези са темпом и смером у којем се АИ развија, сугерисајући да би, ако би било могуће, притиснуо паузу на развој напредне дигиталне суперинтелигенције.

Мускова забринутост није изолован став. Она одражава ширу дебату унутар технолошке заједнице о потенцијалним ризицима које неконтролисани развој АИ може представљати за човечанство. Од хипотетичких сценарија у којима АИ премашује људску интелигенцију и постаје немогуће контролисати, до практичних питања о утицају аутоматизације на радна места и економију, спектар потенцијалних изазова је широк.

Маск посебно наглашава опасност од ситуација у којима би АИ могао бити искоришћен у војне сврхе или довести до нежељених последица због недовољне регулације и надзора. Он упозорава на потребу за глобалним договором и регулативама које би осигурале да се развој АИ води на одговоран начин, са циљем користи за човечанство, а не на његову штету.

Поред тога, Маск коментарише  будућност вештачке интелигенције покреће питање о етичким и моралним димензијама технолошког напретка. Kако осигурати да АИ служи јавном добру, поштујући притом људска права и слободе? Kако осигурати транспарентност и одговорност у развоју АИ система?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У том контексту, Мускови апели за опрезнијим приступом развоју АИ нису само технолошко питање, већ и дубоко етичко и друштвено. Они позивају на дијалог између програмера, научника, политичара и шире јавности о будућности коју желимо да изградимо уз помоћ вештачке интелигенције.

Прочитајте још:  Бура због плаката са старим језгром Мостара: Џамије наводно уклонила вештачка интелигенција

Док развој АИ нуди невиђене могућности за напредак у медицини, образовању, енергетици и многим другим областима, Мускови коментари служе као важан подсетник да са великом моћи долази и велика одговорност. У свету у којем се границе могућег непрестано помера, кључно је осигурати да технологија служи човечанству на одржив и етички начин, уместо да нас води у неизвесну будућност.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *